Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Rakusm
50p
50p
Od: 17 lis 2008, o 13:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

a ja mam pytanie gdzie mogę kupić ładne adenium??
Awatar użytkownika
marteczka1986
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sie 2009, o 13:42

Post »

Mam pytanie :?: We wrześniu zakupiłam na wystawie kaktusów w Białymstoku ok 5 cm adenium miało kilka ładnych listków. Podlewałam umiarkowanie czekajac aż przeschnie ziemia w sumie od zakupu 3- 4 razy. Stoi sobie na parapecie południowego okna z innymi sukulentami i kaktusami. Ziemię ma taką bardzo piaszczystą(wręcz bym powiedziala taki sam suchy piasek w kolorze czarnym) Wielkość doniczki- ok 4 cm średnicy. Problem polega na tym iż po jakimś czasie od zakupu zaczełyżółknąć pojedyńczo listki od dołu roślinki, a wczoraj zauważyłam że ma pomarszony kaudex czy powinnam więcej podlewać czy tez przestawić roślinkę w chłodniejsze miejsce, albo jeszcze przesadzić w inna ziemię
Marta
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda, że nie wstawiłaś zdjęcia. Obejrzelibyśmy sobie tą ziemię i roślinę też. Ja bym przesadził. Raczej do mniejszej (tej samej) doniczki. Ziemia - rodzaj bez znaczenia, byle nie za bardzo torfowa. Zmieszać z 1/3 nawet do połowy z czystym piaskiem. Dobrze podlać i dać zupełnie wyschnąć. Opadanie listków może też być (raczej na pewno jest) skutkiem "przeprowadzki".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
marteczka1986
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

zdjęcie postaram się wstawić wieczorem
Marta
Awatar użytkownika
marteczka1986
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
To jest moje adenium tak jak mówiłam kaudex jest mniej "jędrny"
Marta
Awatar użytkownika
marteczka1986
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek
Marta
bialykruk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 kwie 2009, o 00:42

Post »

Na moje oko ma za sucho, to przyczyna pomarszczonego kaudexu. Moim adenium również żółkną dolne liście to raczej normalne zjawisko- kilka razy widziałam rośliny bez jednego liścia, a na przykład obsypane kwiatami. Z przesadzeniem poczekałabym do wiosny im miej nad nimi biegamy tym wyglądają lepiej!!! Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Marto, roślina nie wygląda źle, troszeczkę tylko za chudy jest kaudex. Widać, że róża "poszła" w kierunku wytworzenia zdrowych , ładnych liści (kilkoma więdnącymi i odpadającymi - nie ma się co przejmować, to normalne) zapominając właśnie o kaudeksie. Jest na 100 % zdrowa.
Niestety nic nie można powiedzieć o ziemi bo przykrywa ją ten żwirek. Być może pomogło by dosypanie jakiegoś nawozu organicznego np. wspomnianej wyżej (na poprzednich stronach) mączki kostnej lub tp. Jeżeli dalej będzie Cię niepokoić wygląd to musisz sama zdecydować czy przesadzić. A jeżeli już, to proponuję nie dawać żwirku a lepiej piasku (lepiej wtedy widać np. czy ziemia jest już sucha czy nie).
Z moich obserwacji (artykuły, zdjęcia) wynika, że Adenium obesum jest rośliną bardzo zróżnicowaną genetycznie. Jedne są pękate, niskie inne "chude" i wysokie.
Mam cztery a każda jest praktycznie inna. To 2-ie najładniejsze:
http://forumogrodnicze.info/addform.html?%20Obrazek%20Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

No to się wyszkoliłam! Przeczytałam cały wątek i teraz spokojnie czekam na moje cudo. Powinno przyjść w środę, najdalej w czwartek.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

;:7
To ja też pochwale się moją różyczką.
Nie mam cierpliwości do nasionek i kupiłam we wrześniu gotową 30 cm. roślinkę. Miała całą masę pąków, które opadły. Dzisiaj ma już następne pąki i zakwitnie.
Oto ona (na zdjęciu pierwsze opadłe pąki)
Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7
To ja też pochwale się moją różyczką.
Nie mam cierpliwości do nasionek i kupiłam we wrześniu gotową 30 cm. roślinkę. Miała całą masę pąków, które opadły. Dzisiaj ma już następne pąki i zakwitnie.
Oto ona (na zdjęciu pierwsze opadłe pąki)
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Trzymam kciuki aby Ci więcej nie zrzucała pączków i ładnie zakwitła.Moja(43 str.) miała dwa ładne kwiatki a dwa pączki zrzuciła,myślę, że jest jeszcze za młoda i roślinka sama decyduje na ile ją stać.Ma jeszcze parę pąków na drugiej gałązce, ciekawa jestem jak sobie poradzi z nimi.Nasionka, które wykiełkowały w piątek mają około1,5cm i pomalutku rosną
Renia
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już jest. Na razie 1 ale będzie więcej :heja :heja
Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moja też jeszcze zakwitła
Obrazek
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 09:59

Post »

Przeczytałam całą tę dyskusję na temat adenium i tak się napaliłam na tego kwiatka, że tak Wam śłicznie maluszki rosną i takie sa urocze, że juz zamówiłam nasionka na allegro. Przyslą 20szt więc myślę że chociaz jedno uda mi się doprowadzić do kielkowania :wink: Trzymajcie kciuki, abym nie dostała starych nasion. Nie mogę sie juz doczekać aby też móćpokazać wam swój "chów" :) Myslicie, że sie uda to komus kto jedynie czytał to forum i doświadczenia nie ma?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”