Moja działeczka ROD zielony domek cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działeczka ROD zielony domek cz 2

Post »

Witaj Wandziu ja zakupy zrobiłam przed świętami potem już wiedziałam, że zajmę się świętami, sylwestrem i po nowym roku około 15 stycznia chce już wysiewać jak co roku papryki, seler, a na koniec stycznia por i cebulę. Zakupy co bym zamówiła mogły by nie dotrzeć do mnie. Z drugiej strony zamawiała też koleżanka i miałyśmy taniej bo nie płaciłyśmy kosztów wysyłki. W lutym zamówię tylko ziemię do wysiewu i pikowania, a potem do dzieła. Pozdrawiam życzę szampańskiej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku 2025
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i co tam Alu słychać u Ciebie? Zrobiłaś już zasiewy, o których wspomniałaś? Bo ja zaczynam stopniowo siać byliny. :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, podwyższona grządka wyszła pierwszorzędnie ;:138
Miałaś bardzo dobry, pomidorowy sezon ;:215 To był wspaniały rok dla pomidorów. My zajadaliśmy swoje jeszcze pod koniec listopada. Nie ma to jak własne. Smak nie do podrobienia.
Udanych tegorocznych siewów ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Alicjo...witaj w Nowy Roku...czytam o Twoich przygotowaniach do sezonu wysiewowego.
Podziwiam listę wysiewów i jestem pełna uznania do Twouch poczynań, ja piszę się na wysiew pomidorów i robię to zawsze 15.03. moje trafiają do gruntu więc ten termin mo bardzo odpowiada.
O chryzantemach to powiem że moje pojedyńcze do dzisiaj mają kwiatki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie cieplutko dziś w końcu słoneczko i siewki spod lampy trafiły na parapety i stoją bacznie w promieniach słoneczka. Na początku stycznia 4 - go dokładnie wysiałam paprykę, trochu za namowa koleżanki, która nie wytrzymała i posiała paprykę po świętach następnie w połowie stycznia posiałam seler Albin. Ciekawa jestem tej odmiany podobno rosną duże wiec trzeba wypróbować do tej pory miałam Talar. Końcem stycznia posiałam pora Starozagorski i prawie równomiernie z moim wysiewem pikowałam pora Golem od koleżanki, która miała za dużo. Na początku lutego posiałam cebulę siedmiolatkę, Globo, szarlotkę, a w sobotę wysiałam sałatę majowa. Parapety powolutku się zapełniają, ale już niedługo por i cebula pójdzie do foliarka na balkon by zrobić miejsce na parapecie dla pomidorków, a tak dokładniej to dla pory i cebuli, sałaty w domu jest za ciepło tam będą mieć lepiej. Na działce mam wiosnę tulipany wychodzą z ziemi brzoskwinia już opryskana na kędzierzawość bo paki coraz większe, przycięta jabłonka teraz jak zrobi sie trochu cieplej bo na razie u mnie temperatury ok 2-3 stopni chce zrobić oprysk miedzianem. Kupiłam sobie kratkę na fasolkę karłowatą i muszę wyczyścić z rdzy oraz zamalować. Powolutku mi to idzie, ale do przodu. Wysiałam pietruszkę i marchewkę do grządki nigdy tak wczas nie siałam, ale też nigdy nie udała mi się pietruszka wiec próbuję zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wandziu witaj kochana ja oprócz tego co pisałam to wysiałam trawy i trzymam na balkonie potem do domku pójdą i mam nadzieje, że będą rosły bo to zbierane nasionka. Z kwiatów muszę sobie darować z braku miejsca na parapecie bo zaszalałam w tym roku z pomidorami. Pozdrawiam życzę dużo słoneczka dla Ciebie i roślinek, miłego dnia i dużo zdrówka ;:168 ;:167
Papryka
Obrazek

