Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Owiń do mokrej szmaty i do lodówki, mogą leżec tam tydzień, a nawet dłużej. :D
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam Lakemonta ale jeszcze w tym roku nie będzie owocował więc przypuszczam że w przyszłym pochwale się owocami.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Acia30 pisze:...Kupiłam też 2 Arkadie i Nero oraz aurorę wcześniej w ogrodniczym . To mój początek
Bardzo ładny początek :uszy
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

Dziękuję Dominika to Wasza zasługa! Odmiany też dobierałam w oparciu o forum tylko nie wszystko było w ofercie co polecaliście ale mam nadzieję, że trafnie je dobrałam i doczekam kiedyś jakiś własnych winogronek. Wiem, że aurora jest niezbyt dobra ale ją kupiłam w ogrodniczym na wypadek gdyby te lepsze mi nie przetrwały i ciągle nie kupiłam Bety dla męża ale będzie gadania :lol:
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Acia30 pisze:Dziękuję Dominika to Wasza zasługa! Odmiany też dobierałam w oparciu o forum tylko nie wszystko było w ofercie co polecaliście ale mam nadzieję, że trafnie je dobrałam i doczekam kiedyś jakiś własnych winogronek. Wiem, że aurora jest niezbyt dobra ale ją kupiłam w ogrodniczym na wypadek gdyby te lepsze mi nie przetrwały i ciągle nie kupiłam Bety dla męża ale będzie gadania :lol:
Aurora jest bardzo słodka, dobra w smaku tylko owoce drobniejsze.
A Bety dla męża nie kupuj, powiedz,że mu kupiłaś w zamian Aurorę bo masz na względzie jego poczucie smaku. :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, Aurora jest bardzo słodka, choć ja wolę Kristaly (trochę większa). Powiedz, że prosiłaś o Betę a dali Aurorę :;230

Niby dlaczego miałabyś nie doczekać? :wink: Najgorsze to czekanie, niestety. No ale potem jaka radość :heja
curcacek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2010, o 19:19

Post »

Witam
mam problem z sadzonkami arkadii... jeszcze nie widać żeby ruszyła :(

była sadzona z nero i kristaly - one maja już dość nabrzmiałe pączki a arkadia śpi.
Czy jest możliwe że arkadia zaczyna później wegetacje?
Pozdrawiam Marzena
Acia30
50p
50p

Post »

Suzana i Dominika faktycznie wybiję z głowy mężowi tą Betę ;:14 bo lepiej w to miejsce posadzić coś pysznego. Ucieszyłyście mnie wiadomością, że Aurora nie jest taka najgorsza bo myślałam, że to raczej takie winogrona na wino...
A mam jeszcze jedno pytanie w instrukcji sadzenia mam napisane żeby sadzić w ziemię kompostową (lub Humus) o pH 6,5-7,5 a ja mam kompost o pH 7,4-7,8 czy to znacząca rozbieżność ??? Czy powinnam go zmieszać z odrobiną kwaśnej ziemi??? a z forum pamiętam, że należy wapnować czyli przeciwieństwo ziemi kwaśnej - już zgłupiałam....
Doradzicie raz jeszcze.....
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

curcacek pisze:Witam
mam problem z sadzonkami arkadii... jeszcze nie widać żeby ruszyła :(

była sadzona z nero i kristaly - one maja już dość nabrzmiałe pączki a arkadia śpi.
Czy jest możliwe że arkadia zaczyna później wegetacje?
Tak Arkadia u mnie najpóźniej pokazała pękanie pąków na sadzonkach. A na tych z uszkodzonymi pąkami jeszcze nic nie widać (wtedy troche później ruszy z uśpionych pąków).
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
curcacek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2010, o 19:19

Post »

Space99
Dzięki - już jestem spokojna :)
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Acia30 pisze:Suzana i Dominika faktycznie wybiję z głowy mężowi tą Betę ;:14 bo lepiej w to miejsce posadzić coś pysznego. Ucieszyłyście mnie wiadomością, że Aurora nie jest taka najgorsza bo myślałam, że to raczej takie winogrona na wino...
A mam jeszcze jedno pytanie w instrukcji sadzenia mam napisane żeby sadzić w ziemię kompostową (lub Humus) o pH 6,5-7,5 a ja mam kompost o pH 7,4-7,8 czy to znacząca rozbieżność ??? Czy powinnam go zmieszać z odrobiną kwaśnej ziemi??? a z forum pamiętam, że należy wapnować czyli przeciwieństwo ziemi kwaśnej - już zgłupiałam....
Doradzicie raz jeszcze.....
Dawaj ten kompost i się nie przejmuj :wink:
Acia30
50p
50p

Post »

waw pisze:Owiń do mokrej szmaty i do lodówki, mogą leżec tam tydzień, a nawet dłużej. :D
Waw, zrobiłam jak napisałeś - dzięki!
Space99 trzymam kciuki za Twojego Lakemonta i będę śledzić co o nim piszesz jak rośnie czy nie choruje itd.
Dominika raz jeszcze dzięki za info o kompoście jutro sadzenie ;:138 oby nie lało......
A teraz wszystkim winogronowcom i sobie życzę ;:3 bo już mam dość tej wilgoci.....
Beata (już chciałam napisać Beta - ach te winorośle:)
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

suzana pisze:
Acia30 pisze:Dziękuję Dominika to Wasza zasługa! Odmiany też dobierałam w oparciu o forum tylko nie wszystko było w ofercie co polecaliście ale mam nadzieję, że trafnie je dobrałam i doczekam kiedyś jakiś własnych winogronek. Wiem, że aurora jest niezbyt dobra ale ją kupiłam w ogrodniczym na wypadek gdyby te lepsze mi nie przetrwały i ciągle nie kupiłam Bety dla męża ale będzie gadania :lol:
Aurora jest bardzo słodka, dobra w smaku tylko owoce drobniejsze.
A Bety dla męża nie kupuj, powiedz,że mu kupiłaś w zamian Aurorę bo masz na względzie jego poczucie smaku. :lol:
To prawda że aurora jest dobra w smaku, zwłaszcza jak dojrzeje-dość słodka. Zrobiłem nawet z niej niezłe wytrawne wino. Jednak co roku łapie mączniaka rzekomego i trudno się go pozbyć. Prawdopodobnie jeżeli w tym roku się powtórzą choroby, to jako pierwsza będzie do wycięcia.
Pamiętajcie o ogrodach...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”