IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców
Połowa jabłek w Biedronce opisywane są jako Gala . Widziałam już "galę" : jednolicie czerwoną, jednolicie żółta, paskowaną, z rozmytym rumieńcem, o owocach okrągłych, o owocach podłużnych i o owocach spłaszczonych
Pozdrawiam Lucyna
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo to pewnie zmutowane mutanty.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
http://2018.lgdpartnerstwoizerskie.pl/wp-content/uploads/2021/10/Studium-o-odmianach_CALOSC.pdf
(wygrzebane stąd, inny url to http://old.lgdpartnerstwoizerskie.pl/wp ... CALOSC.pdf)
O, fajne źródło wiedzy, dzięki. Co ciekawe podaje miejscowość każdej znalezionej jabłonki, więc jak ktoś jest z okolicy to może "polować" na zrazy ;-)
Warto zachomikować, bo takie strony szybko znikają. Np. opis odmian znalezionych po polach, zaszczepionych i posadzonych wzdłuż drogi polnej w miejscowości Chalin już dawno wyparował z sieci – zostały tylko "wspominki" w stylu tego: https://www.wir.org.pl/archiwum/siewca/ ... _szlak.htm. Na szczęście w Chalinie (tym koło Sierakowa) jabłonie nie wyparowały, rosną i nawet obficie owocują, w sezonie można się przejść i popróbować (albo zebrać do oporu jabłek z polnej drogi, pobocza, zżętego pola, czy nawet samych jabłonek…).
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zagadka rozwiązana. Pojechałam do tego marketu, wygrzebałam ze skrzynki z jabłkami kartkę z nazwą odmiany:
Niektóre są poobijane, nie powinni przesypywać, tylko przełożyć delikatnie.
Niektóre są poobijane, nie powinni przesypywać, tylko przełożyć delikatnie.
Pozdrawiam! Gienia.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Specjalnie pojechałam do delikatesów Centrum, obok siostry, bo tam robi zakupy i tam kupiła te jabłka. Są tylko dwie odmiany w sprzedaży Champion i jakaś druga , chyba Prince, mocny czerwony rumieniec. Być może zmienili w międzyczasie asortyment . Czyli już się nie dowiem co to za odmiana. Champion też mi smakuje.
Gali jeszcze nie widziałam u nas w żadnym sklepie.
Gali jeszcze nie widziałam u nas w żadnym sklepie.
Pozdrawiam! Gienia.
Jabłka, o które jakiś czas temu pytałam, poleżały sobie trochę w kuchni (w sumie to zapomniałam o nich) i po kilku tygodniach (zrywane na początku października) wyglądają teraz tak:
Zrobiły się żółte, trochę już zmączniałe i nieco mniej soczyste niż na początku, nadal jednak są dość twarde i słodkie (od początku bez wyczuwalnych kwasów). Pomaga to coś w identyfikacji, czy pozostaje mi czekać z ustalaniem odmiany na bardziej miarodajne zbiory (z pełnowymiarowymi i pełnokształtnymi owocami) w przyszłych latach?
Zrobiły się żółte, trochę już zmączniałe i nieco mniej soczyste niż na początku, nadal jednak są dość twarde i słodkie (od początku bez wyczuwalnych kwasów). Pomaga to coś w identyfikacji, czy pozostaje mi czekać z ustalaniem odmiany na bardziej miarodajne zbiory (z pełnowymiarowymi i pełnokształtnymi owocami) w przyszłych latach?