Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Juka karolińska(ogrodowa)
Jak jej przypasuje, to za kilka lat będziesz cieszyć oko poletkiem jukowym.
Bożena
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozsadziłam we wrześniu kilka utworzonych latem dużych rozet w nowe miejsce, przy wycinaniu dostały po kawałku "pieńka". Z sześciu rozet korzeń utworzyły tylko trzy, resztę teraz wyrzuciłam. Wycięłam też dwie takie małe zeszłej wiosny, ukorzeniałam w wodzie, obie miały korzonek gdy je sadziłam ale wiosnę przetrwała ładnie tylko jedna. Jakie macie sprawdzone sposoby na rozmnażanie juki (może coś o większej skuteczności)?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej nie ma lepszego sposobu na rozmnażanie juki niż jej dzielenie. Jeżeli fragment korzenia jest zdrowy i ma zapewnione odpowiednie warunki do przyjęcia to nie ma opcji, że się nie przyjmie. Ja swoją wielką rozsadziłem na 10 rozet i każda się przyjęła i niesamowicie urosły w jeden sezon w zwykłej słabej piaszczystej glebie.
- Aguss85
One podobno bardzo lubią taką piaszczystą glebę, pewnie też w takiej łatwiej im puścić korzonek Problem w tym że u mnie takiej nie ma, tylko glina, może wymieszam w dołku ziemię ogrodową z piaskiem i będzie lepszy efekt, dzięki za odpowiedź.
Agnieszka
Agnieszka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stroi się:
- Aguss85
U mnie tak samo, choć rozkwitnie tylko jedna rozeta. Czekam
Agnieszka
Agnieszka
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Moja juka nie miała łatwo w tym sezonie. Nieprzemyślana decyzja i zaliczyła dwukrotne przesadzenie w ciągu dwóch tygodni, na dodatek przy przesadzaniu uszkodzony został spory kawałek korzenia. Moje zdziwienie było duże jak zobaczyłam, że jednak mi zakwitnie
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Juki w ogrodzie mam od kilku lat choć 2 lata temu były dzielone więc wielkie nie są ale ładnie już w tym roku kwitną mało nawożone, raczej niepodlewane
Znam przypadek, gdzie ktoś miał przepiękną jukę - roślina była olbrzymia, wielkie liście, olbrzymie rozety (nie to co u mnie choć zdecydowanie wolę wygląd moich juk prawdę mówiąc mam ograniczone miejsce dla nich więc nie mogę rosnąć na potęgę) - ale tam był problem - juka od wielu lat nie kwitła. Problem dla mnie był oczywisty choć właścicielka po prostu chciała dobrze ale podziałało w drugą stronę tamta juka co roku była podsypywana obornikiem i nawozami... Juka świetnie rośnie tak nawożona - ale nie kwitnie. Pamiętam, że na zajęciach też nam powtarzano żeby nie przesadzać z pielęgnacją juki ponieważ ładnie się rozrośnie ale może kwitnąć słabo lub zaniechać kwitnienia. W każdym razie tamta juka przestała być nawożona - zakwitła w kolejnym roku po zaprzestaniu jej dokarmiania To taka mała uwaga co do nawożenia Nie mówię żeby nie nawozić - każda roślina musi być odżywiana ale żeby zachować umiar
I zdjęcie moich juk - gatunek plus 2 odmiany (kwitnący 'Color Guard', za nim jeszcze 'Bright Edge'):
Jak widać 'Color Guard' jest dużo mniejszy niż gatunek ale odmiany o ozdobnych liściach z reguły rosną wolniej i są mniejsze. W każdym razie bardzo mi sie podoba
Znam przypadek, gdzie ktoś miał przepiękną jukę - roślina była olbrzymia, wielkie liście, olbrzymie rozety (nie to co u mnie choć zdecydowanie wolę wygląd moich juk prawdę mówiąc mam ograniczone miejsce dla nich więc nie mogę rosnąć na potęgę) - ale tam był problem - juka od wielu lat nie kwitła. Problem dla mnie był oczywisty choć właścicielka po prostu chciała dobrze ale podziałało w drugą stronę tamta juka co roku była podsypywana obornikiem i nawozami... Juka świetnie rośnie tak nawożona - ale nie kwitnie. Pamiętam, że na zajęciach też nam powtarzano żeby nie przesadzać z pielęgnacją juki ponieważ ładnie się rozrośnie ale może kwitnąć słabo lub zaniechać kwitnienia. W każdym razie tamta juka przestała być nawożona - zakwitła w kolejnym roku po zaprzestaniu jej dokarmiania To taka mała uwaga co do nawożenia Nie mówię żeby nie nawozić - każda roślina musi być odżywiana ale żeby zachować umiar
I zdjęcie moich juk - gatunek plus 2 odmiany (kwitnący 'Color Guard', za nim jeszcze 'Bright Edge'):
Jak widać 'Color Guard' jest dużo mniejszy niż gatunek ale odmiany o ozdobnych liściach z reguły rosną wolniej i są mniejsze. W każdym razie bardzo mi sie podoba