Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
Re: Podłoże do wysiewów
Można też ze sklepu budowlanego:-D
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dobrze pamiętam miałem komuś wkleić zdjęcia z podłożem. Zastosowałem piasek, perlit, torf z piaskiem i perlitem, następnie przysypane piaskiem a wierzchnia warstwa to perlit
i tak Cie lubię
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
monika z wzajemnością
Zrobiłem ciekawy eksperyment, na dolną warstwą piachu dałem drugą warstwę perlitu mierzącą 5-4cm grubości w przyszłym roku wiosną podczas rozsadzania iglaków dam znać czy zdało to egzamin.
Zrobiłem ciekawy eksperyment, na dolną warstwą piachu dałem drugą warstwę perlitu mierzącą 5-4cm grubości w przyszłym roku wiosną podczas rozsadzania iglaków dam znać czy zdało to egzamin.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 maja 2013, o 20:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Jestem nowa na forum i nie przeczytałam całego wątku,więc nie wiem czy nie zadam pytania które już się pojawiło.Chcialam zapytać jakie polecilibyście podłoże do wysiewu warzyw (np sałaty lub cukinii) w warunkach ''domowo-parapetowych'' ?
Jestem początkującą ogrodniczką i nie za bardzo wiem co i jak,chciałabym coś jeszcze teraz posiać,doradzono mi że można cukinię, nie wiem czy można coś jeszcze? No i przede wszystkim w jakie podłoże? Wyczytałkam gdzieś w necie że podloże jest istotne bo ziemia z ogródka się nie nadaje ze względu na dużą ilość mikroorganizmów,że młodemu nasionku mogą ktoreś zaszkodzić.
Czytałam że dobry jest torf -tylko nie wiem czy to ma być sam torf czy zmieszany z czymś, czy gotowe podloże czy jak...? Zależałoby mi na tym aby to nie zawierało żadnych sztucznych nawozów,ani chemii,chciałabym mieć ekologiczne warzywa.Czy moglibyście coś doradzić w tej sprawie,jak się za to zabrać ?
Będę bardzo wdzieczna
Jestem nowa na forum i nie przeczytałam całego wątku,więc nie wiem czy nie zadam pytania które już się pojawiło.Chcialam zapytać jakie polecilibyście podłoże do wysiewu warzyw (np sałaty lub cukinii) w warunkach ''domowo-parapetowych'' ?
Jestem początkującą ogrodniczką i nie za bardzo wiem co i jak,chciałabym coś jeszcze teraz posiać,doradzono mi że można cukinię, nie wiem czy można coś jeszcze? No i przede wszystkim w jakie podłoże? Wyczytałkam gdzieś w necie że podloże jest istotne bo ziemia z ogródka się nie nadaje ze względu na dużą ilość mikroorganizmów,że młodemu nasionku mogą ktoreś zaszkodzić.
Czytałam że dobry jest torf -tylko nie wiem czy to ma być sam torf czy zmieszany z czymś, czy gotowe podloże czy jak...? Zależałoby mi na tym aby to nie zawierało żadnych sztucznych nawozów,ani chemii,chciałabym mieć ekologiczne warzywa.Czy moglibyście coś doradzić w tej sprawie,jak się za to zabrać ?
Będę bardzo wdzieczna
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
W tym roku bardzo dobre opinie zbierała ziemia z Biedronki Gardenia - jakieś 3,50 zł za 20 l. W "mojej" kilka dni temu jeszcze była
Tydzień temu wysiewałam dla koleżanki cukinię w ,,biedronkową" ziemię wymieszaną pół na pół z perlitem. Doniczki trzymałam w piekarniku przy zapalonym w ciągu dnia świetle (było im cieplutko). Kiełki pojawiły się po czterech dniach. Przeniosłam je na południowy parapet. Od wczoraj są na dworze i czekają na posadzenie;:3
Kasia
Ale w niej są..tfu..tfu... nawozy, a tu potrzeba bez.tysonka pisze:W tym roku bardzo dobre opinie zbierała ziemia z Biedronki Gardenia - jakieś 3,50 zł za 20 l. W "mojej" kilka dni temu jeszcze była
Dlatego pół na poł z perlitem wydawało mi się dobrym pomysłem i nie myliłam się. Cukinie i dynie (bo je również wysiałam) rosną szybko
Kasia
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Jedne i drugie można od jakiegoś czasu siać prosto do gruntu.
pozdrawiam, Gunnar
Oczywiście, tylko ja przygotowywałam sadzonki dla koleżanki, która dopiero zaczyna i wolała w takiej formie
Kasia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 maja 2013, o 20:13
Bardzo dziękuję za odpowiedzi Rzeczywiście chodzi o ziemię bez nawozów sztucznych (o dobrze wiedzieć że w Biedronkowej są). A co to jest ten perlit? A jak myślicie w taką ziemię zwykłą z ogrodu można czy nie można..? Bo w sumie skoro można do gruntu...to może i w doniczkę też by można było? U nas leje,ogródek jedno podmokłe bagno,dlatego chciałam sprobować skiełkować najpierw w domu (druga rzecz że jestem akurat chora i tak mi słabo że nie mam na razie sił zajść na działkę
Więc póki co,mogłyby coś tu już zacząć na parapecie.Z piekarnikiem dobry pomysł.
Chyba też posieję cukinię,tylko czy to nasionko-od razu w ziemię wrzucić,czy uprzednio na ligninie czy może namoczyć w wodzie albo coś takiego?
Więc póki co,mogłyby coś tu już zacząć na parapecie.Z piekarnikiem dobry pomysł.
Chyba też posieję cukinię,tylko czy to nasionko-od razu w ziemię wrzucić,czy uprzednio na ligninie czy może namoczyć w wodzie albo coś takiego?
Podłoże to, sądząc po składzie nawozowym, zawiera ok 2 kg nawozów na m3. To za wysoka zawartość jak dla rozsady a tym bardziej do wysiewu. Jeśli już ,to podłoże można użyć do produkcji rozsady roślin kapustnych.
UWAGA
Choć to jeszcze nie czas na zakup podłoży radzę zwrócić uwagę przy zakupie na zawartość nawozów. Powinna ona być podana na opakowaniu. Proponuję wybierać podłoża które zawierają nie więcej nawozów niż 0,8 kg/m3. Wyższa zawartość stymuluje rozwój wegetatywny tym bardziej jeśli nie mamy możliwości utrzymania optymalnych temperatur.
UWAGA
Choć to jeszcze nie czas na zakup podłoży radzę zwrócić uwagę przy zakupie na zawartość nawozów. Powinna ona być podana na opakowaniu. Proponuję wybierać podłoża które zawierają nie więcej nawozów niż 0,8 kg/m3. Wyższa zawartość stymuluje rozwój wegetatywny tym bardziej jeśli nie mamy możliwości utrzymania optymalnych temperatur.