Glina na niecałym metrze, a na wierzchu piaszczysta?rolnik90 pisze: Te winorośla jakie wsadziłem są szczepione. Zastanawiam się czy też kupić szczepione czy nie? W miejscu gdzie będę sadził na głębokości 70-80 cm jest glina, cegły się z niej nie zrobi no ale jest. Jak gruba warstwa to nie wiem. . Podpowiedziano mi, że na gleby gliniaste lepiej szczepione na podkładkach SO4, 5BB, 125AA i takie kupiłem. Nie wiem czy dobrze zrobiłem.....
Jeśli tak, to warunki bardzo dobre dla roślin głęboko korzeniących się. Ja również preferuję własnokorzeniowe sadzonki, za wyjątkiem czystych winifer, które mogą słabo rosnąć na własnych korzeniach. Na razie nie było w Polsce przypadków filoksery dla których wymyślono podkładki. Przypadki wymarznięcia odmiany naszczepionej są częste w centralnej i wschodniej Polsce, u mnie praktycznie tego nie ma bo i zim prawie nie ma. Można ostatecznie kopczykować kawałek pnia na zimę, ale sadzonki własnokorzeniowe są tańsze i dostępniejsze, ja mam i takie i takie. 125AA lekko opóźnia, ale zdrowo na niej rośnie na glebie gliniastej (ja mogę robić cegły ze swojego podglebia )