Stewia (Stevia rebaudiana)
-
- 50p
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja stewia marnieje :(
Dziękuję,
przestawiłem stewię na okno w przeciwnym pokoju, gdzie będzie miała więcej światła, może to ją uratuje.
przestawiłem stewię na okno w przeciwnym pokoju, gdzie będzie miała więcej światła, może to ją uratuje.
Re: Stewia
Ja planuję teraz wysiać dużą ilość, i rozmnażać bo z nasion zwykle mało roślin powstaje. A później do mini szklarni i pod lampę z czerwonych i niebieskich diod.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moja Stevia jakiś czas temu spadła z parapetu i się złamała przy samej ziemi :145 Właśnie zauważyłem jakieś odrosty z ziemi ale nie wiem co z tego będzie.
Błażej stewia bez problemu"odbija" z korzenia i na pewno będzie Ci dobrze dobrze rosła,ale podczas zimowania często atakują ją mszyce lub mączliki,więc trzeba kontrolować i w razie W od razu działać.
Jeśli zimujesz w mieszkaniu,w cieple,to przez cała zimę należy uszczykiwać wierzchołki/które można ukorzenić/żeby uniknąć wypuszczania pąków kwiatowych.
Jeśli zimujesz w mieszkaniu,w cieple,to przez cała zimę należy uszczykiwać wierzchołki/które można ukorzenić/żeby uniknąć wypuszczania pąków kwiatowych.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziękuje za podpowiedzi
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Ja próbowałam ukorzeniać ścięte sadzonki (w wodzie), ale niestety nie dały rady. W przyszłym roku zostawię przyciętą do przezimowania, by odbijała od korzenia.
Pozdrawiam, Kasia
Ja nigdy nie ukorzeniałam w wodzie,tylko od razu w ziemi.Początkowo sadzonki wyglądają jak podwiędnięte,ale po kilku dniach wszystko wraca do normy.Ukorzeniają się szybko,co będzie widać po wyrastaniu nowych listków Na prawdę warto spróbować,tym bardziej,że i tak pędy trzeba uszczykiwać,więc wystarczy włożyć do ziemi i dbać żeby podłoże zbytnio nie wysychało i nie zalewać,bo zgnije.
Polecam ten sposób,bo sama wielokrotnie tak robiłam,praktycznie bez strat w sadzonkach.Oczywiście sama decydujesz jak postąpić,ja tylko podpowiadam ze swojego doświadczenia
Polecam ten sposób,bo sama wielokrotnie tak robiłam,praktycznie bez strat w sadzonkach.Oczywiście sama decydujesz jak postąpić,ja tylko podpowiadam ze swojego doświadczenia
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
A ja dziękuję za podpowiedź. Będę ukorzeniać w ziemi, bo w wodzie zrobiły się brzydkie, jakby podgniły właśnie
Pozdrawiam, Kasia
Uprawa Stewi
Witam. Nie wiem czy podobny temat juz istenieje - jeśli tak to sorki za odswiezenie tego tematu , jeśli nie to poszukuje osob ktore zajmuja sie uprawa stewi oraz wszelkich informacji odnosnie tej roslinki będę wdzieczny za wszelkie info
Wczoraj jest historią,
jutro tajemnicą,
dzień dzisiejszy darem.
jutro tajemnicą,
dzień dzisiejszy darem.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Czytając posty na temat uprawy stewi dochodzę do wniosku że jej uprawa z nasion jest wielce kłopotliwa.Pomimo że nasiona kupione w ubiegłym roku były świeże ani jedno nie wykiełkowało,więc gdzie tu jest pies pogrzebany.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Faworyt, dlatego zniechęciłam się do wysiewania nasion, mi również nie wykiełkowało ani jedno nasionko, w tym roku kupię sadzonkę, bo bardzo mnie ta roślinka interesuje, a najbardziej właściwości
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Iwona:
powiadają że jestem uparciuch,więc zrobię jedno i drugie.Myślę że jak nie z nasion to z sadzonek czegoś się dorobię.
Pozdrawiam.
powiadają że jestem uparciuch,więc zrobię jedno i drugie.Myślę że jak nie z nasion to z sadzonek czegoś się dorobię.
Pozdrawiam.
Witam.Moja stewia zmarniała jesienią,aż w końcu padła :(Nie wiem dlaczego.Zakwitła po czym stopniowo zaczęła schnąć.
Już zamówiłam nowe nasionka na Al.... Jeszcze nie doszły.Zobaczymy co z tego będzie?Można by już wysiewać czy lepiej poczekać?
Już zamówiłam nowe nasionka na Al.... Jeszcze nie doszły.Zobaczymy co z tego będzie?Można by już wysiewać czy lepiej poczekać?