Zakładamy ogród warzywny Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...
Możesz posiać ogórki na sierpniowo- wrześniowy zbiór (potrzebują solidnie przygotowanej i nawiezionej grządki), fasolkę szparagową. Później, w sierpniu rzodkiewkę.
Tak fasolka jak i ogórki owocują mniej więcej 2 miesiące od wysiewu, więc sobie oblicz.
Tak fasolka jak i ogórki owocują mniej więcej 2 miesiące od wysiewu, więc sobie oblicz.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalafiory na jesienny zbiór, cukinie, patisony na zbiór po 15 sierpnia...
Moje nowe imię Szansa ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 lis 2013, o 08:35
Dzięki za podpowiedź.
Mam pytanko czy jest sens wysiewać jeszcze marchewkę, buraczki i np sałatę.
Tak na użytek bieżący.
Jeżeli chodzi o kalafiory (domyślam się, że również brokuły) to czy po posianiu trzeba je przesadzać (rozsadzać?) Tak samo z kalarepką. Ładnie mi rośnie. Dość rzadko i nie wiem czy trzeba ją pikować.
Pozdrawiam
Mam pytanko czy jest sens wysiewać jeszcze marchewkę, buraczki i np sałatę.
Tak na użytek bieżący.
Jeżeli chodzi o kalafiory (domyślam się, że również brokuły) to czy po posianiu trzeba je przesadzać (rozsadzać?) Tak samo z kalarepką. Ładnie mi rośnie. Dość rzadko i nie wiem czy trzeba ją pikować.
Pozdrawiam
Robert
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marchewkę - nie wiem ale przemyślała bym te na wczesny zbiór.
Buraczki - tak, może nie będą ,,gigantyczne" ale na pewno do marynowania się nadadzą- może też wysiać z tych wczesnych.
Sałata - tak , robiłam dosiewki i wzeszła w ciągu 4 dni. Praktycznie to dosiewam aż do jesieni aby ciągle była świeża.
Kalarepki - jeśli są rzadko to zostaw tak jak są.
Brokuły - jeśli zbyt gęsto to trzeba przepikować.
Buraczki - tak, może nie będą ,,gigantyczne" ale na pewno do marynowania się nadadzą- może też wysiać z tych wczesnych.
Sałata - tak , robiłam dosiewki i wzeszła w ciągu 4 dni. Praktycznie to dosiewam aż do jesieni aby ciągle była świeża.
Kalarepki - jeśli są rzadko to zostaw tak jak są.
Brokuły - jeśli zbyt gęsto to trzeba przepikować.
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Podobno sałata i cukinia rosną jak szalone. Osobiście polecam siać gotowe siewki (chyba da się je kupić w ogrodniczym) niż siać z nasion o tej porze ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Jako pierwszoroczny sałatowy, więc oczytany, dopiszę że odmiana sałaty musi być letnia, chyba że uprawa na być na kwiaty do wazonurobeert pisze:Mam pytanko czy jest sens wysiewać jeszcze [...]sałatę.
Tak na użytek bieżący.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Z kruchych polecano tutaj odmianę Bakata której nie udało mi się kupić, ja sieję teraz nadal Great Lakes 118 która wydaje się być całosezonowa - jeżeli się mylę ktoś zapewne sprostuje.
pozdrawiam, Tomek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mogą też być problemy z kiełkowaniem w tak wysokich temperaturach.U mnie króluje Królowa Lata.
Gayaruthiel pisze:Podobno sałata i cukinia rosną jak szalone. Osobiście polecam siać gotowe siewki (chyba da się je kupić w ogrodniczym) niż siać z nasion o tej porze
Nasiona cukini to w lipcu do gruntu sadziłem a i tak zbiory były duże.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 lis 2013, o 08:35
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. No ogórki i cukinia będą na pewno.
Sałata będzie miała swoje małe wydzielone miejsce.
Buraczki też znajdą swoje miejsce.![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
Sałata będzie miała swoje małe wydzielone miejsce.
Buraczki też znajdą swoje miejsce.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
Robert
co jeszcze teraz można posiać
Witam
Dopiero teraz ogarnęliśmy działkę po budowie i zorganizowaliśmy mały ogródek.
Jakie warzywa można jeszcze teraz posiać aby mieć w tym roku pierwsze plony z własnego ogródka.
Dziękuję i pozdrawiam
Dopiero teraz ogarnęliśmy działkę po budowie i zorganizowaliśmy mały ogródek.
Jakie warzywa można jeszcze teraz posiać aby mieć w tym roku pierwsze plony z własnego ogródka.
Dziękuję i pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: co jeszcze teraz można posiać
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=602
W tym wątku poczytaj. Wystarczy poszukać.
W tym wątku poczytaj. Wystarczy poszukać.
Pozdrawiam! Gienia.
w połowie czerwca to np. buraki ćwikłowe na zime, poza tym to oczywiście koperek, rzodkiewka, ogórki, fasolka szparagowa, szpinak, sałata
jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Piszemy poprawną polszczyzną zaczynając zdania wielką literą.
Moderator- jokaer.
jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Piszemy poprawną polszczyzną zaczynając zdania wielką literą.
Moderator- jokaer.
Ogórki, cukinia, fasolka szparagowa, bób.
