Mój storczykowy kącik :) cz.II
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Ja na razie przystopuje do akwarium tylko muszę je najpierw zdobyć,a nie uśmiecha mi się kupować w zoologicznym za straszną sumę
kamikami26 pisze:Ja na razie przystopuje do akwarium tylko muszę je najpierw zdobyć,a nie uśmiecha mi się kupować w zoologicznym za straszną sumę
Zapytaj się o wycenę u szklarza.
Ja swoje jedno miałam u szklarza, a drugie dostałam.
Kami, to wcale nie jest taka droga rzecz. Zależy jakie chcesz duże ale za takie 10 l. zapłacisz najwyżej ze 20 zł. Chyba, że chcesz jakieś większe, no to już są koszty .
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Myślę,że takie z 50l i oświetlenie do tego
To całkiem spore Kami . Wejdzie Ci tam trochę zieleniny...Będziesz je wysadzać do podłoża luźno rozłożonego czy zostawisz w doniczkach i będziesz maskować podłożem ?
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Kama co do kupowania akwarium przez allegro sama zakupiłam tam dość duże akwarium i było wszystko ok ale oczywiście wybór należy do Ciebie Szykuje się ładny storczykowy zbiornik trzymam kciuki za plany (przepraszam Ania że, u Ciebie )
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Aniu, jestem u Ciebie z lekkim opóźnieniem, mimo wszystko nie mogłam się powstrzymać, żeby nie pozachwycać się Twoją kolekcją storczyków!! Masz bardzo zadbane roślinki, a na dodatek pięknie się prezentują w Twoim pokoju! Widok będzie jeszcze lepszy, jak zaczną kwitnąć Wiesz, ile będziesz musiała czekać na kwitnienie tych najmniejszych vand?
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Marto dziękuję pięknie za wizytę, choć niewiele się u mnie dzieje czy są one zadbane? sama nie wiem.. niektóre mają brzydki osad po twardej wodzie, innym poparzyłam listki no ale są ze mną i jakoś to znoszą
Nie mam bladego pojęcia, kiedy najmniejsze vandy będą zdolne do kwitnienia.. Z tego co wiem to keiki a nie siewki, więc może nieco szybciej ale pewnie jakieś dobre 5 lat poczekam jak nie lepiej Prawdę mówiąc nie pokładałam w nich nadziei bo to był mój pierwszy kontakt z vandowatymi, później straciły kilka litstków i nie wykazywały żadnej aktywności. Do tej pory mam przeczucie, że prędzej je uśmiercę niż kiedykolwiek doczekam kwitnienia, no ale nic nie tracę próbując Tym bardziej, że chyba powoli przyzwyczaiły się do moich warunków. Jedna z nich wypuszcza nowego listka i dwa nowe korzonki, a widać jeszcze jedno wybrzuszenie, więc chyba będą trzy, a druga zaczęła przedłużać 4 z kilku co bardzo mnie cieszy, bo były takie króciutkie, że nawet nie mogłam jej dobrze napoić. No i u niej tez odkryłam nowy listek Więc może się zdziwię za te 5-7 lat
Nie mam bladego pojęcia, kiedy najmniejsze vandy będą zdolne do kwitnienia.. Z tego co wiem to keiki a nie siewki, więc może nieco szybciej ale pewnie jakieś dobre 5 lat poczekam jak nie lepiej Prawdę mówiąc nie pokładałam w nich nadziei bo to był mój pierwszy kontakt z vandowatymi, później straciły kilka litstków i nie wykazywały żadnej aktywności. Do tej pory mam przeczucie, że prędzej je uśmiercę niż kiedykolwiek doczekam kwitnienia, no ale nic nie tracę próbując Tym bardziej, że chyba powoli przyzwyczaiły się do moich warunków. Jedna z nich wypuszcza nowego listka i dwa nowe korzonki, a widać jeszcze jedno wybrzuszenie, więc chyba będą trzy, a druga zaczęła przedłużać 4 z kilku co bardzo mnie cieszy, bo były takie króciutkie, że nawet nie mogłam jej dobrze napoić. No i u niej tez odkryłam nowy listek Więc może się zdziwię za te 5-7 lat
Aniu, to Ty dzieci zdążysz odchować nim doczekasz się kwiatów na tych Vandziach . Tak czy siak wyobraź sobie jaka to musi być frajda, doczekać kwiatów na Vandzie wyhodowanej od maluszka .
- Dufin
hahaha.. Ania żebym się czasem jeszcze wnuków nie dochowała do tego czasu ale frajda z takiego kwitnienia musi być niesamowita, nawet nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić
Kurcze Ania, tak źle chyba nie będzie, żeby ze 20 lat czekać na kwitnienie (tak sobie w uproszczeniu wyliczyłam) .
- Dufin
hehehee... Jeśli za 20 lat mam zostać babcią, to pasowałoby podkasać rękawy i wziąć się do roboty Ale skoro po pół roku u mnie doczekałam się dopiero jakiejś aktywności z ich strony to chyba szybko się kwiatów faktycznie nie doczekam chodź z drugiej strony vandy się długo aklimatyzują, więc może najgorsze już za mną i teraz jakoś to pójdzie żwawo