Moja kolekcja kaktusów Andrzej
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów Andrzej
W świat nie świat, ale lobiwiowate i jeszcze rebucjowate... Ja bym tego nie pomieścił, zważywszy że mam tendencje do "zbierz je wszystkie" (dlatego na razie tylko medio i ajlo ;). Lobiwki to jednak sporawe rosną. A do tego widzę jeszcze jakieś kompostowniki. Ale te to rozumiem do przetopu na nawóz.
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Lobivie w wielu przypadkach nie są specjalnie większe od wielu innych.
Andrzej kiedy doczekasz się kolumnowców? hehe
Andrzej kiedy doczekasz się kolumnowców? hehe
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Marku, wiem że one dość spore potrafią co niektóre urosnąć... no ale co zrobić jak mi się podobają
A kompostowniki, no przypadkiem się kilka nasion mi wysiało i tak już sobie rosną
Kamil, ja tam wcale na kolumnowe nie czekam jakoś specjalnie. Wiem, że mam trochę tych trichocereusowych, ale... jak wyżej
Jak mi za duże porosną to wywiozę do Ciebie ...jak już pogonisz swoje słynne siewki, to będziesz miał miejsce
A kompostowniki, no przypadkiem się kilka nasion mi wysiało i tak już sobie rosną
Kamil, ja tam wcale na kolumnowe nie czekam jakoś specjalnie. Wiem, że mam trochę tych trichocereusowych, ale... jak wyżej
Jak mi za duże porosną to wywiozę do Ciebie ...jak już pogonisz swoje słynne siewki, to będziesz miał miejsce
Pozdrawiam Andrzej.
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pięknie wygląda takie kurdupelstwo! Między innymi dzięki takim widokom (pomimo moich porażek) nabrałam ochoty na sianie
- Andrew Be
Bardzo mnie cieszy, że moje fotki kogoś mogą motywować
A sianie i pielęgnacja maluchów, to "prawie" sama przyjemność
A sianie i pielęgnacja maluchów, to "prawie" sama przyjemność
Pozdrawiam Andrzej.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Czy sama przyjemność to nie wiem. W roku, gdzie miałem sporo ponad 200 porcji lekko nie było, więc szacunek dla wariatów ;) Acz faktycznie, jak kiedyś w lutym nie będzie przynajmniej kilku porcji do posiania to jakoś tak dziwnie będzie.
Ludzie siejcie
Ludzie siejcie
- Andrew Be
No dokładnie. Smutno byłoby, gdyby nic nie mieć do wysiewu.
Czy będzie 200 porcji, to nie wiem, ale jak Tomek wróci z wyprawy i będzie miał się czym podzielić, to pewnie znów sporo się tego nazbiera. A jeszcze planuję małe zakupy w Szwecji
No i dlatego napisałem, że to "prawie" sama przyjemność; ja nie bardzo lubię pierwsze pikowanie. Dość, że to zajęcie żmudne i monotonne, to jeszcze po nim tracę najwięcej siewek. Ale w wysiewów na razie nie mam zamiaru rezygnować.czarny pisze:Czy sama przyjemność to nie wiem.
Czy będzie 200 porcji, to nie wiem, ale jak Tomek wróci z wyprawy i będzie miał się czym podzielić, to pewnie znów sporo się tego nazbiera. A jeszcze planuję małe zakupy w Szwecji
Pozdrawiam Andrzej.
- Andrew Be
Grzebałem dzisiaj troszkę w fotkach i muszę coś Wam pokazać, bo sam dopiero sobie uświadomiłem jak one dały czadu, jak zobaczyłem na zdjęciach
Setiechinopsis mirabilis i Echinopsis hybr. (E. eyriesii x E. subdenudata)
Marzec 2015
początek października 2015 (ta sama doniczka, bo nie miałem czasu przepikować latem)
Z racji tego, że niezbyt mi zależało na tych siewkach, zrobiłem z nimi eksperyment i postawiłem na pełnym słońcu razem z innymi dorosłymi roślinami. Miały wtedy jakieś 2 miesiące i były po pierwszym pikowaniu. Na początku troszkę mocno się przebarwiły na brązowo, ale jak już ruszyły ze wzrostem, to ... sami widzicie
Setiechinopsis mirabilis i Echinopsis hybr. (E. eyriesii x E. subdenudata)
Marzec 2015
początek października 2015 (ta sama doniczka, bo nie miałem czasu przepikować latem)
Z racji tego, że niezbyt mi zależało na tych siewkach, zrobiłem z nimi eksperyment i postawiłem na pełnym słońcu razem z innymi dorosłymi roślinami. Miały wtedy jakieś 2 miesiące i były po pierwszym pikowaniu. Na początku troszkę mocno się przebarwiły na brązowo, ale jak już ruszyły ze wzrostem, to ... sami widzicie
Pozdrawiam Andrzej.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nooo... Szacunek!
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Oooo...troszkę urosły
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Nooo poszalały moje dwu letnie są o wiele mniejsze...
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
dobra ziemia plus dobre miejsce. i nie raz słyszałem że siewki rosnące gęściej szybciej rosną. konkurencja zmusza je do szybszego wzrostu lepiej wykorzystują wodę - w przypadku niedoboru ziemia jest lepiej osłonięta przed słońcem w przypadku nadmiaru więcej roślin czyli więcej korzeni szybciej sobie z tym poradzi. te większe mają jakieś 2 cm średnicy ???? na takich można by było około kwietnia/maja jakby rosły już osobno coś szczepić chociaż echinopsisy nie są za dobre na podkładki dla siewek ale po ario czy coś podobnego dałoby rade.
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- Andrew Be
Mogę tą opinię potwierdzić, w przypadku moich siewek sprawdza się w 100% przypadków. Samotne sztuki rosną słabiej, o wiele słabiej, niż te co obficiej skiełkowały. Kilku poletek nie zdążyłem przepikować i powiem szczerze, że jakoś specjalnie im to nie przeszkadza, bo wielkością dorównują tym, co przepikowane zostały.peter86 pisze:...i nie raz słyszałem że siewki rosnące gęściej szybciej rosną. konkurencja zmusza je do szybszego wzrostu
Mają od jednego do półtora centymetra średnicy.peter86 pisze:te większe mają jakieś 2 cm średnicy ????
Nie przepadam za szczepionymi roślinami, ale oczywiście kilka sztuk podkładek trzymam w razie gdyby zaistniała potrzeba ratowania jakiejś rośliny.peter86 pisze:na takich można by było około kwietnia/maja jakby rosły już osobno coś szczepić chociaż echinopsisy nie są za dobre na podkładki dla siewek ale po ario czy coś podobnego dałoby rade.
Muszę jeszcze przez zimę zaopatrzyć się w badyla, bo mi się skończyły, gdyż nie przypilnowałem w tym roku..
Pozdrawiam Andrzej.