Widzę, że powódź zrobiła wrażenie, a na razie wysadziłem przede wszystkim koktailówki i tylko parę większych: Malinowy Warszawski, Maskarenę i marmande VF. Póki co nie ma o czym mysleć, a muszę się zadowalać oglądaniem starych wideo z cieplejszych miejsc: http://www.youtube.com/watch?v=Hjh7i-WPy6k .smonika pisze:Na razie nieśmiało, ale coś drgnęło. Wystarczyły dwa dni słońca i pomidorki gruntowe "złapały" swój naturalny kolor. Oby tak dalej
Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
pozdrawiam, Gunnar
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
Witam,
ma ktoś doświadczenie z pomidorem truskawkowym? Chciałbym się poradzić na ile pędów trzeba go prowadzić?
U mnie pojawiają się zawiązki chyba 8 pędów i 3 pąki kwiatowe.
ma ktoś doświadczenie z pomidorem truskawkowym? Chciałbym się poradzić na ile pędów trzeba go prowadzić?
U mnie pojawiają się zawiązki chyba 8 pędów i 3 pąki kwiatowe.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stan, też pierwszy raz mam truskawkowego, oczywiście w gruncie , wyrosły 3 silne pędy i je zostawiam, resztę wilków usuwam.
Zobaczymy co to będzie. Może ktoś się odezwie, kto go już uprawiał .
Pozdrawiam! Gienia.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Mam 3 odmiany pomidorów rumbe ożarowską, malinowy henryka i koktajlową gartenperle, a że to moje pierwsze sadzonki to zachowuję się jak nadopiekuńcza kwoka i sadzonki ciągle w szklarence czekały na lepszą pogodę, tylko ile można czekać
Tak więc wracając do sedna które z tych odmian najbardziej się na boki rozrastają?
Mam 3 donice 80x40cm do każdej weszło mi po 130l ziemi, w planach do 2 z nich miał iść koktailowy (po 3 sadzonki do każdej), ale że mam jeszcze dostatek dużych donic okrągłych i zastanawiam sie czy większość sadzonek nie dać do nich. Teraz problem jak co rozpalcelować by miało optymalne warunki

Tak więc wracając do sedna które z tych odmian najbardziej się na boki rozrastają?
Mam 3 donice 80x40cm do każdej weszło mi po 130l ziemi, w planach do 2 z nich miał iść koktailowy (po 3 sadzonki do każdej), ale że mam jeszcze dostatek dużych donic okrągłych i zastanawiam sie czy większość sadzonek nie dać do nich. Teraz problem jak co rozpalcelować by miało optymalne warunki

Ania
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ten truskawkowy to czym się charakteryzuje, kształtem podobnym do truskawek czy smakiem, wiecie coś?gienia1230 pisze:Stan, też pierwszy raz mam truskawkowego, oczywiście w gruncie , wyrosły 3 silne pędy i je zostawiam, resztę wilków usuwam.

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Suzanno, nic nie wiem na temat truskawkowego, tylko, że to koktajlówka. Może Kozula albo ktoś, kto go już miał co nieco podpowie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
ja kiedyś dostałem od znajomych całą kiść truskawkowego i wydłubałem sobie nasionka (w tym roku posadziłem i jak na razie rośnie świetnie). Owoce wielkości małych śliwek, w kształcie truskawek, o bardzo dobrym i ciekawym smaku.
W jego uprawie nie mam doświadczenia i może Kazula podpowie czy jest to odmiana wysoka/niska, samokończąca i na ile pędów najlepiej prowadzić.
W jego uprawie nie mam doświadczenia i może Kazula podpowie czy jest to odmiana wysoka/niska, samokończąca i na ile pędów najlepiej prowadzić.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też dałam dużo pomidorkó do doniczek - w warzywniaku ciągle mokro.Hekate pisze: Mam 3 donice 80x40cm do każdej weszło mi po 130l ziemi, w planach do 2 z nich miał iść koktailowy (po 3 sadzonki do każdej), ale że mam jeszcze dostatek dużych donic okrągłych i zastanawiam sie czy większość sadzonek nie dać do nich. Teraz problem jak co rozpalcelować by miało optymalne warunki
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Prawdopodobnie wszystkie nasionka wydłubane z pomidorków tryskawkowych pochodzą z odmian F1 , więc pomidory z nich wyrosłe będa różne . Wszystkie jednak rosną silnie i powinny być wysokie . To na ile pędów je prowadzić zależy od liczebności pąków w pierwszym gronie . Jeśli wychodzące grono ma bardzo dużo pąków , taki krzak należy prowadzić na jeden pęd , ponieważ grono może zajmować nawet pól metra miejsca . Pozostałe można prowadzić na 2-3 pędy , jak komu pasuje . U mnie megagroniasty powtórzył ( posadziłam 1 szt) . Siałam w drugiej połowie kwietnia , więc jeszcze nie kwitnie , niedługo jednak zacznie . Na razie nie mam czasu na zdjęcia , może w przyszłym tygodniu coś się poprawi .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
A czy ktos może wie jak rośnie pomidor Snow White?
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Dziś na krzaczku pomidora przed tunelem,zauważyłam stonkę ziemniaczaną.
Czy mam się bać????
Czy mam się bać????

Pozdrawiam,Asia
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Asik78, nie - nie masz sie jej bać , bo stonka nie atakuje ludzi , bez przesady
. Po prostu zlap ją jakoś i zakop , może nie złożyla jeszcze jaj . Zresztą stonka za pomidorami nie przepada , uwielbia za to bakłażany wprost niesamowicie 

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
A tam , bać się takiego małego żyjątka, ile to, to zje
A tak na poważnie ; pomidor i ziemniaki to ta sama rodzina, stonka jak jest głodna i nie ma w pobliżu rosnących ziemniaków to czepia się i zje liście pomidora, dużej szkody nie zrobi jedna stonka,ale więcej może ogołocić rodzinę. Ja to robię tak ; do słoika z zakrętką trochę wody , i do nich zbieram stonkę , chociaż można i w inny sposób ją fizycznie zniszczyć. Raczej do stonki na pomidorach nikt nie stosuje chemii, bo i na pomidorach rzadko ją spotkać można.

A tak na poważnie ; pomidor i ziemniaki to ta sama rodzina, stonka jak jest głodna i nie ma w pobliżu rosnących ziemniaków to czepia się i zje liście pomidora, dużej szkody nie zrobi jedna stonka,ale więcej może ogołocić rodzinę. Ja to robię tak ; do słoika z zakrętką trochę wody , i do nich zbieram stonkę , chociaż można i w inny sposób ją fizycznie zniszczyć. Raczej do stonki na pomidorach nikt nie stosuje chemii, bo i na pomidorach rzadko ją spotkać można.
- Asik78
- 200p
Frant,ja się jej nie boję :P
Dostała pstrykacza i spadła.
No to się cieszę,bo bakłażanów nie mam.
Pomyslałam przez chwilę,że chyba lubi pomidory
Dzięki

Dostała pstrykacza i spadła.
No to się cieszę,bo bakłażanów nie mam.
Pomyslałam przez chwilę,że chyba lubi pomidory

Dzięki

Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p
Tadeuszu,rzadko,ale jednak
Jeśli ją jutro zauważę, to kruchy jej los będzie...
Dziękuję za wskazówki ze słoiczkiem

Jeśli ją jutro zauważę, to kruchy jej los będzie...
Dziękuję za wskazówki ze słoiczkiem

Pozdrawiam,Asia