Ogródek Raczka cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Raczka cz.6

Post »

Świetne są te stelaże. Też myślałam o czymś takim.
Lilie niesamowite i pewnie pachnące. Zastanawiam się gdzie się podziała moja Pretty Women ;:24 Sporo lilii mi zniknęło po tej zimie :(
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku,ja też doszłam do wniosku,że ogród mnie przerasta,jednak za dużo wzięłam sobie na barki.
Też ciągle pielę i przegrywam z chwastami.

Comcia
,dzięki za podrzucenie pomysłu z żyłką. ;:196

Iza,te stelaże były w Lidlu.
Moich niektórych lilii też nie widzę po zimie,ale mam jeszcze nadzieję,przy pieleniu sama złamałam kilka małych lilijek. :roll:

Dorota,czy podałaś mi nazwę liliowca na poniższym zdjęciu?
Raczek pisze: Obrazek
U mnie też dopiero na drugi rok pojawiły się ciekawsze lilie od p.Jana. :D
Pojawił się następny liliowiec od ciebie,tym razem istne cudo,ma duże kwiaty i jest pełny. ;:111 ;:215
Nie mogłam się napatrzeć na niego,a właściwie na nie,ponieważ zakwitły dwa kwiaty od razu.
liliowiec DOUBLE DREAM:

Obrazek

Obrazek

Ten poniższy liliowiec EDGE AHEAD też jest od ciebie,ma mniejsze kwiaty:
Obrazek

Liliowiec Frans Halz:
Obrazek

Zakwitł mi pierwszy raz kielichowiec wonny od Zbyszka: :heja
Obrazek

Lilia Red Morning:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przeżyła mi zimę tylko jedna pełna jeżówka Pink Double Delight:
Obrazek

Dalia Bodacious,od mojej siostry Eli,jest piękna: ;:196
Obrazek

Dalia Duet,też od mojej siostry:
Obrazek

Powojnik Blau Light kupiony w zeszłym roku u Stasi,trochę chorował,ale już widać jakie to będzie cudo:
Obrazek

Daturowy maluszek:
Obrazek

PS.znalazłam w końcu sposób na nie zapominanie nazw roślin w moim ogrodzie.
Jakoś coraz częściej zdarza mi się je zapominać. :roll:
Większość nowości mam oznakowane i jak robię zdjęcie roślinie,to na końcu robię zdjęcie etykiecie. :D ;:113
Szczególnie teraz to mi się przydaje przy liliach i liliowcach,teraz nie mam problemu z wrzuceniem zdjęć na forum z podpisem. :heja
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorodne masz datury w tym roku ;:224 a kielichowiec interesujący.
Nareszcie kwitną dalie w twoim ogrodzie, znaczy że wygrywasz walkę ze ślimakami ?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela,niestety dalej z nimi przegrywam.
Dalie mam w tym roku nie za wysokie,dopiero się powoli oprawiają po tym obżeraniu przez ślimaki.
Kilka jest nadal codziennie zjadane przez ślimaki do gołej ziemi. :twisted:
Próbowałam sypać żwirek wokół dalii,to ślimaki wyłaziły przy samej roślinie z ziemi. :twisted:
Teraz posypałam zmieloną gorczycą,ale też nic,chyba była za stara.
Pozostaje mi codzienne zbieranie ręczne,ale one mają całą noc do dyspozycji. ;:oj
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Śliczna dalia 'Bodacious'! Też ją posadziłem w tym roku ale okazała się pomylona i zakwitło coś innego. Zamiast dalii 'Duet' też zakwitła inna ale to już pomyłka mojej mamy w oznaczeniu 8-)
Gratuluję kielichowca :!: Mój rośnie bardzo powoli i nie wiem, kiedy doczekam się kwiatów.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu tak to nazwa tego liliowca, teraz zauważyłam co ja narobiłam ;:223 jak sobie namieszałam z liliowcami :;230
Czy ten drugi pełny liliowiec ma takie kolorki u mnie jest jaśniejszy, poszukałam jego nazwy to DOUBLE DREAM na zdjęciu też jest jaśniejszy delikatny pomarańczowy z ciemniejszym środkiem, a u Ciebie ma dużo ciemniejsze kolory.

Obrazek
a ten liliowiec to chyba EDGE AHEAD tak mam na etykiecie, ale na 100% nie jestem pewna, trzeba sprawdzić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Aniu, przepiękne i lilie i dalie, i wszystko ;:oj ;:108
Moje datury też takie posiekane jak Twoje. ;:223 Wiesz może co je zżera????
Awatar użytkownika
gogo76p
500p
500p
Od: 23 maja 2012, o 18:54

Post »

