Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Passiflora
Gosiek i jest czym się chwalić i kolejność zdjęć chyba też nie jest przypadkowa Mi na razie najbardziej podoba się oczywiście ta pierwsza trifasciaty, ze względu na ciekawe liście Ale to będzie festiwal kwiatów, jak zaczną kwitnąć, Czekam z niecierpliwością
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 maja 2009, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj kupiłam Passi, juz miała dużo pąków, dzisiaj jeden zakwitł i udało mi sie ten rozkwit sfotografować i zrobiłam krótki montaż tych zdjęć.
Poniżej daje link do tego krótkiego filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=CpyHS68GnhA
a tu jeszcze fotki
Poniżej daje link do tego krótkiego filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=CpyHS68GnhA
a tu jeszcze fotki
hej
EwaCisak piękną masz caeruleę, gdzie ją kupiłaś, ja poluję na różne okazy w marketach ale jak na razie cisza. Moja citrina i suberosa tez wypuszczają pąki, hehe ja też pamietam, że jak zaczęła kwitnąć moja najstarsza i pierwsza zresztą passi też stałam nad nią jak wariatka z aparatem i kręciłam filmiki jak powoli rozchyla płatki - to był zachwyt... niestety mój film jest o wiele gorszej jakości
EwaCisak piękną masz caeruleę, gdzie ją kupiłaś, ja poluję na różne okazy w marketach ale jak na razie cisza. Moja citrina i suberosa tez wypuszczają pąki, hehe ja też pamietam, że jak zaczęła kwitnąć moja najstarsza i pierwsza zresztą passi też stałam nad nią jak wariatka z aparatem i kręciłam filmiki jak powoli rozchyla płatki - to był zachwyt... niestety mój film jest o wiele gorszej jakości
pozdrawiam, Gosiek
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Mely! Dzięki wielkie! Dziś przyszły. Są w bardzo dobrym stanie. Już rozsadziłam, podpięłam i sobie poczekają na cieplejsze dni, a potem na loggię.
Cudne masz Passi. Ta z pierwszej fotki ma wspaniałe, dekoracyjne liście. Nie przypuszczałam, że maluch ode mnie już taki duzy!
Cudne masz Passi. Ta z pierwszej fotki ma wspaniałe, dekoracyjne liście. Nie przypuszczałam, że maluch ode mnie już taki duzy!
hej
Wanda dziś?, kurde myślałam że nasza poczta ciut lepiej działa hehe no ale grunt że żyją, ta z nitką to biała constance elliot powinna w tym roku zakwitnąć, podobnie zresztą jak citrina . No duża! - dana od serca to rośnie w najlepsze
Wanda dziś?, kurde myślałam że nasza poczta ciut lepiej działa hehe no ale grunt że żyją, ta z nitką to biała constance elliot powinna w tym roku zakwitnąć, podobnie zresztą jak citrina . No duża! - dana od serca to rośnie w najlepsze
pozdrawiam, Gosiek
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Ok! Zaraz sobie przygotuję i przyczepie karteczki z nazwami. Mam już cztery. Te od Ciebie, Quadra i jeszcze jedna o drobnych palczastych liściach, ale nazwy nie znam i jeszcze nie wiem jak kwitnie. Coś mi się widzi, ze po storczykach Passi będą moja kolejną miłością. Nie przypuszczałam wcześniej, że jest jej tyle odmian!
-
- 10p - Początkujący
mely pisze:hej
EwaCisak piękną masz caeruleę, gdzie ją kupiłaś,
Kupiłam na hurtowni, zawsze fajne kwiaty mają. Mi teraz marzy się quadrangularis i jakby ktos zechciał sie podzielić sadzonką będę bardzo wdzięczna
-
- 10p - Początkujący
Kupiłam ją w Majstrze (byłe RCMB) za 18zł
A jakie jeszcze były tam passi???-czy tylko ta jedna odmiana-bo mam blisko siebie byłe RCMB i zaraz tam lecę-coś jeszcze widziałaś ciekawego z roślin??
-
- 10p - Początkujący
Było jeszcze kilka ciekawych roslin, tylko już nazw nie pamiętam :]
hej
EwaCisak pewnie ze przesadzać! do większej doniczki z podpórką i do żyznej ziemi. Co do gatunku to na zdjęciu wg mnie jest alata a nie quadranqularis. Policz małe narostki na ogonkach liściowych, jeśli jest ich 6 to jest to quadranqularis, jak 4 to alata i nie wynoś jeszcze na dwór tylko ustaw na słonecznym parapecie
EwaCisak pewnie ze przesadzać! do większej doniczki z podpórką i do żyznej ziemi. Co do gatunku to na zdjęciu wg mnie jest alata a nie quadranqularis. Policz małe narostki na ogonkach liściowych, jeśli jest ich 6 to jest to quadranqularis, jak 4 to alata i nie wynoś jeszcze na dwór tylko ustaw na słonecznym parapecie
pozdrawiam, Gosiek