Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko, takiej obfitości kwiatów można pozazdrościć ;:180 , ale u Ciebie to lata praktyki i ;:167 dla storczyków. Piękne, piękne i jeszcze raz piękne ;:180
Jesteś dla mnie wzorem do naśladowania ;:196 Mam nadzieję, że kiedyś też pokażę takie cuda jak Ty :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Zanim odpiszę, pokażę Wam odkrycie sprzed chwili- dla mnie szok totalny :shock:
Zbierało się u nas przed chwilą na burzę, więc odsuwałam kwiaty z krawędzi balkonu, żeby ich nie zalało, i kiedy odsunęłam koszyk z cattleyami, moim oczom ukazało się TO! :

Obrazek

Nie wiem kiedy, nie wiem jak to w ogóle możliwe- to jeden z dwóch bardzo młodych przyrostów; dopiero niedawno pokazywałam, że się w ogóle pokazały, a tu takie coś?! :shock:
Pąk jest już 2 razy grubszy niż ten, który miałam jesienią na tej cattlei, a jeszcze nie ma przebarwień koloru- hmm, będzie chyba spory kwiat.
Kurczę, wciąż jestem w szoku..! Sąsiadka piętro wyżej musiała się chyba nieźle pukać się w głowę, bo akurat była na balkonie, kiedy znalazłam ten pąk. Chyba nie będę pisać jakimi dżwiękami zareagowałam :;230
Pokażę Wam jeszcze jakie małe są te 2 młode przyrosty- siegają do połowy dorosłych i mają tylko po 1 małym liściu. Dopiero kilka dni temu te listki się rozkleiły- ta moja cattleyka nie ma pochewek, pączki ukazują się bezpośrednio w liściu- ale nie przyszło mi do głowy, żeby tam zaglądać :D

Obrazek

A teraz już na spokojnie... Dziękuję za wszystkie wizyty ;:196

Petro, Asiu, przyznaję, że hybrydki coraz chętniej, tj. częściej i obficiej kwitną, ale właśnie dlatego piszę, że nudy, bo od początku tej części wątku pokazuję ciągle te same kilka sztuk, tylko w kolejnych odsłonach :D Oczywiście życzę wszystkim, którym się podoba taka nuda, żeby i u nch zagościła! :)

Henryku, na razie żaden nie przekroczył 30-tki, włącznie z ascocendą, ale chyba jeden za kilka dni pobije rekord... Wygląda pięknie, choć jeszcze częściowo jest w pąkach- pokażę go w serii zdjęć dla Arletki. A poza tym, jestem przekonana, że jeszcze parę miesięcy i u Ciebie będzie podobna ?nuda?- na to wszystko trzeba (niestety) czasu, żeby się roślinki zadomowiły i wzmocniły. A potem już jest z górki. Trzymam kciuki za Twoich pupili! ;)

Lauro, wymieniać nie będę, bo strasznie przywiązuję się do moich roślinek, ale tak by się chciało mieć ciągle coś nowego? Wiem, wiem, wszyscy to znamy! :;230

Arletko, dla Ciebie mam specjalną serię zdjęć- obcykałam wczoraj moje pędy, żeby Ci pokazać, że one wcale nie są takie krótkie- ja je po prostu przymocowuję w połowie wysokości i drugie tyle opada w dół, więc robią wrażenie bardziej kompaktowych. Ale ze 30-40cm w górę i ok. 30cm w dół mają niemal wszystkie :D Wstawię foty wieczorem, jak dam radę czasowo.

Lucynko, no błagam? Zawstydzasz mnie. Mam tylko 3 lata praktyki storczykowej, a te obfite kwitnienia myślę, że są efektem, m.in. tego, że rośliny są coraz starsze i silniejsze. Te, które straciłam w zeszłym roku, też już zaczynały tak kwitnąć i dlatego tak strasznie było mi ich żal; ich samych, całego mojego wysiłku, no i czasu, który już upłynął z nimi- bo od początku chciałam mieć wielkie wieloletnie rośliny i przy każdym kolejnym zakupie przekonywałam męża, że warto zainwestować jeszcze ten jeden ;) raz, bo potem będzie się to zwracało latami coraz piękniejszymi kwitnieniami. Niestety, później troszkę moje marzenia ?się rypły?, ale teraz znów dochodzę do momentu, kiedy rośliny, które mam, wchodzą w swój najlepszy okres. I tyle ;) Oby tak już zostało. A Ty na pewno pokażesz nam jeszcze nie takie cuda, na przykład kolorowe kwitnienia Twoich wspaniałych cattleyek ;:138
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko pięknie wygląda p. parishi i do tego mówisz że pachnący. ;:138 dla katlejki taka malutka a już ma paczki, ciekawe jakie bedzie miała kwiaty.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, ja tam swoje wiem ;:113 , a dowodem na to jest ten cudowny pączek :D Niesamowite :shock:
Jesteś ;:15 i zaklinaczką storczyków.
Nie myśl już o tym co było, choć to nie łatwe, ale spójrz co te Twoje storczyki wyczyniają, żeby Ci tamto zrekompensować :D
Chciałabym usłyszeć to co Twoja sąsiadka :lol: , pewnie miała ubaw ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hahaha...cała Agita :D Gratuluję pączuszków na katlejce ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Super niespodziankę Ci zrobiła katlejka ;:108 ale będą widoki jak rozkwitnie
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam, oj tam, Lucynko, przecież samo wyrosło! :lol:
A tak szczerze mówiąc, w ogóle nie rozmyślam o tym co było, czasem napiszę przy okazji czegoś tam, ale żale dawno za mną- zamknięty rozdział! ;:3
Sąsiadka raczej się skwasiła niż uśmiała, bo to niestety taki typ, co na dzień dobry o ile w ogóle odpowie, to z łaską. Ale co tam, każdy ma swoje radości- ona swoje, ja swoje :D

