Orzech włoski - uprawa Cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Orzech włoski - uprawa Cz.2

Post »

Ale to nie ja jestem rozczarowana tylko moja siostra hahaha! Uparła się na te jacki i nie szło jej rozmówić. I to osobiście u szkolkarza kupila w Zasowie. Oczywiście on nie szczepił, sprzedawał tylko. Mógł nie wiedzieć, ale mógł wiedzieć. Wszak co to jest okaże się za lat parę. Kto wtedy będzie pamiętał? Jeden z tych niby "jacków" musi być wycięty i tego Marsa mam zamiar obronić a usunąć tego drugiego.
Pozdrawiam! Gienia.
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie mam wrażenie że jakieś małe te wyszły tegoroczne orzechy, może przez suszę? Większe drzewko które miało być Jackiem ale najwyraźniej jest czymś innym, może marsem, urodziło kilkanaście orzeszków. U17 zaowocował po raz pierwszy i wydał 3 orzechy powiedziałbym średniej wielkości. Jądra po wyłuskaniu jasne, łagodne w smaku. Tego niby marsa można jeść na świeżo z łupką bo nie jest gorzka. W U17 łupka jest lekko gorzkawa, ale da się jeść z łupką.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Łupka/łupina, to drewniana część na wierzchu orzecha i jest zupełnie niejadalna. To jest coś, co trzeba rozłupać.

Głębiej, bezpośrednio na jądrze orzecha, jest skórka/błona, która może być gorzka/cierpka, ale nie musi. Da się ją zjeść.

Ja na owoce mojego Jacka czekam już chyba z 5, czy 6 lat. Może gdyby mąż nie pokaleczył pnia podkaszarką, to może już by owocował, ale na razie za słabo rośnie. W tym roku jest 1 owoc. Mam nadzieję, że okaże się tym, czym ma być.
klaver
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2019, o 02:06

Post »

Dobry wieczór. Jakieś 3 tygodnie temu z ciekawości postanowiłem sprawdzić czy wykiełkują mi orzechy włoskie. Wybrałem 5, namoczyłem... i okazało się, ze po 10 dniach cztery z nich puściły korzeń. Zasadziłem je do doniczek 5-litrowych, ukorzeniły się i tydzień temu wypuściły zielone łodyżki które mają teraz ok 5 cm. Siewki w doniczkach stoją w domu na parapecie.

I teraz chciałbym zapytać: czy te siewki rokują, przetrwają zimę na oknie? A może je wynieść na dwór? Czy dać sobie z nimi spokój bo nie mają szans i na wiosnę skiełkować nowe?
90chrzan
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak najlepiej wysiewać orzechy?podsuszać je czy odrazu swieże do ziemi?chce wsadzic do doniczek i schować do pomieszczenie nie ogrzewanego
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas na działce każdej wiosny kiełkuje kilka orzechów. Trzeba je szybko usuwać. Gubią je wrony, świeże, nie suszą ich przecież a jednak wschodzą. Zastanawiam się, po co Ci siewki orzechów? To duża rzadkość jeśli orzech powtórzy cechy, loteria raczej a i czasami dłuuugo się czeka na pierwsze owoce. A może się okazać, że to "kamyczek". I kilka lat w plecy :wink: .
Pozdrawiam! Gienia.
90chrzan
100p
100p

Post »

Mam sporo szczepionych orzechów,ale mam do wysiewu kilka ciekawych odmian wiśnicz czerwoy, milotai 10,U02,U01,Koszycki z sadów orzechowych także pyłek nie od kundelka :)
90chrzan
100p
100p

Post »

Pani Ania teź zreszta wysiewa i wychodza jej niezłe odmiany :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to powodzenia! :D
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Losowa sprawa, bo nie wiesz, czym się zapyliło - z jakiego drzewa pochodził pyłek.
jagusia111

Post »

Ja posadziłam cztery siewki z ładnych owoców orzecha. Wyszły dwa drobne kamieniaki, jeden z orzechami podobnymi wielkością do matecznego, ale bardziej płaskimi i wydłużonymi i jeden z owocami nieco mniejszymi, ale również bardziej wydłużonymi. Jest to więc sprawa nie do przewidzenia.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Być może jest odpowiedź na moje pytanie, ale jakoś nie znalazłam.

Powiedzcie mi, dlaczego odmiany orzecha włoskiego szczepi się na podkładkach z orzecha czarnego?
Czy jest jakieś przeciwskazanie, żeby szczepić na siewkach orzecha włoskiego, których wszędzie pełno?
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Z tego co wiem to nie ma przeciwwskazań do szczepienia na siewkach orzecha i często tak właśnie się szczepi. Natomiast slyszałem że nie powinno się szczepić na orzechu czarnym z uwagi na to że orzech czarny wydziela do gleby duże ilości juglonu. Skutkiem czego wokół takiego drzewa nawet trawa nie za bardzo będzie chciała rosnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”