Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Ja pestek z Hokkaido nie umiem jeść - są bardzo grube, nie do rozłupania.
Dynia piżmowa ma jadalne pestki.
Dynia piżmowa ma jadalne pestki.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mogę już edytować poprzedniego postu. Na nasionka wybrałem bezłupinową Olgę, a na lampiony odmianę Big Max. Jak spisywały się wam te odmiany?
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przyznaję, że z każdej dyni nasionka zjadamy. Z Hokaido też - trzeba znaleźć sposób na otworzenie ich U nas sprawdził się mały nożyk- trochę czasu to zajmie ale...
Dla leniuszków polecam bezłupinowe
Nasionka piżmowych są małe, też trzeba się napracować.
Dla leniuszków polecam bezłupinowe
Nasionka piżmowych są małe, też trzeba się napracować.
Pozdrawiam
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zauważyłam pierwsze plamki na skórze Rougue, były zebrane wcześniej niż powinny, także nie mają twardej "obudowy" , trzeba będzie największą skarmić
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Karina dla mnie wyglądają jak sweet dumpling, mi bardzo smakuje pieczona, w smaku ma taki posmak jakby kukurydziany, dla mnie lepsza od Hokkaido bo nie jest taka sucha.
A czy ja dobrze widzę na Twoim zdjęciu w tle Delicate?
Próbowałaś już jej? Jak tak to opisz wrażenia.
A czy ja dobrze widzę na Twoim zdjęciu w tle Delicate?
Próbowałaś już jej? Jak tak to opisz wrażenia.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
W tym roku zamierzam uprawiać 22 odmiany, ale jeszcze nie wiem może coś dokupię lub zdobędę.
Poluję jeszczę na dynię c.moschata ''KIKUZA"
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Tak jeszcze w temacie pestek. Zauważyłam ostatnio zmiany jakie zachodzą w kształcie, kolorze i wielkości pestek w kolejnych pokoleniach gdy puści się rośliny samopas i krzyżują się między sobą jak chcą. Np Rouge vif d'Etampes ze śnieżnobiałej pestki wyszła spora żółto-kremowa pestka, pozostałe właściwości bez zmian. Z pestki Burges Buttercup z WZ 2015 wyszła pestka jakiej jeszcze nie miałam u siebie, ani w dyniach jadalnych ani ozdobnych. Do konsumpcji się raczej nie nadaje, jest śliska, błyszcząca, nie ma tego typowego rantu wokół i prędzej można ją złamać niż rozłupać.
Marconi_exe też mam tych chińczyków w koszyku na ali, oprócz tego Acorn reba, Moonshine squash, ale zastanawiam się czy kliknąć, bo areał mam ograniczony
Marconi_exe też mam tych chińczyków w koszyku na ali, oprócz tego Acorn reba, Moonshine squash, ale zastanawiam się czy kliknąć, bo areał mam ograniczony
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Chińczyki się trochę nie znają co sprzedają, na opakowaniu tej czerwonej dyńki jest napisane c.pepo gdzie zdjęcie przedstawia c. moschata, a i nasiona to na 100% moschata bo mam wiele odmian tego gatunku i wszystkie są identyczne.
Ja planuję w tym roku zebrać ze wszystkich odmian nasiona KZ. Wystarczy, że ze dwa tygodnie poświecę na zawiązywanie kwiatów i latanie z pędzelkiem. Areału mam coraz mniej ale też nie wiem czy nie wydzierżawię od sąsiada trochę ziemi.
Ja planuję w tym roku zebrać ze wszystkich odmian nasiona KZ. Wystarczy, że ze dwa tygodnie poświecę na zawiązywanie kwiatów i latanie z pędzelkiem. Areału mam coraz mniej ale też nie wiem czy nie wydzierżawię od sąsiada trochę ziemi.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
Marcin wystarczy po 10 minut rano i wieczorem nie potrzeba dwóch tygodni
Co do pędzelka uważam to za nie praktyczne, przynajmniej przy tylu odmianach.
Lepiej zerwać kwiat męski oderwać mu wszystkie płatki i tym potrzeć dokładnie po żeńskim kwiatku. Po calej operacji zabezpieczamy żeński a męski wyrzucamy, dobrze jest jak mamy 2-3 męskie kwiaty, ale jednym też da radę.
