Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Co prawda u mnie nie muszę wzruszać ziemi wokół pomidorów ale zastosowanie czarnej agro to pewna hodowla zwierząt futerkowych i raj dla turkuci.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie ziemia bardzo przepuszczalna i włóknina jednak zatrzymuje trochę wilgoci, nie mówiąc o chwaściorach.
Miałam dwa lata temu w szklarni i była to duża ulga w walce z chwastami. Szczególnie odczułam to następnego roku na wiosnę, bardzo było czysto, a w ubiegłym roku nie dałam i teraz mam inwazję gwiazdnicy. Jak tylko wyrwę rzodkiewkę, kładę włókninę. Turkuci nie mam, a nie zauważyłam żebym na grządce z włókniną miała więcej nornic niż zwykle.
Miałam dwa lata temu w szklarni i była to duża ulga w walce z chwastami. Szczególnie odczułam to następnego roku na wiosnę, bardzo było czysto, a w ubiegłym roku nie dałam i teraz mam inwazję gwiazdnicy. Jak tylko wyrwę rzodkiewkę, kładę włókninę. Turkuci nie mam, a nie zauważyłam żebym na grządce z włókniną miała więcej nornic niż zwykle.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wykładam czarną, grubą włókniną międzyrzędzia w pomidorach, (w ogórkach także - ale szersze pasy). Włókninę o szer.3.20, (długość- tak jak grządka czyli około 5 m, rozstaw rzędów około 70 cm) tnę na pasy (+-) po około 60 cm. Pozostaje wolny pas w rządku, w którym rosną pomidory, ale to już mały pikuś przy plewieniu. Ogromnie ułatwia mi plewienie, ziemia pod włókniną miękka, pulchna, lekko wilgotna, turkuci nie mam, nornice- emigrantki buszują raczej pod koniec lata na grządce z marchewką. Jedyne stworzenia, które tam znalazłam to zakopane po "uszy"- tylko grzbiety było widać, dwie ropuchy. Spały sobie w najlepsze i wcale im nie przeszkadzało, że ja po tych pasach chodzę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2011, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, w sobotę wprowadziłam się do foliaka, po odpowiednim hartowaniu oczywiście, pH niby ok, temperatura w dzień max do 23 w nocy do 5 dochodzi.
Rozsady niby zdrowe i ładne był ale teraz zmieniają kolor, tj bledną i zawijają się liście, łodyżki kolor fioletowy...
To mój trzeci sezon foliowy, przedtem nie było takich oznak na tak wczesnym etapie.
Proszę i pomoc fachowców czy to przelanie czy braki w nawożeniu, ( co drugie podlewanie dostawały Magiczną siłę w zalecanej dawce przez producenta jako dojrzałe rozsady)
Rozsady niby zdrowe i ładne był ale teraz zmieniają kolor, tj bledną i zawijają się liście, łodyżki kolor fioletowy...
To mój trzeci sezon foliowy, przedtem nie było takich oznak na tak wczesnym etapie.
Proszę i pomoc fachowców czy to przelanie czy braki w nawożeniu, ( co drugie podlewanie dostawały Magiczną siłę w zalecanej dawce przez producenta jako dojrzałe rozsady)
Witam,
mam pytanie czy zwijanie górnych listków to oznaka przekarmienia?
Ogólnie ten pomidorek rośnie w ziemi z biedronki, przesadzony ok. tygodnia temu..
Dziś tak zareagował, podejrzewam iż dobrał się do nawozów z ziemi z biedronki..
Wcześniej zauważyłem przy przesadzaniu że jrst mało wymagającym i nie dostaje wcale nawozu tylko czysta woda, ziemia wilgotna przez wiaderko widać że korzonki rosną i są przy ściankach wiaderek..
Zauważyłem to wcześniej ale nigdy tak nie reagował..
Zdjęcia:
A tu cały krzak
mam pytanie czy zwijanie górnych listków to oznaka przekarmienia?
Ogólnie ten pomidorek rośnie w ziemi z biedronki, przesadzony ok. tygodnia temu..
Dziś tak zareagował, podejrzewam iż dobrał się do nawozów z ziemi z biedronki..
Wcześniej zauważyłem przy przesadzaniu że jrst mało wymagającym i nie dostaje wcale nawozu tylko czysta woda, ziemia wilgotna przez wiaderko widać że korzonki rosną i są przy ściankach wiaderek..
Zauważyłem to wcześniej ale nigdy tak nie reagował..
Zdjęcia:
A tu cały krzak
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 cze 2010, o 21:52
aniagraff niska temperatura w nocy sadzonka nie ukorzeniona i taka reakcja rośliny.
aby diametralnie pomóc pomidorkom należy opryskać je nawozem wieloskładnikowym a po tygodniu jak sie ukorzenią podlać nawozem wieloskładnikowym + saletra amonowa
Pabblo_Pl twoje pomidorki są najedzone do syta teraz muszą to przetrawić
Kod: Zaznacz cały
w nocy do 5 dochodzi.
aby diametralnie pomóc pomidorkom należy opryskać je nawozem wieloskładnikowym a po tygodniu jak sie ukorzenią podlać nawozem wieloskładnikowym + saletra amonowa
Pabblo_Pl twoje pomidorki są najedzone do syta teraz muszą to przetrawić
Tak, myślałem..
Ok nie obrywam im wilków niech rosną na żywioł..
Pozdrawiam
Ok nie obrywam im wilków niech rosną na żywioł..
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Bez obrywania pędów bocznych, to posadź pomidory co 1 metr, bo tak mocno się rozrosną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
aniograff
Jakie to odmiany pomidorów ?
Jakie to odmiany pomidorów ?
ekopom pisze:Bez obrywania pędów bocznych, to posadź pomidory co 1 metr, bo tak mocno się rozrosną.
To do mnie?
Jeśli tak to on rośnie w pojemniku..
Jakiś słodki N/N od Loginala i ma bardzo małe potrzeby ziemia z biedronki mu zaszkodziła ;d
Jak już zje to ogłowie wilki po pierwszym gronie..
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2011, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odmiany mam różne, na zdjęciu widać malinowego faworyta i Bawole Serce. Pokusiłam się jeszcze o Ikarusa i parę innych z nasionek z poprzednich lat
Jednak wszystkie wyglądają podobnie blado...
Jutro je "zaatakuję" florovitem, nie chciałabym stracić ich na starcie ...
Pozdrawiam wszystkich wieczorową porą
Jednak wszystkie wyglądają podobnie blado...
Jutro je "zaatakuję" florovitem, nie chciałabym stracić ich na starcie ...
Pozdrawiam wszystkich wieczorową porą
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pabblo_Pl. Amatorsko można się pobawić, ale pędy boczne bez podwiązania później z owocami mogą się obrywać, a także opóźni się dojrzewanie przy nieznacznym zwiększonym plonie całkowitym.
pozdrawiam Ludwik
aniagraff gdybym zobaczył podobne objawy z swoim akwarium stawiałbym na brak potasu.