Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Post »

Tak dla ciekawości z wikipedii : Podział w gleby i wód gruntowych: Chlorotalonil jest umiarkowanie trwałe. W tlenowych gleb, okres półtrwania wynosi od 1 do 3 miesięcy. Wzrost wilgotności gleby lub temperatury zwiększa chlorotalonil degradacji. To nie ulega degradacji pod wpływem światła słonecznego na powierzchni gleby [17]. Chlorotalonil ma wysokie wiązania i niska mobilność w pylastej gliny i gliny pylastej gliny gleby, oraz niski stopień wiązania i umiarkowanym mobilności w piasku [35].
Podział w wodzie: W bardzo prosty wody (pH 9,0), o 65% chlorotalonil został zdegradowany do dwóch głównych metabolitów po 10 tygodniach.
Podział w roślinności: Chlorotalonil na pozostałości mogą pozostać na nadziemnych roślin w czasie zbiorów, ale rozwieje się w czasie. Chlorotalonil jest dość trwałe fungicyd na roślinach, w zależności od częstotliwości stosowania. Małe ilości jednego metabolitu można znaleźć w zebranych roślin [37].
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

loeb pisze:Ten w którym w jednym kawałku mówisz że wysokie stężenia tej substancji sa rakotwórcze, a w drugim mówisz że nie jest stabilny w glebie, czyli że jej tam nie będzie.
Trudno dyskutować z kimś, kto nie rozumie o czym mowa.
Okres półrozpadu chlorotanilu w glebie to 30 dni. Wystarczająco długo by gros tego preparatu znalazło się w roślinie. Zatem jeden cytat nie przeczy drugiemu.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

ekopom pisze: Małe ilości jednego metabolitu można znaleźć w zebranych roślin [37].
ekopom a znalazłeś może co to za metabolit?

forumowicz : chyba faktycznie się nie zrozumieliśmy:)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

I jeszcze można dodać wdg.wikipedii" Chlorotalonil może być wytwarzane przez bezpośrednie chlorowanie isophthalonitrile lub przez działanie tetrachloroisophthaloyl amid z chlorku fosforylu . Rozkłada się w warunkach zasadowych, ale jest stabilny w mediach neutralne i kwaśny. [4] techniczne chlorotalonil zawiera śladowe ilości dioksyn i heksachlorobenzenu , [1] trwałych zanieczyszczeń organicznych objętych zakazem na mocy Konwencji Sztokholmskiej ." A dalej produkt rozpadu: "Głównym produktem rozkładu chlorotalonil jest SDS-3701 (4-hydroksy-2 ,5,6-trichloroisophthalonitrile). Okazało się być 30 razy bardziej toksyczne niż acutley chlorotalonilu i bardziej trwałe w środowisku". I już całkiem niewinne Bravo może być dość toksyczne jeśli nie zastosujemy do instrukcji stosowania.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie każdy środek może doczekać się takiego awansu jak sławne DDT. Już po zakazie stosowania azotoksu okazało się , że jest całkiem pożyteczny dla ludzi. W czym ?. W chemioterapii nowotworów bo ma zdolność niszczenia komórek nowotworowych.
Może to dlatego ciocia długo cieszy się zdrowiem.

Zakończmy Ludwik ten krótki kurs z toksykologii dla Loeb informacją dla koleżanek i kolegów z forum, że chlorotalonil, główny składnik Bravo, którym to ciocia naszej Brzoskwinki faszeruje pomidory, w sensie chemicznym jest pochodną kwasu pruskiego /cyjanowodoru/ podobnie jak cyjanek potasu dość powszechnie znany.

Zatem życzymy cioci smacznego.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie myślcie, że mnie tu nie ma. :wit Tylko się przysłuchuje. ;:24
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Właśnie zamówiłem Polyversum i czekam na dostawę, w ten sposób będę chronić korzenie pomidorów i ogórków przed chorobami, a gdy roślina dobrze odżywiona, to i choroba nie tak szybko wlezie. Żeby nie przepłacać to 50gram kosztuje 85 zł, bo niektórzy chcą sprzedawać drożej.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze: Zakończmy Ludwik ten krótki kurs z toksykologii dla Loeb informacją dla koleżanek i kolegów z forum, że chlorotalonil, główny składnik Bravo, którym to ciocia naszej Brzoskwinki faszeruje pomidory, w sensie chemicznym jest pochodną kwasu pruskiego /cyjanowodoru/ podobnie jak cyjanek potasu dość powszechnie znany.

Zatem życzymy cioci smacznego.
O, nie! Tego nie mogę znieść w milczeniu. Bravo zawiera świństwo, to i prawda. Ale czy inne opryski świństw nie zawierają? forumowicz, to i ja mogę życzyć "smacznego" tym, którzy jedzą chemizowane pomidorki z Twojej plantacji. Bravo to korzonka be, a oprysk cacy. Dlaczego? Bo norma nie przewiduje? No, proszę Cię, przestań. ;:29 Dobrze, ze są tu tacy, którzy rzeczowo do tematu podchodzą.

Wyjaśnij mi proszę, tak łopatologicznie, na czym polega większe bezpieczeństwo np. 3 oprysków (w tym ze 2 na owoce) od zamoczenia pomidora a'la Ciocia. :lol:

ecopom Co to jest Polyversum?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Polyversum jest to normalny grzyb, który występuje w glebie, ale gdy go jest więcej, to nie pozwala innym pasożytniczym grzybom się rozwijać. Jest to w naturalny sposób ochrony, jeszcze w innych tunelach stosuję inny środek pod nazwą Trianum, też podobny.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A! czyli to mikroryza? ;:138 Ochroni przed zarazą?
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

O zarazę zbytnio się nie martwię, bo pomidory uprawiam pod folią, chociaż w poprzednim sezonie trochę miałem w jednym tunelu, bo miałem nową po raz pierwszy odmianę. Pewnie też wzmacnia pomidory przeciw zarazie ziemniaczanej, po zastosowaniu tych środków.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Bravo zawiera świństwo, to i prawda. Ale czy inne opryski świństw nie zawierają?
Zawierają i owszem, ale winny być stosowane zgodnie z przeznaczeniem.bo inne niż przewidziane przez producenta zastosowanie może być jeszcze bardziej szkodliwe
I myślę, że tym prostym stwierdzeniem zakończymy dyskusję.
11krzych

Post »

BRZOSKWINKA pisze: Dobrze, ze są tu tacy, którzy rzeczowo do tematu podchodzą.
forumowicz podchodzi nierzeczowo, ale się ubawiłem, niezły żart. W zasadzie wszyscy tutaj dyskutujący, za wyjątkiem mnie rzeczowo podchodzą do ogrodnictwa, bo to zawodowcy. Tylko ja czasem lubię się powymądrzać, za co przepraszam. Taki już jestem.
BRZOSKWINKA pisze:
ecopom Co to jest Polyversum?
Co to jest google?
BRZOSKWINKA pisze:Bravo do korzonka be, a oprysk cacy
BRZOSKWINKA pisze:
Wyjaśnij mi proszę, tak łopatologicznie, na czym polega większe bezpieczeństwo np. 3 oprysków (w tym ze 2 na owoce) od zamoczenia pomidora a'la Ciocia. :lol:
Jak by Ci łopatologicznie wytłumaczyć? Niektóre leki są w czopkach, inne w kapsułkach a jeszcze inne w sprayu. Są też leki węwnętrzne i zewnętrzne. Czujesz różnicę?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”