Witam!
Piękny ogród!Lilie super!Datury też okazałe!
Moich dali jakoś w tym roku nie ruszają ślimaki za to mają używanie na funki.:(
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Twój pełny liliowiec ,to na pewno nie Double Dreem ,bo pod tą nazwą kryje się liliowiec w łososiowo mpomarańczowym kolorze .
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Aniu :wit
Dość ciekawe te białe odmiany Złocienia.
Takiej ilości i tak żarłocznych ślimaków to ja jeszcze u siebie nie widziałam. Gdybym nie zbierała, do tego trutka i podsypywanie roślin rożnym podłożem to pewnie kilka dalii padło by całkiem.
Najgorzej mam od strony rzeki i wchodzą od razu na górne liście prosto z wysokiej siatki.
Mówią,że takie powolnie ... zmieniłam zdanie obserwując ich.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu ja nazwę wzięłam z opakowania, zapewne mam pomyłki ( jak wiekszość zakupów z cebul.pl), wczoraj poogladałam dokładnie tego liliowca, akurat kwitł. Jola zapewne ma rację, bo kolorki delikatne łososiowe. Co tam nazwa ważne, że kwitnie i jak sama stwierdziłaś jest piękny, a przecież o to chodzi :;230 ma rosnąć, rozrastać się i cieszyć swoim urokiem.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Aniu
Datura ;:333 ogromny kwiat.Pokazałaś na pierwszej fotce zakupione gozdziki powiedz czy one są wieloletnie,ja mam tylko pierzaste. :wit
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,złocienie mam z wymiany forumowej,w zeszłym roku jak je dostałam posadziłam na rozsadniku,
teraz muszę im znaleźć bardziej honorowe miejsce.
Ja ciągle przegrywam ze ślimakami,jest ich u mnie w tym roku i tak mniej niż w zeszłym,ale te które są "dają radę",żrą moje dalie do ziemi.
Dalie u mnie w tym roku robią za karłowe,tylko jedna jest trochę wyższa,ale za to wczoraj znalazłam ją leżącą na ziemi,mimo podwiązania,wiatr złamał kij.
Niestety nie przetrwała mi dalia kołnierzykowa LA GIOCONDA od ciebie a tak się cieszyłam,że ją mam.
Problemy ma też chryzantema Clara Curtis,dopiero widzę coś tam odbiją od korzenia.

JolantaG,dzięki za podpowiedź,szukam dalej nazwy te liliowca.

gogo76p,bardzo się cieszę,że podoba ci się mój ogród i rośliny w nim rosnące.
Funkie też mam podziurawione,ale nie mam potwierdzenia,że to ślimaki,bardziej chyba jakieś gąsieniczki,tylko nie wiem jakie.
Moja sąsiadka twierdzi,że to jakieś robaki z liści,którymi podsypuje je wiosną zamiast kory.

evluk,niestety nie wiem co zżera liście datur,ja widziałam małe gąsieniczki,popryskałam Variegatkę Decisem i pomogło.

JacekP,ja też jestem zachwycona dalią "Bodacious",niestety u mnie wiał od kilku dni silny wiatr i połamał duże kwiaty tej dalii.
Czekam na nowe.
Nie wiem,dlaczego,ale ja myślałam,że kwiat kielichowca jeszcze bardziej się rozwinie.Sprawdziłam oczywiście zapach,pachnie faktycznie jabłkami,
ale jak dla mnie już takimi za bardzo dojrzałymi. :wink:
korzo_m pisze:Aniu tak to nazwa tego liliowca, teraz zauważyłam co ja narobiłam ;:223 jak sobie namieszałam z liliowcami :;230
Czy ten drugi pełny liliowiec ma takie kolorki u mnie jest jaśniejszy, poszukałam jego nazwy to na zdjęciu też jest jaśniejszy delikatny pomarańczowy z ciemniejszym środkiem,
a u Ciebie ma dużo ciemniejsze kolory.

Obrazek
a ten liliowiec to chyba tak mam na etykiecie, ale na 100% nie jestem pewna, trzeba sprawdzić.
Dorota,pewnie,że najważniejsze jest to,że liliowce zachwyciły mnie swoim pięknem.
Te dwa liliowce,o których ostatnio pisałyśmy mają w realu jaśniejsze kolory,ale DOUBLE DREAM nie jest tak jasny jak na zdjęciu Joli.

liliowiec EDGE AHEAD:
Obrazek

Czyli mamy zagadkę,jak nazywa się mój liliowiec,mam duże kwiaty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorota,mam jeszcze jednego liliowca od ciebie,mam podpisanego jako biały Joan Senior.chociaż mnie się kojarzy z kremem cytrynowym,jest taki leciutko żółty:

Obrazek

Sobotę miałam bardzo pracowitą,pogoda dopisałam,chociaż wiał wiatr,który targał włosy. :wink:
Zimowity wszystkie posadziłam,czyli zdążyłam przed ostatecznym terminem ich sadzenia.Sporo z nich już miało kiełki,więc lada dzień pojawią się kwiaty.
Posadziłam też prawie wszystkie cebule,które wykopałam przy przesadzaniu innych roślin.
Ponieważ w tym roku muszę szybciej skończyć sezon ogrodowy,powoli dołuję doniczki z roślinami ukorzenionymi przeze mnie, lub je wysadzam do gruntu.
Wszystkie małe lilijki powędrowały do gruntu.
Powalczyłam trochę z winobluszczem pięciopłatkowym,który hulał sobie na górze mojego skalniaka,wiosną nie zdążyłam go podciąć. :roll:
Widzę,że będę miała z nim problem w przyszłości,już ma ok 1 m szerokości,czyli o tyle samo zmniejszyła się jego odległość od mojego skalniaka. ;:oj
Za kilka lat będę musiała go silnie ciąć od dołu a góra będzie wisiała nad skalniakiem,ponieważ tam nie dosięgnę z obcinaniem. ;:oj

Niestety mam jeszcze jeden problem,o którym już pisałam kiedyś,ktoś ponownie pozrywał mi makówki maków ozdobnych,pełnych. :twisted: :twisted:
Zostawiłam je,aby zebrać nasiona,zostały tylko kikuty łodyg.

Na koniec tradycyjnie trochę zdjęć:

W ogrodzie zachwyca w tej chwili lilia Brasilla,mam mnóstwo kwiatów ułożonych piętrowo na łodydze,jest u mnie pierwszy rok:

Obrazek Obrazek

Słonecznik Loddon Gold,też robi wrażenie,po przesadzeniu w inne miejsce
[wiosną zapomniałam,że go przesadzałam i obserwowałam z ciekawością co tak pięknie rośnie przy moim plocie :;230 ]
Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć chryzantemy:
Obrazek

Obrazek

Zakwitł żółwik:
Obrazek

Kwitnie powojnik Jan Paweł II:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie lilia Black Beauty: