Miskanty
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miskanty
Witajcie. Przygodę z miskantami tak naprawdę dopiero zaczynam.
Mam jedną sztukę od zeszłego sezonu. Nie wiem jak się nazywa i nie mam lepszego zdjęcia w tej chwili.
Dwa dni temu zakupiłam w "Ciastoramie" miskanta Africa i "Kleine fontane". Mam nadzieję, że to był dobry wybór a owe trawy pięknie będą u mnie rosły.
Z niecierpliwością czekam na ich kwitnienie. A tym czasem nacieszę oczęta Waszymi.
Mam jedną sztukę od zeszłego sezonu. Nie wiem jak się nazywa i nie mam lepszego zdjęcia w tej chwili.
Dwa dni temu zakupiłam w "Ciastoramie" miskanta Africa i "Kleine fontane". Mam nadzieję, że to był dobry wybór a owe trawy pięknie będą u mnie rosły.
Z niecierpliwością czekam na ich kwitnienie. A tym czasem nacieszę oczęta Waszymi.
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może ktoś wie jaka jest różnica miedzy miskantem Nishidake a Nishidake Goteborg?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 wrz 2015, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Próbowałam coś znaleźć na ten temat, ale niestety nie udało się. Goteborg to jakaś duńska wariacja, ale czym one się różnią jeśli chodzi o o cechy to trudno stwierdzić;/katja pisze:Może ktoś wie jaka jest różnica miedzy miskantem Nishidake a Nishidake Goteborg?
Poznam Regulamin Forum
Oczywiście zrobiłas dobrze Beatko!
Zajrzyj do ogrodu np.Józefa - on tam pisze o swoim miskancie ciekawie.
Chociaż sa jego gatunki wolniej rosnące to generalnie jest to bardzo inwazyjna trawa a najgorsze jest chyba jego pozbycie się z grządki. Niezbędna jest wówczas siekiera i łom
Miej nadzieje,że Twój nie rozprzestrzeni sie tak szybko,no a poza tym to kwestia wielkości ogrodu...
może u Ciebie mógłby swobodnie się rozrastać?
projekty domów gdansk
http://gdansk-projekty.pl/projekty-pietrowe.html
Zajrzyj do ogrodu np.Józefa - on tam pisze o swoim miskancie ciekawie.
Chociaż sa jego gatunki wolniej rosnące to generalnie jest to bardzo inwazyjna trawa a najgorsze jest chyba jego pozbycie się z grządki. Niezbędna jest wówczas siekiera i łom
Miej nadzieje,że Twój nie rozprzestrzeni sie tak szybko,no a poza tym to kwestia wielkości ogrodu...
może u Ciebie mógłby swobodnie się rozrastać?
projekty domów gdansk
http://gdansk-projekty.pl/projekty-pietrowe.html
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Niektóre z moich już ładnie się prezentuje, nadszedł czas traw ozdobnych
Positano - szybko narasta i wysokość s kwiaty 2m
Ghana - nie ma ładne kwiaty ale ma piękne kolory liści
Cabaret - uciśniony świerkom
China
Sioux - najciemniejsze kwiaty, szkoda że ??tak wolno narasta
NN i Morning light
Positano - szybko narasta i wysokość s kwiaty 2m
Ghana - nie ma ładne kwiaty ale ma piękne kolory liści
Cabaret - uciśniony świerkom
China
Sioux - najciemniejsze kwiaty, szkoda że ??tak wolno narasta
NN i Morning light
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witam
Moje też chcę pokazać
Moje też chcę pokazać
Chyba służą im łagodne zimy i długi okres wegetacyjny z wczesną wiosną.Moje miskanty wreszcie pokazały całą swoją urodę i cechy odmianowe.Rozrosły się ładnie i zakwitły obficie, pomimo, że niektórym w zeszłą zimę korzenie obżarły nornice.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pierwszym planie Beauty Queen. Sadzonka tegoroczna i dwuletnia.
Dwumetrowy NN.
Dwumetrowy NN.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
W tamtym roku siałam kilka traw i miskanty nie wzeszły . Ponoć tak mają , ale może ktoś dochował się miskanta z nasion i się pochwali . Więc nie licz Agneska na siewki ,tylko znajdź kogoś kto Ci odsprzeda ze swojej kolekcji , bo są to rośliny , które bardzo szybko się rozrastają lub kup w sklepie .
Beata
Beata
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Beata, dzięki za radę.
Już je wysiałam i chłodzą się na balkonie. Nie wiedziałam, że tak trudno wschodzą. Nie będę mieć więc większych oczekiwań - a gdyby tak jednak wzeszły to będzie miła niespodzianka. Jeśli nie wzejdą to kupię, tak jak radzisz, sadzonki. Nie będę siać ponownie.
Już je wysiałam i chłodzą się na balkonie. Nie wiedziałam, że tak trudno wschodzą. Nie będę mieć więc większych oczekiwań - a gdyby tak jednak wzeszły to będzie miła niespodzianka. Jeśli nie wzejdą to kupię, tak jak radzisz, sadzonki. Nie będę siać ponownie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Moje wielokrotne próby z Miskantami nie powiodły się (zawsze mi zmarzły), więc straciłam zapał Raz wysiałam i pięknie nawet powschodził, ale zmarzł pierwszej zimy. Później już kupowałam rozrośnięte w donicach i prawie nigdy nie przeżyły. , choć były zabezpieczone na zimę. Coś nie mam do nich szczęścia.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Moje miskanty już budzi się, na razie tylko dwe odmiany (NN i Positano) jak będę je przycinać w marcu lub kwietniu ?
Co byście zrobili? Mam przycinać teraz i ukryć? Dziękuję...
Co byście zrobili? Mam przycinać teraz i ukryć? Dziękuję...
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Skoro wypuszcza nowe przyrosty lepiej teraz usunąć stare liście, później może być to kłopotliwe. Generalnie większych mrozów w tym sezonie raczej nie należy się spodziewać, ewentualnie zawsze można je okryć w przypadku większego chłodu.