Witaj Dorotko masz racje nie ma jak swoje pomidorki zwłaszcza, że takich nie ma w sklepach co jeden to inny smak i kolor to bardzo wciąga i z roku na rok mimo ograniczeń i tak sieje coraz więcej. W zeszłym roku nie mogę narzekać nawet pomidorków miałam trochu odkułam się za wcześniejszy rok co mi trąba powietrzna zniszczyła. Mam nadzieje, że ten rok tez będzie bez niespodzianek bo jak na razie to nie ma zimy i nic nie wiadomo czy w kwietniu nie przyjdzie oby nie. Pozdrawiam życzę udanych wysiewów i zdrowych sadzonek. ;:196
Por golem od koleżanki
Obrazek

Witaj kochana Krysiu moje chryzantemy śnieg na początku przywalił i tym sposobem miałam po, ale już wychodzą z ziemi co mnie bardzo cieszy. Ja pomidorki tez wysiewam 15 marca te co idą do gruntu na początku marca wysiewam te co idą do donic i na początku maja idą pod folie. Teraz końcem lutego sieję 6 pomidorków do donic na balkon dla córki. Pozdrawiam życzę miłego dnia dużo zdrówka i słoneczka ;:196

Pozdrawiam również wszystkich odwiedzających Miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Alu , jakie ty masz już piękne rozsady. Ja dopiero w niedzielę posiałam pory , selery , cebulę sałatkową . Posiałam także wczesną kapustę i kalarepki , które już zaczynają kiełkować. Niestety u nas trochę przymroziło i w nocy było ponad 10° na minusie. Już nie mogę się doczekać zapowiadanego ocieplenia 😁
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie u mnie zimno w nocy mrozi jak diabli przyniosłam szklarenkę na balkon i czeka na cieplejsze dni by tam dać por i cebulę.Sadzonki powoli rosną gonie z nimi raz do jednego raz do drugiego okna i łapie każdy promyk słoneczka. Wysiałam też 6 pomidorków dwarf na próbę one i tak pójdą na początku maja a może i wcześniej do donic i do foliarka.
Pomidorki już wysiane 14 lutego na początek
Aurija
Bronia
confetti
Big Green
Walter's Fancy
Sean's Yellow
Ijuński żółty
Ijuński czerwony
Duckling
Blaue Zimmertomate
Silwery Fir Tree
Aztek
Witaj Iwcia ja co roku sieję w styczniu możne dlatego już te sadzonki większe, ale na czas te Twoje przegonią moje. Ja z braku miejsca kapustę pekińską będę siała w połowie czerwca i w lipcu do gruntu bo teraz miejsca brakuje. Trzeba sobie jakoś radzić jak jest miejsca mało. Pozdrawiam życzę Ci kochana miłego dnia ;:196

Pozdrawiam wszystkich życzę Miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo....już tyle rozsad naprodukowałaś??
Pomidory to chyba do foliaka szykujesz, bo do gruntu to chyba za wcześnie wysiane.
Ja z rozsad idę w pomidory, muszę poszperać za ciekwszymi odmianami.
U mnie mrozi, dzisia nad ranem było - 11 ale teraz piękne słoneczko dogrzewa, dobrze że mam kołderkę ze śniegu to ranniki i ciemierniki mają otulinę.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu ja nie mam duzo rozsad nie sieję bo nie mam miejsca posiałam por cebule globo, szarlotkę na szczypiorek, seler sałatkę rzymską na probe i chce posiać masłową te wczesną i oczywiście kilka pomidorków. Pomidorki co roku sadzę do donic bo to niskie są odmiany i potem do foliaka, którego przykrywam wzdłuż ciepłą otuliną na noc i w zimne dni w ostateczności zapalam znicza i sprawdza mi się to co roku. Pomidory co będą szły do gruntu sieję ok 15 marca. A masz jakieś upatrzone odmiany pomidorów? może coś mam z nasion i mogłabym Ci pomóc. U nas pogoda podobna wczoraj -11 a dziś -7 i pół coraz cieplej. Pozdrawiam miłego wieczoru ;:168
Pozdrawiam Alicja
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo....nie mam muejsca na foliaka i z pomidorami działam w gruncie i nie mam problemu.Do ubiegłego roku nie mialam zarazy ale stosuję się do rad forumowiczów i zawsze jak pisadzę do gruntu to po dwoch tygodniach robię oprysk z miedzianu.Raz po raz zasilę gnojówką z pokrzywy. Nasiona zbieram ze swoich a są to stare wymiany forumowe, choć chętnie bym nowe nabyła i kupiła.
U mnie noc była mroźna z - 11 stop., na dzisiaj też ma być - 12.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ja tez nie mam foliaka wszystko pod chmurką mam foliak składany rozkładam go i sadzę pomidory papryki i kwiaty jak już jest bezpiecznie nie grozą przymrozki foliak składam a pomidory ida na swoje miejsce. pomidory w gruncie przykrywam agrotkaniną i folią bąbelkową pod nią też ładnie rosną. Pozdrawiam

