Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Olu, dzięki. Do L. dużego wtedy podjadę, a Ciebie na wiosnę zapraszam tak, czy owak. ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa, wcale się kici nie dziwię. Moja natychmiast by skorzystała :D Gdy pada deszcz czy śnieg nie chce wychodzić z domu. Ja trzymam się twardo z zasiewami , jeszcze do marca.

Jadziu, dziękuję U mnie tak sobie powschodziło. Dlatego też łatwiej mi wytrzymać jeszcze troszkę. W zeszłym roku tak bardzo się spieszyłam i wiele roślinek za wcześnie wystartowałam a potem były zmarnowane.

Basiu, z pewnością znajdziemy miejsce na nowe roślinki. Znowu zaczną się "przemeblowania", ale wciśniemy, wciśniemy . Czekam Basiu na otwarcie Twojego nowego wątku ;:65

Paryska, lilie i tulipanki nie zajmują tak dużo miejsca. Można je wetknąć niemal w każde miejsce. Ogród mam jeszcze nie zagospodarowany w całości, ale już się zastanawiam jak sadzić aby za rok nie przesadzać (szczególnie krzewów i drzewek).
Z Wrocławia uciekłam do Długołęki, ale do rynku mam tylko 15km. To prawie jak sypialnia wrocławska. Często tam bywam. Ostatnio wczoraj w Muzeum Narodowym. W niedzielę lubię jeździć, bo nie ma tłoku. W dzień codzienny w godzinach szczytu - makabra. Dlatego bardzo Cię podziwiam, że wybrałaś taką pracę.
Avocado wyrosło mi z pestki. Z owoca zrobiłam sałatką a pestkę wsadziłam do doniczki i stało się. Ta roślinka lubi duuużo wody. Ostatnio troszeczkę ją zaniedbałam, bo przy włączonych kaloryferach miała pragnienie jak smok. Nie wyglądają jej liście za ciekawie.Jak się zregeneruje, to wstawię fotkę. Wsadź do ziemi pesteczkę, bo to ciekawa roślina.

Paula, no cóż tak to bywa ... Ale znając Ciebie, to zakaszesz rękawy i sama uszczelnisz szybki nowym kitem. Jednak szklarnia, to szklarnia. Ja też chyba muszę wymienić folię na nową. No może jeszcze w tym sezonie ją trochę połatam. Ostatnie wiatry ją troszeczkę sponiewierały.

Adrianno, dziękuję serdecznie. Jakby co, to będę czuwała i dam znać ;:108

Ostatnio mam nowe natręctwo, czyli robótki ręczne. Może dlatego nie czuję tak dużego parcia na sianie parapetowe :D Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

No to czekamy na relację foto z tego co zrobiłaś ozdóbkowego
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

I ja czekam.
Nie przejmuj się brakiem czasu. Wszyscy mamy go zawsze za mało.
Nie myśl o tym co będzie i co musisz jeszcze robić.
Żyj dzisiaj. Rób to na co masz ochotę...chcesz koszyczek- rób koszyczek, chcesz obrazek - rób obrazek, chcesz wyruszyć w ogród Olu- ruszaj. Najlepiej nie katować się i nie robić czegoś wbrew sobie. ;:3 ;:3 ;:3 Uśmiechnij się. :)

;:118
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewo masz rację ,że nie warto nic robić wbrew naszym chęciom . U mnie też ,nagle przychodzi Vena to robię obojętnie co czy szydełko ,albo porządki w chałupie . Wtedy wszystko idzie szybko . No to nakupiłaś pomysłów Olu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu jeszcze 8 lat temu były byśmy prawie sąsiadkami, mieszkałam na osiedlu Zakrzów.
Nie wiem czy dobrze zrobiłam z pestką awokado, ponieważ już tydzień leży na kaloryferze i ta skórka z niej zeszła, wsadzać czy wyrzucić???
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, na razie kupuję, kupuję i kupuję literaturę robótkową. Zachłystuję się pięknymi pracami. Druty, szydełko i igłę zarzuciłam tak dawno temu, że wszystko jawi mi się na nowo. Całkiem zielona w tematach nie jestem, bo przecież dziergania i szycia nie zapomina się do końca życia. To tak jak podobno z jazdą na rowerze . Chociaż teraz jakby nowy wymiar ? nowe techniki, dostęp do materiałów niemal nieograniczony. Na razie wyszydełkowałam dla siebie kołnierzyk i koszyczek wielkanocny. Jak będę miała więcej prac wykonanych, to je hurtem pokażę na jednej fotce. Nie chcę zakładać nowego wątku, bo ja mam czasem zapał, ale słomiany :wink: .Może moich prac nie starczyć na kilka stron wątku :D