Wsadź kilka mniejszych cebul (ze sklepu) na szczypiorek.
Wsadź kilka mniejszych cebul (ze sklepu) na szczypiorek.
- jerrysia26
- 50p
- Od: 2 kwie 2014, o 18:03
Witajcie kochani forumowicze.
Poznizej zdjecia mojego plsko-amerykanskiego warzywnika. Wyglada to obiecujaco...ale zobaczymy jakie beda plony. Poki co wszystko rosnie ladnie. Genia mialas racje... u mnie tez pomidory po ok 3 tyg. ruszyly jak szalone.
Niewiarygodne ale znalazlam suchy nawoz kurzy i zrobilam z niego gnojowke wg. "przepisu" Erazma. heheheh ale smierdzi.... Fermentuje juz prawie 3 tyg. i mysle ze na weekendzie bedzie ok to podlania. Czy rozcienczenie 1:20L jest ok ? Pytam bo moze cos zle zrozumilam a nie chce spalic roslin. I jeszcze mam do was kochani jedno pytanie. Co zasilamy kurzencem? Czy wszystkie rosliny sie do tego nadaja? Glownie chcialabym zasilic pomidory, ogorki, paptyke, maliny. A czy jest ok zastosowac go pod krzewy (dopiero przesadzone) i drzewka? A moze sa jakies roslny co kurzenca nie toleruja? B. prosze o info.
Malo tego udalo mi sie rowniez kupic mleko prosto od krowy i zrobic oprysk na mszyce (bo i tu tego dziadostwa nnie brakuje). hehehehh zobaczymy co z tego bedzie.
Mowie wam ale jestem z siebie dumna... Ja dziewczyna z miasta.... teraz gnojowke mieszam!!!! super !!!!!
PS. jedyne co to maliny mi nie rosna. Krzaki wysokie ale nie owocuja. A jak zaowocuja to natychmiast wszystko jest wydziubane przez ptaki. Zancie na te wstreciuchy jakies sprawdzone metody. Wydziubaly mi wszystko. Jagody, truskawki, jerzyny no i maliny. A moze w 1 roku maliny nie owocuja? No nic czekam na jakies pomysly.
Caluje was mocno
Magda
![Obrazek](http://images62.fotosik.pl/1128/77a410232f8876bcm.jpg)
Poznizej zdjecia mojego plsko-amerykanskiego warzywnika. Wyglada to obiecujaco...ale zobaczymy jakie beda plony. Poki co wszystko rosnie ladnie. Genia mialas racje... u mnie tez pomidory po ok 3 tyg. ruszyly jak szalone.
Niewiarygodne ale znalazlam suchy nawoz kurzy i zrobilam z niego gnojowke wg. "przepisu" Erazma. heheheh ale smierdzi.... Fermentuje juz prawie 3 tyg. i mysle ze na weekendzie bedzie ok to podlania. Czy rozcienczenie 1:20L jest ok ? Pytam bo moze cos zle zrozumilam a nie chce spalic roslin. I jeszcze mam do was kochani jedno pytanie. Co zasilamy kurzencem? Czy wszystkie rosliny sie do tego nadaja? Glownie chcialabym zasilic pomidory, ogorki, paptyke, maliny. A czy jest ok zastosowac go pod krzewy (dopiero przesadzone) i drzewka? A moze sa jakies roslny co kurzenca nie toleruja? B. prosze o info.
Malo tego udalo mi sie rowniez kupic mleko prosto od krowy i zrobic oprysk na mszyce (bo i tu tego dziadostwa nnie brakuje). hehehehh zobaczymy co z tego bedzie.
Mowie wam ale jestem z siebie dumna... Ja dziewczyna z miasta.... teraz gnojowke mieszam!!!! super !!!!!
PS. jedyne co to maliny mi nie rosna. Krzaki wysokie ale nie owocuja. A jak zaowocuja to natychmiast wszystko jest wydziubane przez ptaki. Zancie na te wstreciuchy jakies sprawdzone metody. Wydziubaly mi wszystko. Jagody, truskawki, jerzyny no i maliny. A moze w 1 roku maliny nie owocuja? No nic czekam na jakies pomysly.
Caluje was mocno
Magda
![Obrazek](http://images61.fotosik.pl/1125/b3335e535c284f95m.jpg)
![Obrazek](http://images61.fotosik.pl/1125/14fc1a925d730effm.jpg)
![Obrazek](http://images62.fotosik.pl/1128/41a204469d1f4d51m.jpg)
![Obrazek](http://images62.fotosik.pl/1128/77a410232f8876bcm.jpg)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
No pięknie wszystko wygląda
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Ja Ci powiem na dwie sprawy: nie nawozi się posadzonych roślin ( krzewy, drzewa) pod korzenie,
chyba, że były sadzone z doniczek. Jeśli nie, to lepiej sobie odpuścić i zasilić dolistnie nawozem ogólnym.
Na przyszły rok, tak, można już nawozić.
Maliny są dwuletnie i roczne.
Dwuletnie kwitną i owocują na pędach dwuletnich, czyli te co teraz wyrosły zaowocują na przyszły rok.
Z kolei roczne owocują bliżej końca lata.
Jeśli ptaki tak wszystko niszczą to pozostaje tylko siatka.
Jest sekcja drzewa i krzewy owocowe
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie