Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Tak dla ciekawości z wikipedii : Podział w gleby i wód gruntowych: Chlorotalonil jest umiarkowanie trwałe. W tlenowych gleb, okres półtrwania wynosi od 1 do 3 miesięcy. Wzrost wilgotności gleby lub temperatury zwiększa chlorotalonil degradacji. To nie ulega degradacji pod wpływem światła słonecznego na powierzchni gleby [17]. Chlorotalonil ma wysokie wiązania i niska mobilność w pylastej gliny i gliny pylastej gliny gleby, oraz niski stopień wiązania i umiarkowanym mobilności w piasku [35].
Podział w wodzie: W bardzo prosty wody (pH 9,0), o 65% chlorotalonil został zdegradowany do dwóch głównych metabolitów po 10 tygodniach.
Podział w roślinności: Chlorotalonil na pozostałości mogą pozostać na nadziemnych roślin w czasie zbiorów, ale rozwieje się w czasie. Chlorotalonil jest dość trwałe fungicyd na roślinach, w zależności od częstotliwości stosowania. Małe ilości jednego metabolitu można znaleźć w zebranych roślin [37].
Podział w wodzie: W bardzo prosty wody (pH 9,0), o 65% chlorotalonil został zdegradowany do dwóch głównych metabolitów po 10 tygodniach.
Podział w roślinności: Chlorotalonil na pozostałości mogą pozostać na nadziemnych roślin w czasie zbiorów, ale rozwieje się w czasie. Chlorotalonil jest dość trwałe fungicyd na roślinach, w zależności od częstotliwości stosowania. Małe ilości jednego metabolitu można znaleźć w zebranych roślin [37].
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Trudno dyskutować z kimś, kto nie rozumie o czym mowa.loeb pisze:Ten w którym w jednym kawałku mówisz że wysokie stężenia tej substancji sa rakotwórcze, a w drugim mówisz że nie jest stabilny w glebie, czyli że jej tam nie będzie.
Okres półrozpadu chlorotanilu w glebie to 30 dni. Wystarczająco długo by gros tego preparatu znalazło się w roślinie. Zatem jeden cytat nie przeczy drugiemu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ekopom a znalazłeś może co to za metabolit?ekopom pisze: Małe ilości jednego metabolitu można znaleźć w zebranych roślin [37].
forumowicz : chyba faktycznie się nie zrozumieliśmy:)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
I jeszcze można dodać wdg.wikipedii" Chlorotalonil może być wytwarzane przez bezpośrednie chlorowanie isophthalonitrile lub przez działanie tetrachloroisophthaloyl amid z chlorku fosforylu . Rozkłada się w warunkach zasadowych, ale jest stabilny w mediach neutralne i kwaśny. [4] techniczne chlorotalonil zawiera śladowe ilości dioksyn i heksachlorobenzenu , [1] trwałych zanieczyszczeń organicznych objętych zakazem na mocy Konwencji Sztokholmskiej ." A dalej produkt rozpadu: "Głównym produktem rozkładu chlorotalonil jest SDS-3701 (4-hydroksy-2 ,5,6-trichloroisophthalonitrile). Okazało się być 30 razy bardziej toksyczne niż acutley chlorotalonilu i bardziej trwałe w środowisku". I już całkiem niewinne Bravo może być dość toksyczne jeśli nie zastosujemy do instrukcji stosowania.
pozdrawiam Ludwik
Nie każdy środek może doczekać się takiego awansu jak sławne DDT. Już po zakazie stosowania azotoksu okazało się , że jest całkiem pożyteczny dla ludzi. W czym ?. W chemioterapii nowotworów bo ma zdolność niszczenia komórek nowotworowych.
Może to dlatego ciocia długo cieszy się zdrowiem.
Zakończmy Ludwik ten krótki kurs z toksykologii dla Loeb informacją dla koleżanek i kolegów z forum, że chlorotalonil, główny składnik Bravo, którym to ciocia naszej Brzoskwinki faszeruje pomidory, w sensie chemicznym jest pochodną kwasu pruskiego /cyjanowodoru/ podobnie jak cyjanek potasu dość powszechnie znany.
Zatem życzymy cioci smacznego.
Może to dlatego ciocia długo cieszy się zdrowiem.