Kasiu, kwitła tak w październiku:

Obrazek

Petro, szkoda, że tylko jeden ;) Apetyt rośnie w miarę jedzenia- ledwo się zdążyłam ucieszyć, a już narzekam! :;230

Aha, zapomniałam się pochwalić, że coś mi wyrosło na dendrobium phal, tym kupionym razem z powyższą cattleyką- też dzisiaj znalazłam; jest 1 pewny pędzik i 2 wypustki. A właśnie miałam pisać, że coś mi nie po drodze z dendrobiami... Chociaż... nobile się nie ruszają zbytnio. Naiwnie wierzyłam, że jak wywalę moje dendrobia n. na balkon, to po 2 tygodniach będzie reakcja, a tu cisza... Chyba za dużo oczekuję! :D ;:224
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

W takim razie u Ciebie jak u rolnika, leży sobie, a rośnie samo :;230 [ przepraszam Was gospodarze, bo mam dla Was duży szacunek, a to powiedzenie jest krzywdzące ]
Super, że dendrobium Ci ruszyło :uszy Cattleya będzie pięknie kwitła ;:138
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurczę, przegapiłam wczoraj Justynkę... :oops: Justyś, dzięki wielkie za gratulacje- fajnie trafiłyśmy obie; coś te nasze cattleye chętne do kwitnienia są ;:333

Lucynko, ano tak się jakoś składa... :lol:
A żeby dorzucić nieco emocji, pochwalę się kolejnym znaleziskiem: wczoraj miałam jakiś kompletnie szalony dzień, jeśli chodzi o niespodzianki (!) ;:60 ; przed snem zamaczając vandy wylukałam kolejny pędzik u pomarańczowej asco (na pierwszym dopiero zaczyna zasuszać kwiatki) ;:138
W końcu zaczyna sie zachowywać jak przystało na porządną pomarańczową ascocendę, czyli wypuszczać pędzik za pędzikiem :D [Taką właśnie pracowitą asco ma Dorotka/dorotakol i ktoś jeszcze, nie pamiętam dobrze, może Mamba..?] Teraz czekam jeszcze na pędzik u jej keiki, to by już była prawdziwa kulminacja szczęścia ;)

Aha, zaczyna się otwierać kolejny phal.-niespodzianka z klatki schodowej- i tak jak przypuszczałam, jest identyczny jak poprzedni :lol:

/Arletko, sorry, te obiecane zdjęcia pewnie dopiero jutro ;)/
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia poglądowe dla Arletki, czyli storczykowe pędy "od kuchni":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, są całkiem długie- niektóre krzywe i powywijane, nie zawsze je pokazuję na zdjęciach ;) Mocuję pędy dość nisko, żeby opadały, a jak za mocno idą w szybę, to jeszcze ściągam delikatnie końcówkę w dół, jak na przedostatnim zdjęciu, lub przyciągam z powrotem do podpórki, jak na większości. Jak się kwiaty rozwiną, są na tyle ciężkie, że mocowania spokojnie można zdjąć, i masz, Arletko, "kompaktowego" storczyka :D

Na koniec zdjęcia mojej ascocendy w pełnym kwitnieniu:

Obrazek

Obrazek

Oraz jej nowy pędzik (o ile coś widać):

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

To jest moja ulubiona Vandowata, pewnie są ciekawsze i mniej spotykane, ale mnie właśnie najbardziej ta pomarańczowa się podoba ;:92
Fajnie, że ma następny pędzik.
Niespodzianka to pewnie widziała Twoją radość, jaką miałaś z pierwszego ''klatkowca'' i postanowiła się do niego upodobnić, żeby nie być gorszą :lol:
Długaśne masz pędziory :shock:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to sobie pooglądałam i poczytałam co nieco...

Jeśli chodzi o keiczki na Twojej Ascocendzie, to ja już zapisuję się do kolejki na niego ;:224

Cudna ta pomarańczka i chętna do kwitnienia. Gratuluję kolejnego "szalonego" pędzika na niej.

Hmm...ciekawy sposób na zwisające pędziki i falków. Mi teraz też się znudziło (Czyt. nie mam czasu) podpinanie pędów. Puściłam je naturalnie i co? Codziennie muszę je wyciągać spomiędzy oczek firanki, bo potrafią przez noc tak urosnąć, że "przechodzą" przez dziurki w firance...

Dziwaczek ciągle mnie zachwyca. "Zakręcony gość" z niego ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Ale masz burzę kwiatów ;:180 , ciekawe kiedy u mnie tak ślicznie zakwitną :?:
fajne takie kwitnienie katlejki bez pochewki, muszę się rozejrzeć za takim egzemplarzem ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”