Rabarbar cz.1
Re: Rabarbar
Mój rabarbar sadzony wiosną też oszalał ..Co prawda był sadzony tak,jak mi radzono wcześniej,tj.w każdy dołek nasypałam granulowanego obornika bydlęcego ,potem kilka cm ziemi i dopiero sadzonki rabarbaru.Sadzonki były kupowane malutkie z dwoma listkami.Po pewnym czasie urosły olbrzymie kępy,chyba dobrał się do tego obornika.Gdzieś czytałam,że zbiór rabarbaru powinien odbywać się do końca czerwca ze względu za jakieś tam kwasy a mój wypuszczał non-stop nowe liście i miałam na każdym krzaku mnóstwo łodyg.Jednak ze względu na te rzekome kwasy już ich nie ścinałam pomimo,iż miałam wielką ochotę.Praktycznie do października cały czas rósł.Czy to prawda,że po czerwcu już się nie ścina rabarbaru????
Pozdrawiam Ewa
Można korzystać z rabarbaru cały sezon, tylko z umiarem, jeśli karpa jest duża i dobrze rozrośnięta. Ja obrywam liście do jesieni, wiosną można też bielić liście tak jak robią Anglicy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak jak napisała aria .Chodzi tylko o to,żeby zbytnio nie osłabić rośliny,bo to niekorzystnie odbije się w następnym roku.
O to szkoda,że dopiero teraz się dowiedziałam Tyle się zmarnowało...Na drugi rok ,mam nadzieję,że też będzie miał podobny wigor...
Pozdrawiam Ewa
-
Nie był eksploatowany,więc powinien zaszaleć.Nie zapomnij o papu dla tego żarłoka.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=107Ze względu na duże wymagania pokarmowe rabarbaru, przed założeniem plantacji konieczne jest rozrzucenie obornika (40-80 t/ha), najlepiej wczesną jesienią. W zależności od zasobności gleby, przed wysadzeniem roślin wysiewa się nawozy mineralne: N-50-80 kg/ha, P - 30-50 kg/ha, K - 100-170 kg/ha. W kolejnych latach, co drugi lub trzeci rok, wskazane jest przyoranie jesienią w międzyrzędziach obornika (40-50 t/ha). Zamiast niego wykorzystać można gnojowicę (10-20 l/m2), pamiętając o jej przykryciu glebą. Coroczne nawożenie mineralne w ilości: N - 70-140 kg/ha (dawkę większą niż 100 kg na hektar należy podzielić na dwie), P - 40-50 kg/ha, K - 120-160 kg/ha przeprowadza się po zakończeniu zbioru liści (czerwiec, lipiec). Nawożenie letnie dostarcza roślinom składników pokarmowych, niezbędnych do regeneracji masy wegetatywnej i zgromadzenia w karpie zapasów potrzebnych do rozwoju w następnym roku. Azot podawany w formie siarczanu amonu lub mocznika wpływa na zmniejszenie zawartości kwasu szczawiowego w liściach. Pierwszy z tych nawozów zakwasza glebę, dlatego przy użyciu go należy pamiętać o wapnowaniu. W nawożeniu potasem lepsze są wysokoprocentowe sole potasowe, także wpływające na zmniejszenie gromadzenia się kwasu szczawiowego w roślinach rabarbaru.
A czy wiosną do nawożenia może być Azofoska??Czy lepiej ponownie granulowany obornik??
Pozdrawiam Ewa
-
Jak przykopiesz wcześnie ,to będzie dostępny gdzieś w połowie sezonu.Teoretycznie może być.Ostrożnie z ilością,bo obornikiem też można przenawozić,a wtedy wzrasta zawartość kwasu szczawiowego.
Witam
Mam taką prośbę: Która odmiana jest lepsza i ma czerwone łodygi 'Lider' czy 'Viktoria'?
Mam taką prośbę: Która odmiana jest lepsza i ma czerwone łodygi 'Lider' czy 'Viktoria'?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
Ja mam tylko Rabarbar Lider, ma czerwone łodygi, jest smaczny. W tym roku przesadzam w inne miejsce i mam nadzieję, że nie ucierpi na tym.
Viktoria też ma czerwone łodygi i jest smaczna, ale Lider podobno jest większy
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Muszę sprawdzić jakie mam nasiona, bo obowiązkowo będzie w tym roku sianie! Straciłam chyba bezpowrotnie swój jedyny egzemplarz (zadusiły go moje leszczyny ).
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...