Zakończmy Ludwik ten krótki kurs z toksykologii dla Loeb informacją dla koleżanek i kolegów z forum, że chlorotalonil, główny składnik Bravo, którym to ciocia naszej Brzoskwinki faszeruje pomidory, w sensie chemicznym jest pochodną kwasu pruskiego /cyjanowodoru/ podobnie jak cyjanek potasu dość powszechnie znany.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie myślcie, że mnie tu nie ma. Tylko się przysłuchuje.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Właśnie zamówiłem Polyversum i czekam na dostawę, w ten sposób będę chronić korzenie pomidorów i ogórków przed chorobami, a gdy roślina dobrze odżywiona, to i choroba nie tak szybko wlezie. Żeby nie przepłacać to 50gram kosztuje 85 zł, bo niektórzy chcą sprzedawać drożej.
pozdrawiam Ludwik
- BRZOSKWINKA
O, nie! Tego nie mogę znieść w milczeniu. Bravo zawiera świństwo, to i prawda. Ale czy inne opryski świństw nie zawierają? forumowicz, to i ja mogę życzyć "smacznego" tym, którzy jedzą chemizowane pomidorki z Twojej plantacji. Bravo to korzonka be, a oprysk cacy. Dlaczego? Bo norma nie przewiduje? No, proszę Cię, przestań. Dobrze, ze są tu tacy, którzy rzeczowo do tematu podchodzą.forumowicz pisze: Zakończmy Ludwik ten krótki kurs z toksykologii dla Loeb informacją dla koleżanek i kolegów z forum, że chlorotalonil, główny składnik Bravo, którym to ciocia naszej Brzoskwinki faszeruje pomidory, w sensie chemicznym jest pochodną kwasu pruskiego /cyjanowodoru/ podobnie jak cyjanek potasu dość powszechnie znany.
Wyjaśnij mi proszę, tak łopatologicznie, na czym polega większe bezpieczeństwo np. 3 oprysków (w tym ze 2 na owoce) od zamoczenia pomidora a'la Ciocia.
ecopom Co to jest Polyversum?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Polyversum jest to normalny grzyb, który występuje w glebie, ale gdy go jest więcej, to nie pozwala innym pasożytniczym grzybom się rozwijać. Jest to w naturalny sposób ochrony, jeszcze w innych tunelach stosuję inny środek pod nazwą Trianum, też podobny.
pozdrawiam Ludwik
- BRZOSKWINKA
A! czyli to mikroryza? Ochroni przed zarazą?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
O zarazę zbytnio się nie martwię, bo pomidory uprawiam pod folią, chociaż w poprzednim sezonie trochę miałem w jednym tunelu, bo miałem nową po raz pierwszy odmianę. Pewnie też wzmacnia pomidory przeciw zarazie ziemniaczanej, po zastosowaniu tych środków.
pozdrawiam Ludwik
Zawierają i owszem, ale winny być stosowane zgodnie z przeznaczeniem.bo inne niż przewidziane przez producenta zastosowanie może być jeszcze bardziej szkodliweBRZOSKWINKA pisze:Bravo zawiera świństwo, to i prawda. Ale czy inne opryski świństw nie zawierają?
I myślę, że tym prostym stwierdzeniem zakończymy dyskusję.
forumowicz podchodzi nierzeczowo, ale się ubawiłem, niezły żart. W zasadzie wszyscy tutaj dyskutujący, za wyjątkiem mnie rzeczowo podchodzą do ogrodnictwa, bo to zawodowcy. Tylko ja czasem lubię się powymądrzać, za co przepraszam. Taki już jestem.BRZOSKWINKA pisze: Dobrze, ze są tu tacy, którzy rzeczowo do tematu podchodzą.
Co to jest google?BRZOSKWINKA pisze:
ecopom Co to jest Polyversum?
BRZOSKWINKA pisze:Bravo do korzonka be, a oprysk cacy
Jak by Ci łopatologicznie wytłumaczyć? Niektóre leki są w czopkach, inne w kapsułkach a jeszcze inne w sprayu. Są też leki węwnętrzne i zewnętrzne. Czujesz różnicę?BRZOSKWINKA pisze:
Wyjaśnij mi proszę, tak łopatologicznie, na czym polega większe bezpieczeństwo np. 3 oprysków (w tym ze 2 na owoce) od zamoczenia pomidora a'la Ciocia.