Moim zdaniem szkoda zachodu. Gnojówki są szybko dostępne dla korzenia, ale przez krótki czas. Jeśli chcesz nawieźć naturalnie, to najlepszym będzie rozłożyć obornik pod roslinami w listoopadzie. Przez zimę duża część wniknie do gleby i na wiosnę będzie dobrą pożywką dla roslin.anna_g5 pisze: ↑6 lut 2024, o 11:46 Jestem ciekawa czy ktoś z Was stosował naturalny nawóz, tzw. gnojówkę z pokrzywy dla młodych grabów? Ponieważ taki nawóz zawiera dużo azotu, chciałabym wypróbować na wiosnę żeby wspomóc lub przyspieszyć wzrost ale nie wiem czy to dobry pomysł? Graby posadziłam w październiku 2023 i są póki co malutkie, kikuty przycięte na 20 cm od ziemi.
Żywopłot z grabu
Re: Żywopłot z grabu
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Piotr
Grzyb. Wygląda mi na gruzełek cynobrowy.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Guzełek cynobrowy na 100 %. Rozwija się na martwym drewnie, więc nie ma sensu walczyć.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2016, o 14:07
Jestem ciekaw, czy ktoś sadził grab w ogródku przy mieszkaniu, jako w przyszłości naturalna osłona przed wzrokiem przechodniów.
Ja postanowiłem tak zrobić na wiosnę po przeprowadzce. Ziemia, jaką otrzymałem w ogródku jest bardzo gliniasta i zdarzają się fragmenty
kamieni/cegieł itd.
Zamówiłem 50 sadzonek z Allegro. Wszystkie przyszły już z listkami. Posadziłem w 1 rzędzie co ok 20-25cm.
Początek po posadzeniu przebieg bardzo źle, ponieważ sadzonki sadziłem 20 kwietnia, tuż przed kilkoma nocami, gdy temperatura schodziła grubo poniżej zera.. Po tych mrozach
okazało się, że wszystkie listki są zwiędnięte. W panice uznałem, że przytnę sadzonki do ok 20cm (miały ok 40cm).
W międzyczasie skontaktowałem się ze sprzedawcą, który powiedziałem że nie powinienem przycinać sadzonek po posadzeniu, bo weszły już w okres wegetacji i nie wiadomo co z nimi będzie. Kazał oberwać zwiędnięte listki i czekać.
Po jakimś czasie okazało się, że większość grabów przeżyła. Na 41 sadzonek przyjęło się 32.
Grab podlewam codziennie, chyba że pada deszcz. Gdy nie było mnie przez tydzień i były podlane w tym czasie tylko jeden raz to 2 sztuki uschły...
Na jesień planuję dosadzić sztuki w których są obecnie dziury.
Obecnie drzewka są bardzo małe, 2 sztuki dochodzą do ok 30cm i są ładnie rozgałęzione, natomiast wiele to kikuty z paroma listkami i mają 15-20cm.
Jeden (na zdjęciu) ma tylko 2 listki i coś tam puszcza, ale bardzo powoli.
Jestem ciekaw, czy przyjmą się na takim gruncie, w takich warunkach. Obecnie nie są oddzielone od trawy, bo czeka mnie jeszcze dosadzanie nowych, ale
w przyszłym roku chcę je oddzielić od trawnika i wysypać korą. Obecnie co 2 tygodnie muszę je odchwaszczać, bo je ledwo widać
Ja postanowiłem tak zrobić na wiosnę po przeprowadzce. Ziemia, jaką otrzymałem w ogródku jest bardzo gliniasta i zdarzają się fragmenty
kamieni/cegieł itd.
Zamówiłem 50 sadzonek z Allegro. Wszystkie przyszły już z listkami. Posadziłem w 1 rzędzie co ok 20-25cm.
Początek po posadzeniu przebieg bardzo źle, ponieważ sadzonki sadziłem 20 kwietnia, tuż przed kilkoma nocami, gdy temperatura schodziła grubo poniżej zera.. Po tych mrozach
okazało się, że wszystkie listki są zwiędnięte. W panice uznałem, że przytnę sadzonki do ok 20cm (miały ok 40cm).
W międzyczasie skontaktowałem się ze sprzedawcą, który powiedziałem że nie powinienem przycinać sadzonek po posadzeniu, bo weszły już w okres wegetacji i nie wiadomo co z nimi będzie. Kazał oberwać zwiędnięte listki i czekać.
Po jakimś czasie okazało się, że większość grabów przeżyła. Na 41 sadzonek przyjęło się 32.
Grab podlewam codziennie, chyba że pada deszcz. Gdy nie było mnie przez tydzień i były podlane w tym czasie tylko jeden raz to 2 sztuki uschły...
Na jesień planuję dosadzić sztuki w których są obecnie dziury.
Obecnie drzewka są bardzo małe, 2 sztuki dochodzą do ok 30cm i są ładnie rozgałęzione, natomiast wiele to kikuty z paroma listkami i mają 15-20cm.
Jeden (na zdjęciu) ma tylko 2 listki i coś tam puszcza, ale bardzo powoli.
