Heliotrop Cz.1
- dotii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Heliotrop - pielęgnacja
Na moich pojawiły się białe skaczące robale niczym muszki .Heliotropy szybko zaczeły usychać , w tej chwili to juz tragedia
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja widziałam w sklepie ogrodniczym ukwiecone sadzonki po 4.50... i je ambitnie o l a ł a m
Pozdrawiam. Ania
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
Moje heliotropki też bardzo ale to bardzo nieśmiało - szykują sie do kwitnięcia. Jolu czy Twoje już pachną?
Pozdrawiam Barbara
- rozmalinka
Jolu,
ile czasu musi minąć od takiego malutkiego czegoś, co jest początkiem kwiatostanu, do takiej wielkości jak u Ciebie?
Oczywiście, jeżeli ktoś inny zna odpowiedź,to bardzo proszę...
ile czasu musi minąć od takiego malutkiego czegoś, co jest początkiem kwiatostanu, do takiej wielkości jak u Ciebie?
Oczywiście, jeżeli ktoś inny zna odpowiedź,to bardzo proszę...
Pozdrawiam. Ania
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
Rozmalinko, Moje nie sa takie piękne jak u Joli ale... siałam w lutym wzeszły szybko - bez lisci tylko z liścieniem musiałam przepikowac przed "zimna zoska" poszły na rabatkę i zaraz będa kwitły. Ziemia u mnie sucha piaszczysta ale wzbogacona jesienia obornikiem )))
Pozdrawiam Barbara
- rozmalinka
Basiu, też zauważyłam, że najlepszym nawozem jest obornik. Kupołam taki granulowany i podsypałam każdej roślince. Sztuczny nawóz z obornikiem nie ma szans...
Pozdrawiam. Ania
- jode22
Heliotrop strasznie powoli rozwija kwiaty. Fotografuję ciągle ten sam krzaczek, bo jest najbardziej "zaawansowany" w rozwoju kwiatów. To zdjęcie z czwartku a poniżej zamieszczone poprzednio, starsze o 5 dni. Jak widać, niewiele przybyło w pełni rozwiniętych kwiatuszków.
Potwierdzam, że heliotrop jest żarłoczny. Tam, gdzie ziemia nie była wzbogacona nawozem, rosną takie zielone herlaki. Natomiast dobrze odżywiony ma liście ciemno-zielone przechodzące miejscami w fiolet. Mój chyba jeszcze nie pachnie. Co prawda nos zbliżyłam tylko na 20cm, bo rośnie trochę dalej od ścieżki i musiałabym zrobić niezły wygibas
Potwierdzam, że heliotrop jest żarłoczny. Tam, gdzie ziemia nie była wzbogacona nawozem, rosną takie zielone herlaki. Natomiast dobrze odżywiony ma liście ciemno-zielone przechodzące miejscami w fiolet. Mój chyba jeszcze nie pachnie. Co prawda nos zbliżyłam tylko na 20cm, bo rośnie trochę dalej od ścieżki i musiałabym zrobić niezły wygibas
- rozmalinka
Jolu, kiedy zobaczyłaś taki zalążek kwiatka? Chodzi mi o coś, co ma średnicę ok. 3 mm.
Pozdrawiam. Ania
- jode22
Tak właśnie się zastanawiałam i analizowałam daty zdjęć. Wychodzi na to, że blisko miesiąc wcześniej.
- rozmalinka
- rozmalinka