Doniczkowe - barbra13
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowe - barbra13
Jestem pod wielkim wrażeniem Twoich tillandsii. Są przepiękne Dobrze im u ciebie
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratuluję nowych nabytków ja też nie wierzę, że nic więcej nie kupisz. W Gemini cudowne jest to, że każdy liść ma inny. Zobaczysz jak wspaniale będzie się wybarwiał. Ja do tej pory szalałam za varegiatami, ale przez Ciebie zaczyna mnie ciągnąć w stronę tej pstrokacizny
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna ta Aglaonema Red Master . Pierwszy raz ją widzę.
Heniu, no i stało się, miałeś rację, podobnie jak Ania , nie dało się nic nie kupić, doszła m.in. Aglaonema 'Red Elephant'. Znasz doskonale ten mechanizm, tak to działa - chce się więcej i więcej .
Maciek, oplątwom chyba się u mnie podoba, luksusów nie mają, ale za to dość stabilne warunki.
Ania, jak na razie Gemini poszedł w kwiaty, są dwa, w tym jeden malutki. Pachną , szczególnie rano, bardzo przyjemnie zresztą.
Ania, Anka, 'Red Master' jest wiśniowa , taki rozmyty kolor, a zobacz podobną, ale czerwoną 'Red Elephant' ja nie mogę się im oprzeć.
Aglaonema'Red Elephant'
Dwie oplątwy na próbę wylądowały na działce, jedna w klatce . Trochę się boję, bo mam dużo ślimaków, jest pełno ptaków, w tym nieprzewidywalne sroki, które stale coś kombinują. Dostały miskę z wodą, ale nie liczę na wdzięczność, bo nie raz narozrabiały .
Rośliny zimujące w piwnicy jako tako przeżyły, choć nie wszystkie, nie wiadomo dlaczego nie obudził się jeden stary granat, jego brat ma się dobrze. Lantany przetrwały wszystkie, to jedna z nich
No i chyba mam problem, nie dość, że ślimaki koszą wszystkie sadzonki równo z ziemią, to jeszcze coś takiego wyskoczyło spod cukinii, kiedy ją podlewałam. Daleka jestem od zabijania wszystkiego, co się rusza, ale zastanowiło mnie co to coś robiło w mojej roślinie. Oberwał klapkiem . Turkuć podjadek???
Maciek, oplątwom chyba się u mnie podoba, luksusów nie mają, ale za to dość stabilne warunki.
Ania, jak na razie Gemini poszedł w kwiaty, są dwa, w tym jeden malutki. Pachną , szczególnie rano, bardzo przyjemnie zresztą.
Ania, Anka, 'Red Master' jest wiśniowa , taki rozmyty kolor, a zobacz podobną, ale czerwoną 'Red Elephant' ja nie mogę się im oprzeć.
Aglaonema'Red Elephant'
Dwie oplątwy na próbę wylądowały na działce, jedna w klatce . Trochę się boję, bo mam dużo ślimaków, jest pełno ptaków, w tym nieprzewidywalne sroki, które stale coś kombinują. Dostały miskę z wodą, ale nie liczę na wdzięczność, bo nie raz narozrabiały .
Rośliny zimujące w piwnicy jako tako przeżyły, choć nie wszystkie, nie wiadomo dlaczego nie obudził się jeden stary granat, jego brat ma się dobrze. Lantany przetrwały wszystkie, to jedna z nich
No i chyba mam problem, nie dość, że ślimaki koszą wszystkie sadzonki równo z ziemią, to jeszcze coś takiego wyskoczyło spod cukinii, kiedy ją podlewałam. Daleka jestem od zabijania wszystkiego, co się rusza, ale zastanowiło mnie co to coś robiło w mojej roślinie. Oberwał klapkiem . Turkuć podjadek???
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napiszę tak: Aglaonema'Red Elephant' to prawdziwy elegant, nie ma mowy aby można było się oprzeć jego/jej urokowi.
