Moja kolekcja kaktusów - blabla cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla cz.2

Post »

Wreszcie jest pereskia z twoim numerkiem ;:215 . Z ciekawości, ile miałeś nasoion w porcji? Oczywiście tym chwastem jestem bezwzględnie zainteresowany i możesz być pewien pytań o to jak rozwijają się siewki :lol:
Z pozostałych roślin też jest kilka gatunków, których nazwy wyglądają ciekawie :wink:
Zastanawia mnie opis TB673.a1 i TB637.a2 - oznaczenia jasne/ciemne tyczą się korpusów, cierni, czy może kwiatów?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

moritius pisze:Z ciekawości, ile miałeś nasoion w porcji? Oczywiście tym chwastem jestem bezwzględnie zainteresowany i możesz być pewien pytań o to jak rozwijają się siewki :lol:
Znalazłem 3 owoce, dwa rozdałem, jeden sobie zostawiłem. Nasion w środku była jakaś setka. Trochę w transporcie mi zapleśniały i nie wiem, czy będę chciały kiełkować.
moritius pisze:Zastanawia mnie opis TB673.a1 i TB637.a2 - oznaczenia jasne/ciemne tyczą się korpusów, cierni, czy może kwiatów?
Sytuacja identyczna jak na TB675. Albo jedna, bardzo zmienna populacja, albo dwie odmiany rosną razem i się nie kundlą (to mi się jeszcze u lobiwek nie zdarzyło). Raczej ta druga opcja, bo form przejściowych nie było. Fotki roślin z TB675 są na mojej stronie, linki poniżej. Kwiatów nie widziałem, raczej powinny być czerwone. Do zweryfikowania za jakieś 5÷8 lat :wink:
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_f ... B675_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_f ... B675_2.jpg
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07

Post »

Wow! Gymnocalycium są nawet. :)
Niezłe hektary zostały zasiane, aby zdrowo i szybko rosły.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Racja prawdziwe hektary.
Będzie znowu masę pięknych siewek do adopcji :tan

To teraz Tomek siejesz wszystkie rodzaje :idea: , a tych poza głównym nurtem kolekcji się pozbywasz?
Czy może masz plan utrzymać u siebie wszystkie z numerami TB?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zawsze siałem niewielkie ilości nasion innych rodzajów, które udało mi się znaleźć. Trochę tego mam. Oprócz lobiwek z moimi numerami rosną u mnie również takie chwasty jak: Acanthocalycium, Oreocereus, Cleistocactus, Corryocactus, Denmoza, Echinopsis, Gymnocalycium, Haageocereus, Harrisia, Islaya, Matucana, Notocactus, Oreocereus, Oroya, Parodia, Pterocactus, Pygmaeocereus, Pyrrchocactus, Rebutia, Trichocereus, Weingartia i może coś jeszcze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Mam nadzieję, że wysiew się uda - chyba nie muszę wspominać, że pierwszy ustawiam się w kolejce po te nadmiary, których będziesz chciał się pozbyć (i to w ilościach niemal hurtowych :lol: )
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Imponująca ilość rodzajów ;:oj
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Tomku mam pytanie, z czego jest zrobiona konstrukcja Twojego tunelu foliowego (czy to są rurki PCV)? I jakiej foli używasz, czy jest jakaś różnica między folią transparentną, a folią niebieską? I jak ze stabilizacją całego tunelu, nie przewraca się, folia nie lata po całym osiedlu, czy miałeś jakieś ewidentne straty w kolekcji spowodowane przez uszkodzenia konstrukcji tunelu?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Konstrukcja zrobiona jest z plastikowych rurek wodociągowych. Kosztowały po 10zł za sztukę (odcinki po 3m). Szczegółowych danych tych rur nie znam. Wytrzymały do tej pory jakieś 4 lata. Folia jest zwykła, ogrodnicza, 2-letnia. Wymieniam ją co 2 lata.
Foliak nie przewraca się. Silny wiatr ze 2x zerwał mi folię ale zawsze miało to miejsce zimą lub późną jesienią, gdy kaktusów już nie było w środku. Najbardziej problematyczny jest śnieg. On potrafi spowodować załamanie się tunelu, co zdarzyło mi się już ze 3x.
Bardzo ważne jest silne i stabilne naciągnięcie folii na konstrukcji tunelu. Inaczej wiatr bardzo szybko ją najpierw poszarpie a następnie zerwie. Oczywiście sam szkielet musi być sztywny i stabilny, nie może się ruszać bo inaczej całość nie wytrzyma silniejszych wiatrów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

A czy folię wybrałeś transparentną dlatego, że te o odcieniu zielonym, lub niebieskim mnie przepuszczają promieni słonecznych? Bo wiem, że na tych transparentnych jest napisane, że przepuszcza >90% promieniowania, ale nie widziałem jeszcze oznaczeń na pozostałych. Czy uważasz, że taka np. o odcieniu niebieskim folia ogrodnicza też nada się na tunel dla kaktusów?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Decydowałem się na folię 2-letnią, bo jest tańsza. Dość często zmieniam wielkość foliaka i kupowanie trwalszej folii nie ma dla mnie większego sensu. Oczywiście zakładam również, że skoro folia jest mniej trwała to pewnie cieńsza i przepuszcza więcej światła ale nigdy precyzyjnie tego parametru nie sprawdzałem.
Moim zdaniem różnice między folią 2-letnią i 4-letnią z punktu widzenia przepuszczalności światła są pomijanie małe. Pod jedną i drugą kaktusy będą rozwijać się tak samo dobrze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Po pracowitym weekendzie mam nową folię na tunelu oraz jakieś 80% roślin wyniesionych na dwór. Kilka fotek poniżej.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Jutro chciałbym wynieść pozostałe rośliny i spróbować spryskać całość kolekcji. Pozostaje już tylko wypatrywać pierwszych pąków.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co roku dłuższy ten tunel. :D
Efekty Twojej pracy jak zawsze będą niesamowite.
Czekamy na kwiatowe łąki.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”