Nie mam co prawda, co dzielić, ale będę siać, siać i jeszcze raz siać
Wszystko w gotowości czeka. I to będzie u mnie inauguracja wiosny
______________ Helena
Helenko. Te siane też zakwitną tylko trochę więcej cierpliwości i większej troski. Ponieważ los forum jest zagrożony podaję mój nr. telefonu w razie potrzeby kontaktu ze mną:
Usunąłem nr telefonu. Kto chciał to pewnie już zapisał..
Janusz Twoim kannom spieszno, już chcą wysadzania ... pewnie mają ciepło , że już takie duże wyrosły .
Moje nie są tak wyrywne troche przystopowały ....
Januszu, jaką tam masz temperaturę? Moje trzy kupione kłącza, posadzone w doniczkach, niczego nie wypuszczają, może są do ... niczego
__________________ Helena
Helenko. Miałaś tylko siać a nie sadzić kłącza i pewnie się obraziły na Ciebie że nie wyrastają.
Nie mierzyłem temperatury u mnie w przechowalni ale pewnie czasami dochodzi do15*C
A ja dziś jedną doniczkę p9 z kanną tropical sunrise - a raczej z 2cm odłamkiem kłącza zabrałem do domu, mam 3 sadzonki więc ten kawałeczek zabrałem a niech sobie rośnie... choć prawdę mówiąc moje albo mają 1cm kiełek albo w ogóle się jeszcze nie ukazały, chyba im przechowalnia pasuje
Chłodno to dobrze ale jak duża wilgotność to mogą gnić. Lepiej sprawdzić jak wyglądają kłącza, bo jak czarne to już nie wyrosną. Na próbę jednego roku miałem w piwnicy takiej typowej na ziemniaki i warzywa. Temperatura powyżej 0 ale przy dużej wilgotności wszystko zgniło.
Z tego, co wyczytałam, to wysiewacie najpierw na wilgotną watę. Na stronce o wysiewaniu i uprawie cann zalecają moczenie w wodzie, ale to chyba zbędne?
Helenko.
...to pełna gotowość do nowej przygody. Ważne to,że jak coś się zaczyna robić to dobrze a sukces murowany czego Ci życzę bardzo szczerze.
Dyshio
...napracowałaś się ścierając tyle nasion. Wiem, nie jest to takie łatwe.
Każdy ma swoje sposoby wysiewu. Ja zawsze sieję bezpośrednio do ziemi. Ma to swoje plusy i minusy. Plus, ...kiełkujące nasionko nie jest naruszane a szczególnie kiełek nie jest narażony na uszkodzenie podczas sadzenia w doniczki.
Minus.. nie wszystkie nasiona wschodzą i ziemia nie jest w pełni wykorzystana a i zajmuje miejsce.
Jeżeli ktoś zdecyduje się na kiełkowanie nasion na wacie to sadzić podkiełkowane nasiona do ziemi z jak najmniejszym kiełkiem.