Co do pędzelka uważam to za nie praktyczne, przynajmniej przy tylu odmianach.
Lepiej zerwać kwiat męski oderwać mu wszystkie płatki i tym potrzeć dokładnie po żeńskim kwiatku. Po calej operacji zabezpieczamy żeński a męski wyrzucamy, dobrze jest jak mamy 2-3 męskie kwiaty, ale jednym też da radę.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Marek a nie Marcin . Tak mi się napisało z pędzelkiem. Robię tak jak napisałeś. A takie zapylanie to i tak może potrwać z miesiąc. Mam odmiany o wegetacji od 90 do 150 dni, nie wszystkie razem będą kwitły. Zawiązanie wieczorem poprzedniego dnia po trzy kwiaty męskie z danej odmiany + przynajmniej jeden żeński jak się trafi to już trochę zajmie czasu. Do tego jest ponad 20 odmian.
Poza tym zmęczony po pracy w nocy z latarką czołówką przedzierać się między drapiącymi liśćmi dyniowatych żeby jeszcze nie podeptać za bardzo pędów trochę zajmuję. No i następnego dnia rano wstać, zdjąć po kolei recepturki zapylić i z powrotem zawiązać ale już tylko kwiat żeński.
Poza tym zmęczony po pracy w nocy z latarką czołówką przedzierać się między drapiącymi liśćmi dyniowatych żeby jeszcze nie podeptać za bardzo pędów trochę zajmuję. No i następnego dnia rano wstać, zdjąć po kolei recepturki zapylić i z powrotem zawiązać ale już tylko kwiat żeński.
Marek
Marek
-
- 200p
Coś mi Twój nick pasował do tego imienia, ale z drugiej strony muszę powiedzieć, że masz porządne imię, ja też się tak nazywam .
Co do zapytania to wiem jak to jest jak żona się patrzy jak na wariata kiedy biegasz po polu z latarką.
Dużo będziesz miał krzaków z odmiany? Bo u mnie przy dwóch- trzech ciężko było trafić na taki komplet 3 + 1, u niektorych w ogóle nie trafilem na równoczesny rozkwit męskich i żeńskich kwiatów.
Jestem ciekaw czy te dynie co maja 150 dni dojrzeją u Ciebie, oby tak.
Masz fajne odmiany, pochwal się efektami i smakiem.
A swoją drogą to co Ty zrobisz z taką ilością dyń, bez przejeść tego nie idzie, wiem z wlasnego doświadczenia.
Co do zapytania to wiem jak to jest jak żona się patrzy jak na wariata kiedy biegasz po polu z latarką.
Dużo będziesz miał krzaków z odmiany? Bo u mnie przy dwóch- trzech ciężko było trafić na taki komplet 3 + 1, u niektorych w ogóle nie trafilem na równoczesny rozkwit męskich i żeńskich kwiatów.
Jestem ciekaw czy te dynie co maja 150 dni dojrzeją u Ciebie, oby tak.
Masz fajne odmiany, pochwal się efektami i smakiem.
A swoją drogą to co Ty zrobisz z taką ilością dyń, bez przejeść tego nie idzie, wiem z wlasnego doświadczenia.
Kurakao To chyba do borowej-Jagody, nie przyznaję się do uprawy Sweet Dumpling
pozdrawiam Karina
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Może i nie przejem ale ludzie którzy przychodzą do restauracji gdzie jestem szefem kuchni zjedzą je wszystkie w przeróżnych daniach , do tego wszystko co uprawiam jest eko.
Co do odmian o dłuższym okresie wegetacji to muszę je wcześniej wysiać i doświetlać. Żeby roślina zakwitła wcześniej to trzeba ją oszukać i doświetlić, chodzi o sumę godzin potrzebnych do zakwitnięcia rośliny. Tak jak to robią hodowcy chryzantem.
Co do odmian o dłuższym okresie wegetacji to muszę je wcześniej wysiać i doświetlać. Żeby roślina zakwitła wcześniej to trzeba ją oszukać i doświetlić, chodzi o sumę godzin potrzebnych do zakwitnięcia rośliny. Tak jak to robią hodowcy chryzantem.
Marek
Marek