Nie dziwię się więc Tobie, tym bardziej że również jestem bardziej niż podatny na urok coraz to nowych, pięknych roślin.
Ta jest wspaniała!!
Nie dziwię się więc Tobie, tym bardziej że również jestem bardziej niż podatny na urok coraz to nowych, pięknych roślin.
Ta jest wspaniała!!
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Zazdroszczę lantany. Moje po zimowaniu padły ale kupiłam nową i jeszcse raz spróbuję. Do skutku.
Wiesz,zastanawian się czy ta klatką nie zrobiłaś srokom tym lepszej zabawki. One lubią takie łamigłowki. Mojemu klientowi porwały flagę z osiatkowanego balkonu przeciągając ją przez oczko siatki. Także wszystko możliwe.
Wiesz,zastanawian się czy ta klatką nie zrobiłaś srokom tym lepszej zabawki. One lubią takie łamigłowki. Mojemu klientowi porwały flagę z osiatkowanego balkonu przeciągając ją przez oczko siatki. Także wszystko możliwe.
-
- 200p
Przepiękne te oplątwy. One są takie duże, czy tylko na zdjęciu to tak wygląda?
Dziękuję.
Heniu, na razie aglaonemom mówię już stop, tym , które mam mogę zapewnić jako takie warunki, z każdą następną byłby już kłopot.
Majka, niesamowite są te sroki , oplątwy są w miejscu stale uczęszczanym, dość nisko, mam nadzieję, że przeżyją.
Ania, 'Curly Slim' jest duża, największa, jaką mam, ta druga jest mniejsza.
Uwielbiam lato, nawet upały na działce nie są straszne i roślinom się podobają.
Zakwitł epikaktus, taki zwykły
Jeden z kloników, patykowaty trochę, nie był przycinany jesienią. Obok cytryna skierniewicka, jeszcze z czasów prof.Pieniążka
Stare pelargonie, kształt daleki od idealnego, ale kwitną
A jak działka, to coś z warzyw - okrągła cukinia, nie dała się ślimakom (ogórki poległy), teraz ślimacol jej pilnuje
Heniu, na razie aglaonemom mówię już stop, tym , które mam mogę zapewnić jako takie warunki, z każdą następną byłby już kłopot.
Majka, niesamowite są te sroki , oplątwy są w miejscu stale uczęszczanym, dość nisko, mam nadzieję, że przeżyją.
Ania, 'Curly Slim' jest duża, największa, jaką mam, ta druga jest mniejsza.
Uwielbiam lato, nawet upały na działce nie są straszne i roślinom się podobają.
Zakwitł epikaktus, taki zwykły
Jeden z kloników, patykowaty trochę, nie był przycinany jesienią. Obok cytryna skierniewicka, jeszcze z czasów prof.Pieniążka
Stare pelargonie, kształt daleki od idealnego, ale kwitną
A jak działka, to coś z warzyw - okrągła cukinia, nie dała się ślimakom (ogórki poległy), teraz ślimacol jej pilnuje
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo nazwał bym je przyjemne dla oka rośliny.
Wśród takich doskonale się odpoczywa i chyba o to chodzi!
Wśród takich doskonale się odpoczywa i chyba o to chodzi!
-
- 200p
Pelargonie kwitną i to jak. Moja zeszłoroczna dopiero pokazuje zawiązki kwiatów. Czym je nawozisz i co z nimi robisz, że są takie piękne? a cytryna ile ma kwiatów. Ja dopiero zaczynam z cytrusami. Zawsze się ich bałam, myślałam że trudne w uprawie. Jak na razie swoich jeszcze nie uśmierciłam. Czekam jak zakwitną, bo zapach podobno cudny. Prawda to?
Heniu, masz rację, a bez kwiatów nie ma odpoczynku .
