Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz

Post »

Dużo więcej pomaga wyniesienie takiego grubosza na świeże powietrze, np. na balkon. Oczywiście należy go stopniowo przyzwyczajać do słońca ale może też stać w tzw. półcieniu. Można wtedy zdecydowanie więcej podlewać i przyrost masy liściowej jest zdecydowanie szybszy.
W donicy widać twardawą, zasklepioną ziemię - tutaj także może być przyczyna słabego wzrostu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnes93 pisze:Jolu bardzo ładny hobbit :) Ja się tyle naszukałam, chodziłam po kwiaciarniach, szukałam u znajomych na parapecie... :twisted: i nic, wczoraj wchodzę do biedronki i oczom nie wierzę, Grubosz Hobbit :D Są 4 w jednej doniczce, jak się zaklimatyzują, albo w przyszłym roku na wiosnę, to poprzesadzam.
Obrazek
Nie jestem żadnym autorytetem w sprawie hobbita, ale nieśmiało doradzę, by jednak przesadzić go już teraz. Rzadko kupuję coś w marketach, jednak na tegoż samego się skusiłam i poza tym, że wizualnie wygląda ok, to miał parę problemów. Bryła korzeniowa mocna zalana (czego z wierzchu nie było widać) i częściowo podgniła. Ponadto wełnowce. Mój, po zabiegach na robale, suszył się 2 dni, zanim go posadziłam (ziemia do kaktusów + żwirek). Cały czas jest odizolowany od innych roślinek, ponieważ nie mam pewności, czy wszystko wytępiłam. I od razu podzieliłam na dwie części, żeby za ciasno nie miał. Poza tym, tak łatwiej mi go doglądać.

Obrazek
Agnes93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 mar 2011, o 15:51

Post »

Co do ziemi tego grubosza to nie wiem dlaczego tak się robi... jak go przywiozłam (odratowany, znalazłam go w piwnicy u cioci ) miał zwykłą ziemię, była zbita i miała biały nalot, przesadziłam go do trochę większej doniczki i zmieniłam ziemię na tą dla kaktusów, starałam się oczyścić korzenie ze starej ziemi, ale nie tak mocno, żeby go nie zniszczyć, teraz ta ziemia robi się zbita :? O wyniesieniu go na balkon myślałam, czekam teraz na słońce.
Nawóz mam z firmy biopon do kaktusów, NPK 2,5 : 6,2 : 6,3
Hobbita postaram się jak najszybciej przesadzić i dokładnie go obejrzeć :roll:
Elle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2007, o 16:43

Post »

sokolica pisze:
Agnes93 pisze:Jolu bardzo ładny hobbit :) Ja się tyle naszukałam, chodziłam po kwiaciarniach, szukałam u znajomych na parapecie... :twisted: i nic, wczoraj wchodzę do biedronki i oczom nie wierzę, Grubosz Hobbit :D Są 4 w jednej doniczce, jak się zaklimatyzują, albo w przyszłym roku na wiosnę, to poprzesadzam.
Obrazek
Nie jestem żadnym autorytetem w sprawie hobbita, ale nieśmiało doradzę, by jednak przesadzić go już teraz. Rzadko kupuję coś w marketach, jednak na tegoż samego się skusiłam i poza tym, że wizualnie wygląda ok, to miał parę problemów. Bryła korzeniowa mocna zalana (czego z wierzchu nie było widać) i częściowo podgniła. Ponadto wełnowce. Mój, po zabiegach na robale, suszył się 2 dni, zanim go posadziłam (ziemia do kaktusów + żwirek). Cały czas jest odizolowany od innych roślinek, ponieważ nie mam pewności, czy wszystko wytępiłam. I od razu podzieliłam na dwie części, żeby za ciasno nie miał. Poza tym, tak łatwiej mi go doglądać.
/972/0c204830c9ed86e3med.jpg[/img][/url]
No właśnie identycznego kupiłam. Czy mam go rozdzielić przed posadzeniem do nowej doniczki, czy te cztery razem??? :|
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

wedle uznania :) jak rozsadzisz będziesz mięć więcej roślinek, wybierz małe doniczki, szybciej będzie rosnąć.
Elle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

iguanax pisze:wedle uznania :) jak rozsadzisz będziesz mięć więcej roślinek, wybierz małe doniczki, szybciej będzie rosnąć.
Dziękuję iguanax. :) Teoretycznie to wiem. Zastanawiałam się bardziej, czy wsadzone razem nie będą się za szybko "dusić" i jak będą dalej rosły. Na podstawie różnych zdjęć widzę, że z jednej sadzonki wyrosnąć może spore drzewko, tak jak w przypadku innych gruboszy. Mam kilka pięknych gruboszy jajowatych. Z Hobbitem dopiero zaczynam eksperymentować. :)
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Re: Grubosz jak uformowac?

Post »

Witajcie,
no więc wczoraj zakupiłam hobbita, w związku z tym mam kilka pytań.
Czy jest konieczna ziemia do kaktusów, czy może być zwykła(widziałam u niektórych tylko zwykłą) ?
Słyszałam, że hobbity lubią mieć płaskie i szerokie doniczki, mam zamiar go rozsadzić, czy jeśli posadzę je w takich filiżankach, to będzie mu dobrze (są bez dziurki, ale mogę wykombinować jakiś wkład) ?

Obrazek

Czy po prostu kupić do nich zwykłe małe doniczki r. 11 ?
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Mi tam się grubosze nigdy nie "dusiły", za to miałem problemy, kiedy rosły samotnie.
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

Ziemia nie może być uniwersalna. Musi być bardziej przepuszczalna ( z dodatkiem żwirku i piasku) Doniczka musi mieć odpływ bo inaczej roślina zgnije. Lepsza będzie jakaś płaska doniczka niż ta filiżanka.
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Elle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ARHIZ pisze:Mi tam się grubosze nigdy nie "dusiły", za to miałem problemy, kiedy rosły samotnie.
Tak, a jakie to były problemy?
Elle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Stokrotkania pisze:Witajcie,
no więc wczoraj zakupiłam hobbita, w związku z tym mam kilka pytań.
Czy jest konieczna ziemia do kaktusów, czy może być zwykła(widziałam u niektórych tylko zwykłą) ?
Słyszałam, że hobbity lubią mieć płaskie i szerokie doniczki, mam zamiar go rozsadzić, czy jeśli posadzę je w takich filiżankach, to będzie mu dobrze (są bez dziurki, ale mogę wykombinować jakiś wkład) ?

Czy po prostu kupić do nich zwykłe małe doniczki r. 11 ?
Widzę, że koleżanka też ma nowy zakup i zastanawia się co zrobić.
Ja tymczasem wsadziłam jednego hobbita tak jak kupiłam, bez rozdzielania do większej doniczki. Ziemię zastosowałam uniwersalną, więc zobaczę co będzie. ;:186
Nie wiem na razie, co zrobić z drugim.
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

Moje szczęście :P jest ze mna już ponad 5 lat
Obrazek
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kupie nowe doniczki, a taka ziemia do kaktusów, to kosztuje tyle samo co zwykła ?
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Może odrobinę drożej. Zwróć jednak uwagę na skład przy kupowaniu, ja kupiłam ostatnio niby ziemię dobrej jakości, pani w kwiaciarni mi poleciła, a jak podlałam roślinkę to ziemia przez bardzo długi czas była mokra, jakby w ogóle wody nie przepuszczała... I korzenie u 3 roślinek mi zgniły :?
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A możecie mi podać jaki musi być ten skład ? :oops:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”