Pelargonia - wysiew nasion Cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-grey
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 lip 2013, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pelargonia - wysiew nasion

Post »

;:138 Ta różowo-biała w koszyku jest przecudna ;:167 Wiosną widziałam taką albo podobną, miałam kupić i niestety rozmyśliłam się.
Na pewno w następnym roku kupię albo jeszcze w tym wymienię się na szczepki ;:108
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Kontakt:

Post »

Pewnie masz rację Selli7 jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała:) jeśli uda mi się zebrać jakiekolwiek nasionka to z pewnością spróbuje je wysiać a dla porównania zakupie też nasiona w necie. Chyba za późno pomyślałam o tym wszystkim i moje sierotki w te lato nie wydadzą żadnych nasionek, ale widziałam u sąsiadki na kwiatach właśnie takie szpikulce zielone. Musze do niej zagadać:) Moje pelaśki mają kwiatki pojedyncze. Tylko zastanawiam się jeszcze nad tym, czy z takich mało rozkrzewionych roślinek jak moje pobierać sadzonki na jesień? Czy nie lepiej zostawić je do wiosny, żeby sobie rosły spokojnie na oknie w domu i nabierały sił na pobieranie sadzonek na wiosnę?

A tak sierotki wyglądają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta różowo-biała w koszyczku marzenie!:) Piękna!
mustysia
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mustysia
Piękne kolory mają Twoje pelargonie.
Możesz zrobić teraz i na wiosnę też, one bardzo szybko się rozrastają :)
Z takich jak Twoje śmiało da się już teraz i nie zaszkodzi to starym, tym bardziej jeszcze mocniej się rozkrzewią ;:3
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Marzenaruda dziękuję:) ale teraz oznacza, że pod koniec sierpnia te sadzonki pobierać? No i rozmawiałam z sąsiadką..nie wiedziała, że z tych szpikulców będą nasiona. Z ciekawości zostawi je i zobaczy czy tam będą nasionka, którymi podzieli się ze mną:) no i ma inny kolor pelargonii niż moje więc umówiłam się na wymiankę :tan

Tak przy okazji chciałam Wam powiedzieć jaki moja mama pamięta sposób na szybkie ukorzenienie sadzonki. Otóż pamięta jak jej mama a moja babcia nacinała każdą sadzonkę i w to nacięcie wkładała ziarno jęczmienia czy żyta. Wkładała to potem w ziemię torfową wymieszaną z piaskiem i niby te ziarenko miało szybko puścić korzonek, którym sadzonka pelargonii się odżywiała..to co wyrastało z ziarenka ponad ziemię ucinało się. Heh.. co Wy na to? :)
mustysia
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sposób bardzo interesujący :uszy Pelargonie starszych odmian doskonale się ukorzeniają , żeby pobudzić roślinę do tworzenia nowych pędów dobrze jest podlać ją dwa -trzy razy nawozem fosforowym . Z jednej pelargonii można jednorazowo uzyskać nawet piętnaście sadzonek :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Piętnaście? ;:oj Nawet z takich sierotek jak moje pelargonie? Byłabym zadowolona gdyby udało mi się zrobić po trzy z każdego koloru tak co by po jednej skrzynce było. No właśnie, ile sztuk sadzonek powinno się wsadzić do skrzynki 40cm a ile do 60cm?

Zibi-41 za radą mojej mamy przesadzając moje pelaśki dosypałam do ziemi po jednej łyżce jakiegoś suchego nawozu naturalnego, czy w takim wypadku gdybym chciała podlać jeszcze tym nawozem fosforowym nie będą miały za dużo? Czy taki naturalny nawóz nie przeszkadza? Czy lepiej już niczym nie zasilać?
mustysia
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fosfor w nawozach naturalnych nie występuje w tak dużym stężeniu , by mógł kolidować. Średnio piętnaście sadzonek uzyskiwałem z sadzonek mniejszych od Twoich , takich , które nie kwalifikowały się do dalszej produkcji. Usuwałem im większość liści i dożywiałem nawozem 10-52-10 , gdzie 52 to procentowa zawartość fosforu. Fosfor wzmacnia system korzeniowy i pobudza budowanie nowych pędów , jedyna trudność to zdobycie w sklepie nawozu o takin składzie. Możesz poszukać w necie np. Fertiplant 10-52-10.
Wracając do skrzynek , to 40cm jest w sam raz na trzy pelasie , do 60cm dałbym cztery :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za podpowiedź:) rozejrzę się za takowym nawozem. Nie wątpię, że byłeś wstanie wyprodukować tyle sadzonek..czytam sobie właśnie Twój watek "od ugoru do.." i jestem pełna podziwu dla Twojej wiedzy, którą tak chętnie dzielisz się z innymi:) To rzadko spotykane:) i to zapewne dlatego tak ładnie Ci wszystko rośnie, bo to co dajesz innym wraca ze dwojoną siłą do Ciebie.. Jeśli mogę to zapytam jeszcze w jakim celu usuwa się większość liści? chodzi o te liście ze spodu? hehe sorki jeśli pytanie wydaje Ci się głupie, ale jestem zielona w tym temacie :roll:
mustysia
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę się już nauczyłem :oops: Lecz też często korzystam z wiedzy innych :wink: Liście usuwam wyrywkowo , zostawiając ich jak najmniej. Rozbudowany system korzeniowy rośliny dostarcza więcej niż zużywa zubożona roślina , jest to jeden z dodatkowych czynników pobudzających rozrost , dodatkowo zapewniam lepszy dostęp światła do młodych pędów. Praktycznie , po takim zabiegu i nawożeniu pędy tworzą się na każdym węźle rośliny.
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

I do tego skromny:) jeśli uda mi się pobrać sadzonki to na pewno się pochwalę :D
mustysia
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

A tymczasem zakupiłam kolejną pelaśkę o różowym kolorze...
mustysia
ania2478
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2013, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wysiew nasion wiosną mi nie wyszedł , więc pokuszę się o zrobienie sadzonek , może jakaś się przyjmnie
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja przekonałam się, że sadzonki nie muszą być robione tylko z części wierzchołkowej, ale również z kawałków łodygi - 3 listkowej. Wiosną jak robię sadzonki i brak mi wierzchołków, to biorę takie kawałki łodyg i są z nich piękne roślinki, od razu rozkrzewiające się ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”