Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nektarynka , brzoskwinia - 2cz.(06.06-.....
Na moje to daleko rozwinięta kędzierzawość + ostry niedobór azotu i fosforu. Źle mi to wygląda, mówisz, że masz piaszczystą glebę, czyli pewnie składniki odżywcze są wymywane w głąb ziemi. Sama gnojówka pewnie nic nie da, warto zainwestować w nawóz fosforowy np. Microstar PZ.
Mam pytanie odnośnie mojej nektarynki. Mam dwie, jedna jest zdrowa i są małe owocki. Na drugiej owoców jest o wiele mniej, ale co mnie martwi to fakt, że jej liście zaczynają żółknąć i opadać. Nie skręcają się, więc kędzierzawość wykluczyłem. Poza tym drzewka były pryskane na zimę i na wiosnę. Ktoś wie co to może być? Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotrek
Pozdrawiam,
Piotrek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2010, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm, taki jednolity mają kolor te liście, powiedziałbym że zdrowe. Ale w sumie nie mam doświadczenia.
Brzoskwinie mogą jeszcze w taką pogodę parcha złapać. Pokaż zdjęcia to będzie można prędzej coś powiedzieć.
Brzoskwinie mogą jeszcze w taką pogodę parcha złapać. Pokaż zdjęcia to będzie można prędzej coś powiedzieć.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2015, o 11:43
Witam
Mam pytanko dotyczące nektarynki HARCO. Kupiłem ją na jesieni, Jest posadzona w ciężkiej glinie i troche niepokoją mnie jej liście.Co jej może dolegać?
Mam pytanko dotyczące nektarynki HARCO. Kupiłem ją na jesieni, Jest posadzona w ciężkiej glinie i troche niepokoją mnie jej liście.Co jej może dolegać?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Jest zagłodzona. Widać lekki niedobór azotu i potasu. Zapytaj w ogrodniczym o nawóz z dużą zawartością tych dwóch pierwiastków, standardowo polecam także podlewanie gnojówką. Też mam ciężką, gliniastą glebę i moja brzoskwinia wyglądała w zeszłym roku podobnie.
Jak dla mnie to kędzierzawość.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
U mnie brzoskwinia łapała kędzierzawość, bo nie zdążyłam wykonać oprysku miedzianem w fazie pąkowej. Gdy ściągnęłam zimową agrowłókninę z drzewka, ono już zaczynało kwitnąć Porażone liście zerwałam, wykonałam oprysk Carpene i chyba działa, bo nie widzę dalszego rozwoju choroby. Na mszyce, moim zdaniem, wystarcza mydło potasowe w płynie z czosnkiem. Nie ma sensu sięgać po chemię, gdy dają sobie radę ekologiczne środki. Karate zawiera lambda-cyhalotrynę, której przypisywane są właściwości rakotwórcze i podrażniające skórę, oczy oraz przy wdychaniu układ oddechowy.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Ja pryskałem brzoskwinie i nektaryne jak co roku miedzianem na zimę a mospilanem na wiosnę i...
Mam bardzo dużo małych owoców ale liści prawie już nie ma bo wszystkie porażone.
Mam bardzo dużo małych owoców ale liści prawie już nie ma bo wszystkie porażone.
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
A po co Mospilan?
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
oczywiście Sylitem pomyliłem bo teraz Mospilan na czasie
a można jeszcze teraz sylitem robić oprysk?
a można jeszcze teraz sylitem robić oprysk?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2015, o 08:14
Witam
Proszę o pomoc, w tym roku kupiłam 3 śliczne drzewka ,dwie odmiany brzoskwini i jedną nektarynkę, wszystkie mają owocki ,ale niestety, nie bardzo jeszcze umiem obchodzić się i pielęgnować te drzewka.Dopadła mszyca moją nektarynkę,zrobiłam oprysk na mszycę-i nagle zaczęły żółknąć i opadać listki,na wcześniejszych fotkach,które robiłam mojej nektarynce,zauważyłam takie czerwone plamki,przeraziłam się i opryskałam miedzianem .wszystko ze strachu zrobiłam na.. wariata i teraz boję się o moje drzewka , czy jest szansa i ratunek dla mojej nektarynki? czy listki odrosną
Proszę o pomoc, w tym roku kupiłam 3 śliczne drzewka ,dwie odmiany brzoskwini i jedną nektarynkę, wszystkie mają owocki ,ale niestety, nie bardzo jeszcze umiem obchodzić się i pielęgnować te drzewka.Dopadła mszyca moją nektarynkę,zrobiłam oprysk na mszycę-i nagle zaczęły żółknąć i opadać listki,na wcześniejszych fotkach,które robiłam mojej nektarynce,zauważyłam takie czerwone plamki,przeraziłam się i opryskałam miedzianem .wszystko ze strachu zrobiłam na.. wariata i teraz boję się o moje drzewka , czy jest szansa i ratunek dla mojej nektarynki? czy listki odrosną
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
A ja nie pryskam miedzianem jesienią liści, tylko je wygrabuję i zbieram spod drzewka. Tylko, ze u mnie pod drzewkiem nie ma trawy,co ułatwia sprawę. Zresztą robię tak z liśćmi wszystkich drzew i krzewów owocowych. Potem kopię bardzo głęboki dól i zakopuję.
U mnie w okolicy rosnie dużo moreli i brzoskwini i w tym roku widzę, ze praktycznie wszystkie brzoskwinie są intensywnie porażone kędzierzawością. Morele też nie wyglądają dobrze, kwitły pięknie, ale teraz na wszystkich część gałęzi ma zaschnięte kwiaty i brak liści - takie zaschnięte kikuty sterczą na drzewach. U mnie jedna morela, szczepiona na ałyczy, rośnie zdrowo, ale ta na podkładce karłowej zmarzła w trakcie późnowiosennych przymrozków. Wczesną wiosna była OK, nawet miała nieliczne kwiaty.
U mnie w okolicy rosnie dużo moreli i brzoskwini i w tym roku widzę, ze praktycznie wszystkie brzoskwinie są intensywnie porażone kędzierzawością. Morele też nie wyglądają dobrze, kwitły pięknie, ale teraz na wszystkich część gałęzi ma zaschnięte kwiaty i brak liści - takie zaschnięte kikuty sterczą na drzewach. U mnie jedna morela, szczepiona na ałyczy, rośnie zdrowo, ale ta na podkładce karłowej zmarzła w trakcie późnowiosennych przymrozków. Wczesną wiosna była OK, nawet miała nieliczne kwiaty.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
może to moniliozacorazonbianco pisze:... Morele też nie wyglądają dobrze, kwitły pięknie, ale teraz na wszystkich część gałęzi ma zaschnięte kwiaty i brak liści - takie zaschnięte kikuty sterczą na drzewach...
Pozdrawiam,
Radek
Radek