Ewa, bardzo mi się podoba Twoje podejście do życia. Jest jeden problem ? ja to bym chciała robić tak dużo rzeczy na raz .Nie wiem w co łapki wsadzić. Planuję z kalendarzem, a jak coś nie wypali, to nerwy że hej. Postaram się przynajmniej ciut zwolnić ;:108

Jadziu, prawda że mądrze Ewa pisze ;:167 Pomysłów nakupiłam i kupuję następne. Dzisiaj z haftami richelieu. Łażę po stronach internetowych i wgapiam się w różne techniki np. zdobienia kart świątecznych. To mój jeden z wielu celów : wykonać własnoręcznie kartki świąteczne do rodziny (przynajmniej). Wybrałam technikę pergaminową. Jutro powinnam otrzymać zamówione przybory ze sklepu internetowego a w czwartek dokupi się co nieco i do roboty. Muszę skończyć przed pracami ogrodowymi.

Paryska, faktyczne to było niedaleko. Zakrzowa nie znam, ale mijam często kierunkowskaz na Zakrzów.
Nie suszyłam pestki, tylko zaraz ją wsadziłam do ziemi. Radzę Ci kupić następne avocado, zrobić sałatkę a pesteczkę posadzić.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Ja też chciałaby wszystko na raz, ale nie da się, wiec mówię trudno i wybieram to na co mam ochotę ;:224

;:118
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Na niektóre z roślin w marcu za późno, dlatego moje trafiły do ziemi już. W marcu następna tura, taśmowo :D Jeszcze nie wiem, gdzie to wszystko pomieszczę, liczę na pomysłowość M. Widziałam wątek z pomysłami, jak dodać trochę miejsca przy oknie. Begonie dopiero za tydzień posadzę, zajmą mi trochę miejsca.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52

Post »

Olu.
Przyznam się szczerze, że podziwiam, że Ci się CHCE. Pewnie dlatego, że mi się nic nie chce.
Pojechałam wczoraj do Wrocławia po nasiona koleusów. Nie było - pokupowałam inne. Jak posadzę to co kupiłam to już będę z siebie dumna, a mam mniej więcej 1/10 tego co Ty.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[color=#d4009b]ewa[/color]_tuli pisze:Ja też chciałaby wszystko na raz, ale nie da się
No i wielka szkoda. Trzeba uczyć się kompromisów i dokonywać słusznych wyborów ;:170

Ewo, ja już przećwiczyłam w zeszłym roku poszerzanie parapetów przez dostawianie do okien balkonowych kilkupoziomowej suszarki do ubrań. W sypialni to pal licho, nie przeszkadza, ale w pokoju dziennym nie wygląda to za ciekawie,szczególnie w święta wielkanocne :wink: Obawiam się jednak, że tradycji stanie się zadość i slalom pomiędzy doniczkami na podłodze będzie dodatkową atrakcją aż do wiosennych wyprowadzek. Całe szczęście ,że kicia nie korzysta z ziemi w donicach :lol:

Asiu, nie mów hop, bo do zasiewów parapetowych jeszcze mamy cały marzec i kwiecień :lol: Ja kupiłam koleuski w PNOS-ie. W marcu bedę je siała.
A zaiteresowanie robótkami, to forma odstresowania. Przy dzierganiu jakoś zapomina się o problemach dnia codziennego :D Dopóki nie ma jak wejść z łopatą do ogrodu,trzeba się zająć czymś innym.

Co prawda wiosna w ogrodzie jeszcze nie zamieszkała, ale domowe też się liczą. No to niech się pokażą :

Figę przyniosłam z poddasza jakieś 2-3 tygodnie temu. I dobrze, bo te niskie temperatury zmroziły mi daturki. Z figą mogło być to samo. Zaczęła wypuszczać liście i wydawać owoce. W poprzednim roku nie były zbyt dojrzałe i w smaku takie sobie. Teraz wcześnie zaczęła owocować. Jest szansa na popróbowanie dojrzałej figi :D
Obrazek Obrazek

Avocado trochę zmizerniało. Stoi biedaczysko z innymi (też w opłakanym stanie klonikiem itp) Od marca zaczynam dokarmianie,
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie tak stoją datury i glicynia :D Koty szarpią pnie i rozsypują ziemię z donic. Wolę to niż buszowanie w siewkach, które potrzebują spokoju.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

E tam, ja tego już na pewno robić nie będę. Mam masę innych bardziej damskich zajęc. Od czego mam moje kochanie? :wink: On mi zrobi. Jak kocha to pomoże :)
Jaka już ładna ta figa. Nigdy nie jadłam tego owocu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”