Aniu, tych pelargonii nie przycinałam, zimowały w półcieniu, w temp. 5+10°, jak tylko zrobiło się ciepło, to gołe łodygi się zazieleniły i pokazały się kwiaty. Już drugi rok z rzędu używam nawozu do pelargonii z lidla, ma on o dziwo ciut więcej azotu niż pozostałych pierwiastków, na wiosnę rośliny bardzo ładnie się rozrastają i szybko pojawiają się pąki.
Cytrusy wcale nie są trudne, a kwiaty faktycznie pięknie pachną. czasem kapryszą, jak moja kalamondyna ostatnio, ale ostatecznie da się je sprowadzić na właściwą drogę, potrzebne tylko słońce i ciepło.
Czy to perełki na zasłonce ?
No nie! Pierwszą rzeczą, jaką zobaczyłam po przebudzeniu było coś, co siedziało na zasłonce. Jakiś żuk. I zostawił takie perełki. Już go nie ma . Ale dlaczego na firance, a nie na jakimś liściu??? To znaczy całe szczęście, że nie na liściu, bo już miałam opuchlaka i pędraka w doniczce, a jak wyglądałyby larwy tego żuka, to nie wiem.
Aniu, tych pelargonii nie przycinałam, zimowały w półcieniu, w temp. 5+10°, jak tylko zrobiło się ciepło, to gołe łodygi się zazieleniły i pokazały się kwiaty. Już drugi rok z rzędu używam nawozu do pelargonii z lidla, ma on o dziwo ciut więcej azotu niż pozostałych pierwiastków, na wiosnę rośliny bardzo ładnie się rozrastają i szybko pojawiają się pąki.
Cytrusy wcale nie są trudne, a kwiaty faktycznie pięknie pachną. czasem kapryszą, jak moja kalamondyna ostatnio, ale ostatecznie da się je sprowadzić na właściwą drogę, potrzebne tylko słońce i ciepło.
Czy to perełki na zasłonce ?
No nie! Pierwszą rzeczą, jaką zobaczyłam po przebudzeniu było coś, co siedziało na zasłonce. Jakiś żuk. I zostawił takie perełki. Już go nie ma . Ale dlaczego na firance, a nie na jakimś liściu??? To znaczy całe szczęście, że nie na liściu, bo już miałam opuchlaka i pędraka w doniczce, a jak wyglądałyby larwy tego żuka, to nie wiem.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Piękny widok kwitnących epikaktusa,kloników i wiele wiele innych
Masz rączkę do roślin masz
A jeśli ktoś chciałby zobaczyć jakieś nowe gatunki,odmiany roślin powinien koniecznie zajrzeć do Twoich wątków.
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę.
Masz rączkę do roślin masz
A jeśli ktoś chciałby zobaczyć jakieś nowe gatunki,odmiany roślin powinien koniecznie zajrzeć do Twoich wątków.
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę.
Arku, dziękuję. Tak dużo nowości to u mnie nie ma, od czasu do czasu coś wpadnie. I nawet się cieszę, że się nie dałam do końca omotać przez rośliny .
Aktualizacja roślinek, które już nowościami nie są
Alocasia sarawakensis 'Yucatan Princess', z pomarszczonymi uroczymi listkami
Alocasia baginda, kiedyś maluszek, powoli robi się średniaczek
Alocasia 'Red Secret', bałam się o nią, ale rośnie całkiem przyzwoicie
Philodendron 'Malaya Gold', kupiony jako maleńka roślinka, przybywa go dość szybko, trochę mnie to martwi
I takie tam
Aktualizacja roślinek, które już nowościami nie są
Alocasia sarawakensis 'Yucatan Princess', z pomarszczonymi uroczymi listkami
Alocasia baginda, kiedyś maluszek, powoli robi się średniaczek
Alocasia 'Red Secret', bałam się o nią, ale rośnie całkiem przyzwoicie
Philodendron 'Malaya Gold', kupiony jako maleńka roślinka, przybywa go dość szybko, trochę mnie to martwi
I takie tam