Jestem ciekaw, czy przyjmą się na takim gruncie, w takich warunkach. Obecnie nie są oddzielone od trawy, bo czeka mnie jeszcze dosadzanie nowych, ale
w przyszłym roku chcę je oddzielić od trawnika i wysypać korą. Obecnie co 2 tygodnie muszę je odchwaszczać, bo je ledwo widać
- Szczurbobik
Jak Chcesz im pomóc, to nie Zwlekaj i Odseparuj je od trawy, stosując dystans ok 20 cm, lub barierę dla korzeni w głąb ziemi. Trawa jest poważnym konkurentem dla młodych drzewek. Grab jest drzewem leśnym tworzącym zbiorowisko typowe, tzw. grąd. Grądy rosną na glebach żyznych, często bardziej zwięzłych, niż piaszczystych. Na takiej glebie grab będzie rósł najlepiej. Jeśli u Ciebie jest głównie piach, Dodaj do gleby gliny.
Pozdrawiam Lucyna
Zastanawiam się nad żywopłotem z grabu, ale nie chce żeby zajmował za dużo, w sensie nie zabierał dużo szerokości działki.
Słyszałem o różnych konfiguracjach sadzenia.
Jeden rząd grabów
Dwa rzędy grabów
I teraz pytanie przy tym jednym rzędzie to jaka powinna być odległość od płotu oraz między sadzonkami?
A jeśli chodzi o dwa rzędy to tak samo jaka odległość od płotu pierwszego rzędu, jaka odległość drugiego rzędu od tego pierwszego oraz ile między sadzonkami?
Wiadomo lepiej wygląda gęsty dwu rzędowy pewnie ale muszę znać odstępy itp. to obliczę sobie z metrem u siebie co będzie lepsze.
Drugie pytanie dać im przez pierwszy rok agrowłókninę czy nie trzeba? I czy można mieć taki żywopłot bez ściółkowania po prostu obok niego trawa bez żadnych obrzeży. Czy ciężka sprawa z koszeniem będzie przy nich?
Słyszałem o różnych konfiguracjach sadzenia.
Jeden rząd grabów
Dwa rzędy grabów
I teraz pytanie przy tym jednym rzędzie to jaka powinna być odległość od płotu oraz między sadzonkami?
A jeśli chodzi o dwa rzędy to tak samo jaka odległość od płotu pierwszego rzędu, jaka odległość drugiego rzędu od tego pierwszego oraz ile między sadzonkami?
Wiadomo lepiej wygląda gęsty dwu rzędowy pewnie ale muszę znać odstępy itp. to obliczę sobie z metrem u siebie co będzie lepsze.
Drugie pytanie dać im przez pierwszy rok agrowłókninę czy nie trzeba? I czy można mieć taki żywopłot bez ściółkowania po prostu obok niego trawa bez żadnych obrzeży. Czy ciężka sprawa z koszeniem będzie przy nich?
Cześć,
Planuję założyć żywopłot z grabu. Mam pytanie - czy warto zrobić przy nim obrzeże betonowe 6cm? Będzie trochę łatwiej kosić i utrzymać korę/inną ściółkę w ryzach?
Żywopłot byłby wzdłuż ogrodzenia panelowego z gotowymi podmurówkami. Planowałem wygrodzić obrzeżem pasek 1m i posadzić sadzonki w odległości 60cm od ogrodzenia. Dobry plan?
A i czy końcówka września, może trochę szybciej to dobry moment na sadzenie z doniczek?
Planuję założyć żywopłot z grabu. Mam pytanie - czy warto zrobić przy nim obrzeże betonowe 6cm? Będzie trochę łatwiej kosić i utrzymać korę/inną ściółkę w ryzach?
Żywopłot byłby wzdłuż ogrodzenia panelowego z gotowymi podmurówkami. Planowałem wygrodzić obrzeżem pasek 1m i posadzić sadzonki w odległości 60cm od ogrodzenia. Dobry plan?
A i czy końcówka września, może trochę szybciej to dobry moment na sadzenie z doniczek?
- Szczurbobik
Pomysł wydaje się dobry. Co do terminu, jeśli nadal będą upały, lepiej poczekać aż się ochłodzi i sadzić na jesień.
Pozdrawiam Lucyna
A co z rozstawem sadzonek? 20-30cm czy 45?
Bo mam wrażenie, że wszyscy sadzą gęsto, te około 30cm. A w tym temacie jedna osoba się wypowiadało, że to jest za gęsto i lepiej 45cm odstępu między sadzonkami - przekonało mnie to, trzeba brać pod uwagę, że lewa i prawa sadzonka będzie miała gałązki (tak jakby tą odległość dzielić na pół).
Jak to jest? Co o tym sądzicie?
Bo mam wrażenie, że wszyscy sadzą gęsto, te około 30cm. A w tym temacie jedna osoba się wypowiadało, że to jest za gęsto i lepiej 45cm odstępu między sadzonkami - przekonało mnie to, trzeba brać pod uwagę, że lewa i prawa sadzonka będzie miała gałązki (tak jakby tą odległość dzielić na pół).
Jak to jest? Co o tym sądzicie?
Witam. Zostało mi około 40 sztuk sadzonek grabu które chcę dosiać na wiosnę. Jak je przezimować ? Do ziemi wsadzić całą paczkę czy podzielić na mniejsze? Może nie można tak robić tylko jakoś inaczej. Proszę o pomoc
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie tak jak piszesz. Zakopczykuj całą paczkę, uszczelnić dobrze ziemia polewając woda. Ja tak robiłem z bukami.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2016, o 14:07
Cześć, czy to bardzo źle, że na kilku moich grabach zauważyłem już start wegetacji?
Za chwile będą miały rozwinięte listki
Boję się co będzie jak przyjdą jeszcze jakieś mrozy, a pewnie przyjdą.
Za chwile będą miały rozwinięte listki
Boję się co będzie jak przyjdą jeszcze jakieś mrozy, a pewnie przyjdą.