Moja kolekcja kaktusów - blabla cz.2
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla cz.2
Wreszcie jest pereskia z twoim numerkiem . Z ciekawości, ile miałeś nasoion w porcji? Oczywiście tym chwastem jestem bezwzględnie zainteresowany i możesz być pewien pytań o to jak rozwijają się siewki
Z pozostałych roślin też jest kilka gatunków, których nazwy wyglądają ciekawie
Zastanawia mnie opis TB673.a1 i TB637.a2 - oznaczenia jasne/ciemne tyczą się korpusów, cierni, czy może kwiatów?
Z pozostałych roślin też jest kilka gatunków, których nazwy wyglądają ciekawie
Zastanawia mnie opis TB673.a1 i TB637.a2 - oznaczenia jasne/ciemne tyczą się korpusów, cierni, czy może kwiatów?
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Znalazłem 3 owoce, dwa rozdałem, jeden sobie zostawiłem. Nasion w środku była jakaś setka. Trochę w transporcie mi zapleśniały i nie wiem, czy będę chciały kiełkować.moritius pisze:Z ciekawości, ile miałeś nasoion w porcji? Oczywiście tym chwastem jestem bezwzględnie zainteresowany i możesz być pewien pytań o to jak rozwijają się siewki
Sytuacja identyczna jak na TB675. Albo jedna, bardzo zmienna populacja, albo dwie odmiany rosną razem i się nie kundlą (to mi się jeszcze u lobiwek nie zdarzyło). Raczej ta druga opcja, bo form przejściowych nie było. Fotki roślin z TB675 są na mojej stronie, linki poniżej. Kwiatów nie widziałem, raczej powinny być czerwone. Do zweryfikowania za jakieś 5÷8 latmoritius pisze:Zastanawia mnie opis TB673.a1 i TB637.a2 - oznaczenia jasne/ciemne tyczą się korpusów, cierni, czy może kwiatów?
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_f ... B675_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_f ... B675_2.jpg
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Wow! Gymnocalycium są nawet.
Niezłe hektary zostały zasiane, aby zdrowo i szybko rosły.
Niezłe hektary zostały zasiane, aby zdrowo i szybko rosły.
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Racja prawdziwe hektary.
Będzie znowu masę pięknych siewek do adopcji
To teraz Tomek siejesz wszystkie rodzaje , a tych poza głównym nurtem kolekcji się pozbywasz?
Czy może masz plan utrzymać u siebie wszystkie z numerami TB?
Będzie znowu masę pięknych siewek do adopcji
To teraz Tomek siejesz wszystkie rodzaje , a tych poza głównym nurtem kolekcji się pozbywasz?
Czy może masz plan utrzymać u siebie wszystkie z numerami TB?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zawsze siałem niewielkie ilości nasion innych rodzajów, które udało mi się znaleźć. Trochę tego mam. Oprócz lobiwek z moimi numerami rosną u mnie również takie chwasty jak: Acanthocalycium, Oreocereus, Cleistocactus, Corryocactus, Denmoza, Echinopsis, Gymnocalycium, Haageocereus, Harrisia, Islaya, Matucana, Notocactus, Oreocereus, Oroya, Parodia, Pterocactus, Pygmaeocereus, Pyrrchocactus, Rebutia, Trichocereus, Weingartia i może coś jeszcze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Mam nadzieję, że wysiew się uda - chyba nie muszę wspominać, że pierwszy ustawiam się w kolejce po te nadmiary, których będziesz chciał się pozbyć (i to w ilościach niemal hurtowych )
Pozdrawiam, Aleksander
- Rejden
Imponująca ilość rodzajów
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Tomku mam pytanie, z czego jest zrobiona konstrukcja Twojego tunelu foliowego (czy to są rurki PCV)? I jakiej foli używasz, czy jest jakaś różnica między folią transparentną, a folią niebieską? I jak ze stabilizacją całego tunelu, nie przewraca się, folia nie lata po całym osiedlu, czy miałeś jakieś ewidentne straty w kolekcji spowodowane przez uszkodzenia konstrukcji tunelu?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Konstrukcja zrobiona jest z plastikowych rurek wodociągowych. Kosztowały po 10zł za sztukę (odcinki po 3m). Szczegółowych danych tych rur nie znam. Wytrzymały do tej pory jakieś 4 lata. Folia jest zwykła, ogrodnicza, 2-letnia. Wymieniam ją co 2 lata.
Foliak nie przewraca się. Silny wiatr ze 2x zerwał mi folię ale zawsze miało to miejsce zimą lub późną jesienią, gdy kaktusów już nie było w środku. Najbardziej problematyczny jest śnieg. On potrafi spowodować załamanie się tunelu, co zdarzyło mi się już ze 3x.
Bardzo ważne jest silne i stabilne naciągnięcie folii na konstrukcji tunelu. Inaczej wiatr bardzo szybko ją najpierw poszarpie a następnie zerwie. Oczywiście sam szkielet musi być sztywny i stabilny, nie może się ruszać bo inaczej całość nie wytrzyma silniejszych wiatrów.
Foliak nie przewraca się. Silny wiatr ze 2x zerwał mi folię ale zawsze miało to miejsce zimą lub późną jesienią, gdy kaktusów już nie było w środku. Najbardziej problematyczny jest śnieg. On potrafi spowodować załamanie się tunelu, co zdarzyło mi się już ze 3x.
Bardzo ważne jest silne i stabilne naciągnięcie folii na konstrukcji tunelu. Inaczej wiatr bardzo szybko ją najpierw poszarpie a następnie zerwie. Oczywiście sam szkielet musi być sztywny i stabilny, nie może się ruszać bo inaczej całość nie wytrzyma silniejszych wiatrów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
A czy folię wybrałeś transparentną dlatego, że te o odcieniu zielonym, lub niebieskim mnie przepuszczają promieni słonecznych? Bo wiem, że na tych transparentnych jest napisane, że przepuszcza >90% promieniowania, ale nie widziałem jeszcze oznaczeń na pozostałych. Czy uważasz, że taka np. o odcieniu niebieskim folia ogrodnicza też nada się na tunel dla kaktusów?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Decydowałem się na folię 2-letnią, bo jest tańsza. Dość często zmieniam wielkość foliaka i kupowanie trwalszej folii nie ma dla mnie większego sensu. Oczywiście zakładam również, że skoro folia jest mniej trwała to pewnie cieńsza i przepuszcza więcej światła ale nigdy precyzyjnie tego parametru nie sprawdzałem.
Moim zdaniem różnice między folią 2-letnią i 4-letnią z punktu widzenia przepuszczalności światła są pomijanie małe. Pod jedną i drugą kaktusy będą rozwijać się tak samo dobrze.
Moim zdaniem różnice między folią 2-letnią i 4-letnią z punktu widzenia przepuszczalności światła są pomijanie małe. Pod jedną i drugą kaktusy będą rozwijać się tak samo dobrze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Po pracowitym weekendzie mam nową folię na tunelu oraz jakieś 80% roślin wyniesionych na dwór. Kilka fotek poniżej.
Jutro chciałbym wynieść pozostałe rośliny i spróbować spryskać całość kolekcji. Pozostaje już tylko wypatrywać pierwszych pąków.
Jutro chciałbym wynieść pozostałe rośliny i spróbować spryskać całość kolekcji. Pozostaje już tylko wypatrywać pierwszych pąków.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Rejden
Co roku dłuższy ten tunel.
Efekty Twojej pracy jak zawsze będą niesamowite.
Czekamy na kwiatowe łąki.
Efekty Twojej pracy jak zawsze będą niesamowite.
Czekamy na kwiatowe łąki.