Tak to u mnie wygląda
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sadzonki wyglądają po prostu wzorowo :D Podziwiam Twoją pomysłowość. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu wysiewy wzorcowe, papryka piękna ;:oj Też dziś włożyłam trochę nasion warzyw do kiełkowania, posadzę pod zimową włókniną. Zazdroszczę doświetlania, ja lampką nocną doświetlałam w ubiegłym roku. ;:306
Foliak na pomidory świetny. ;:215
Dużo słońca, żeby siewki ładnie rosły. ;:3 :wit
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Alu, Ty pracusiu ;:303
Jestem pod wrażeniem Twojej zaradności i pracowitości ;:215
Zainteresowała mnie ta "kratka na fasolkę karłową" ;:7 Jak ją użyjesz?
Pozdrawiam i życzę słoneczka ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochane dziewczyny u mnie sezon w pełni się zaczął na działce wszystko zrobione nawet pierwszy grill zaliczony. W weekend malowałam deski na grządkę podwyższona i kratownice na fasolkę szparagową to też już gotowe. Dziś pogoda nie za fajna wczoraj wieczorem padało, a teraz pochmurno więc spożytkuję ten dzień na wysiewy pomidorków. Czas tak szybko płynie dzień za dniem co bardzo cieszy oby do wiosny do zapachów bzu.
To kilka zdjęć moich sadzonek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witam Wandziu dziękuje za odwiedzinki i miłe słowa. Te pomysły to tak z przypadku czasami coś podglądnę i próbuję. Tym razem testuję nowe szklarenki sprawdzają się w 100 procentach rewelacja. Pozdrawiam Cie serdecznie życzę miłego dnia i dużo słoneczka ;:3 ;:196

Witaj Soniu dziekuje za odwiedzinki i pochwały to tak bardzo mobilizuje. Ten foliak już ma kilka lat sprawdza się bardzo dobrze zwłaszcza że mogę już sadzić pomidory ma początku maja co dużo daje bo zbiory wcześniejsze, kiedyś dawałam jeszcze do gruntu pomidory i przykrywałam folia lub agrotkaniną zimową, ale w zeszłym roku tego nie robiłam w tym roku to nie wiem chyba, że pomidory będą duże. lampy faktycznie dużo dają zwłaszcza w pochmurne dni i przy kiełkowaniu to dobra sprawa. Pozdrawiam Cię serdecznie życzę miłego dnia, słoneczka ;:3 przesyłam ;:196

Witaj Halszka dziękuje za odwiedzinki i takie miłe słowa, ale z tak pracowitością to nie do końca tak jest czasami pomagają wszyscy ostatnio zięć robił ze światłami mąż przesiewał kompost córka pilnowała dzieciaków ja plewiłam grządki i robota szła po robocie grill w nagrodę. Będę na działce to zrobię zdjęcia tej kratki na fasolkę wystarczy wbić do ziemi obok posadzić fasolę i sprawa załatwiona. u mnie to tez będzie bariera na ogórki żeby nie rozchodziły się tam gdzie nie chcę najwyżej pójdą do górypo kratownicy. Własnie ją malowałam i zabezpieczyłam przed korozją pokażę Ci. Pozdrawiam życzę miłego dnia ;:196 dużo słoneczka ;:3 ;:167

Pozdrawiam również wszystkich odwiedzających życząc Miłego dnia :wit
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”