Moje storczykowe hobby
Re: Moje storczykowe hobby
Śliczne sabotki . Gratuluję! Pozostałe storczyki też super. Zaowiada się piękne kwitnienie falków . Powiedz mi proszę coś więcej o sabotku w prawym dolnym rogu zdjęcia - mam chyba takiego samego. Czy kwitnie każdego roku? Czy wymaga różnicy temperatur - gdzieś wyczytałam, że do zawiązania pędów kwiatowych wymaga przez 4-6 tyg obniżenia temperatury do 4-7 stC.
Pozdrawiam. Anna
Piękne, zwłaszcza bordowe cudo z lewej strony - błyszczący i intrygujący
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
justus27.affa,gogi- witajcie w moim wątku.Cieszę się, że mnie często tu odwiedzacie.
justus27- OK. Postaram się wklejac więcej zdjęć ze wspólnych kwitnień.
gogi- ten bordowy faktycznie jest bardzo błyszczący i przypomina mi z wyglądu Paphiopedilum ,King Artur'.
affa- ten sabotek z prawej strony to Paph.insygne. Kupiłam go ledwie miesiąc temu kwitnącego- więc nie mam pojęcia, czy uda mi się doprowadzić go do ponownego zakwitnięcia. Podobno botaniczne sabotki są trudniejsze w uprawie i wymagają raczej rygorystycznego przestrzegania warunków uprawy, podczas, gdy mieszańce są bardziej tolerancyjne. No cóż zobaczymy- sabotki botaniczne to dla mnie nowe trudniejsze wyzwanie. Mam jeszcze dwa inne botaniczne sabotki, ale to prawie siewki. Nie wiem, czy uda mi się je doprowadzić chociaż do dorosłości.
justus27- OK. Postaram się wklejac więcej zdjęć ze wspólnych kwitnień.
gogi- ten bordowy faktycznie jest bardzo błyszczący i przypomina mi z wyglądu Paphiopedilum ,King Artur'.
affa- ten sabotek z prawej strony to Paph.insygne. Kupiłam go ledwie miesiąc temu kwitnącego- więc nie mam pojęcia, czy uda mi się doprowadzić go do ponownego zakwitnięcia. Podobno botaniczne sabotki są trudniejsze w uprawie i wymagają raczej rygorystycznego przestrzegania warunków uprawy, podczas, gdy mieszańce są bardziej tolerancyjne. No cóż zobaczymy- sabotki botaniczne to dla mnie nowe trudniejsze wyzwanie. Mam jeszcze dwa inne botaniczne sabotki, ale to prawie siewki. Nie wiem, czy uda mi się je doprowadzić chociaż do dorosłości.
dziękuję śniezko za odpowiedź. Będę tu często zaglądać i pozwolisz -korzystać z Twojego doświadczenia w opiece nad sabotkami. Pierwszy, którego kupiłam i od razu botaniczny . Jeszcze raz - piękne kwiaty
Pozdrawiam. Anna
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie tu nie było! Ja tych Sabotków wcale nie widziałam! O matko, jakie śliczne!
- śnieżka
affa- ależ oczywiście, serdecznie zapraszam do odwiedzin i korzystania z tego, co uznasz za przydatne, ale monopolu na wiedzę sabotkową, to ja nie mam, więc i mnie zdarzają się potknięcia i nie wszystkie moje doświadczenia mogą się sprawdzić gdzie indziej.
Wanda- dziękuję za odwiedziny i słowa uznania dla moich sabotków. Jeśli znajdziesz chwilę czasu i zechcesz wpaść do mnie ponownie-to serdecznie zapraszam.
Oto kilka zdjęć z grupowego kwitnienia sabotków, ale niestety zdjęcia są zeszłoroczne.
Wanda- dziękuję za odwiedziny i słowa uznania dla moich sabotków. Jeśli znajdziesz chwilę czasu i zechcesz wpaść do mnie ponownie-to serdecznie zapraszam.
Oto kilka zdjęć z grupowego kwitnienia sabotków, ale niestety zdjęcia są zeszłoroczne.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Teraz to mnie już dobiłaś totalnie! Cudne są. Wpadłam w przerwie przedświątecznej krzątaniny. Taki widok, to uczta dla oczu i daje ukojenie.
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oh jej ależ ślicznie sobotkowo u Ciebie, podziwiam i ślę ułony
Piękne a w jakim miesiącu miałaś tak dużo kwitnących sabotków?
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudownie wyglądają te sabotkowe zdjęcia.
Może i ja się na przyszły rok doczekam takiego grupowego kwitnienia moich.
To prawda one strasznie powoli rosną, i te pąki u mnie już ponad dwa miesiące to trwa.
Może i ja się na przyszły rok doczekam takiego grupowego kwitnienia moich.
To prawda one strasznie powoli rosną, i te pąki u mnie już ponad dwa miesiące to trwa.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
To i tak bardzo dużo kwitnie. U mnie nigdy żadne Paphiopedilum nie chciało kwitnąć. Ale ty ich sporo nazbierałaś i do tego chyba lubią u ciebie być, jak popuszczały pędy...śnieżka pisze:Dusia, witaj. Cieszę się, że mnie odwiedzasz. Tak, teraz kwitnie tylko 4, bo dwa już przekwitły, ale jeszcze trzy mają pączki. Tylko one bardzo dłuuugo się rozwijają i może zakwitną gdzieś w lutym.
A zeszłoroczne zdjęcia ładne. masz jakieś Paphiopedila z liśćmi w kropki?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Śnieżka...no sabotkowy ogród w domu Masz Piękne....
- śnieżka
Wanda, Beatrice, gogi, Joane, Storczykowa, justus27-Drogie Dziewczyny- dzięki, że udało Wam się, mimo przedświątecznych zajęć, wpaść do mojego ,sabotkowa'. Dzięki za miłe słowa i pochwały moich sabotków.
Te fotki specjalnie wkleiłam, żeby choć na chwilę można było się zrelaksować i odwerwać od światecznych szaleństw. Taka sytuacja w kwitnieniach pewnie się już nie powtórzy, ponieważ akurat to były kwitnące egzemplarze, zakupione w krótkich odstępach czasu. Najwięcej kwitnących było w marcu- dokładnie na poczatku.
Te fotki specjalnie wkleiłam, żeby choć na chwilę można było się zrelaksować i odwerwać od światecznych szaleństw. Taka sytuacja w kwitnieniach pewnie się już nie powtórzy, ponieważ akurat to były kwitnące egzemplarze, zakupione w krótkich odstępach czasu. Najwięcej kwitnących było w marcu- dokładnie na poczatku.