Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

czar_na pisze:Zuzanno dziękuję za informację. Szukam klonu o takim pokroju i kolorze jako głównego punktu na rabacie na środku trawnika. Teraz muszę się dokładnie przyjrzeć co za cuda masz koło niego posadzone ,bo o ile jestem go pewna to już całej reszty dookoła póki co nie mogę wymyślić :wink:
A no to Ci mówię z głowy czyli z niczego :D W bliższym sąsiedztwie rosną: szafirki, żonkile, szachownice kostkowate i Michajłowskiego i tulipany botaniczne - cebulowe zginą wkrótce, więc są też dzwonki kropkowane, bodziszki, maluśki berberysik, kukliki, żurawki, powojnik Arabella (płożący), miniaturka tawuły ze złotymi liśćmi, złotlin Picta. Zostawiliśmy na razie lilie, ale one chyba też wyjadą stamtąd. Przy klonie palmowym artropurpureum dobrze jest dać niskie bylinki, ale o kontrastowym ubarwieniu, żeby podkreślały kolor klonu. Nasze nasadzenie jest może zbyt różnorodne, ale miejsca mało a roślin przybywa :wink: Ładnie np. komponuje się z wierzba Hakuro-nishiki rosnącą jakieś 2 m od niego. Mnie osobiscie kojarzy się z ogrodem japońskim czyli otoczeniem z kamieni, żwiru i mchu, ewentualnie podsadzony niskimi poduszkami azalii. Ale ja nie mam ogrodu japońskiego :D

Tu rabata sprzed przebudowy. Jeden wielki busz a klonu prawie nie widać.

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Jagi, witam Cię! Oj, pachnie tam już fajniutko, choć w chłodnym powietrzu nie ma tak intensywnego wydzielania aromatów.
Płyty chodnikowe przepisowo zanurzone w ziemi :) Można jeździć kosiarką bez obawy. Ach, ta kalina przepiękna, rozłożysta...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuza a ja las kocham i nieraz o tym pisałam.. :D
nowa rabata :) będzie mniej koszenia.. :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Wiem Dario :) Zaglądaj zatem do mojego w dowolnej chwili. Ja też jestem "leśny ludź".
Mniej koszenia-więcej pielenia ;:306

Zaczął padac deszczyk, wyszłam więc tylko na chwilkę, zobaczyć co słychać w ogrodzie.

Kolejne bodziszki pokazują kwiaty:

Obrazek

Obrazek

Dwie hosty kilkuletnie

Obrazek

Obrazek

I dwie zeszłoroczne

Obrazek

Obrazek

I inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fajnie wyrosła Ci konwalia :D kwitnących lilaków i piwonii szczerze zazdroszczę ;:173 żadna moja piwonia w tym roku nie ma pączków :(
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z zazdrości mnie skręciło. Ja bym musiała wszystkie zdjęcia robić na brzuchu żeby efekt 'buszu' było widać. Piękny, dojrzały ogród Zuziu masz. A i ogromną umięjętność wtykania w odpowiednie miejsce posiadasz. Piękne kompozycje tworzycie.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Zuziu, patrzę na Twoją piwonię i tak myślę, że u mnie nadal cisza, nic nie kwitnie. Kolejny rok. Poczekam jeszcze jeden i najwyżej pójdą do śmietnika. Czekam i czekam i nic.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dostałam dzisiaj jakieś nowe dwa bodziszki i już jestem ich ciekawa, bo jeden jest biały a drugi ma nieznane mi liście .....,a i różne takie :heja
Konwalie między palikami .....jakby chciał to by tak nie wyrosły :?
a to białe przy wiklinowym płotku to co to?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki, na początek info z FO, jakie znalazłam na temat problemów z kwitnieniem piwonii
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=11780

Ja na kwitnienie swojej, bylinowej (ta na zdjęciu to drzewiasta) czekałam chyba życie całe a potem została przesadzona na inne stanowisko, do dobrej ziemi z obornikiem i kompostem i już w kolejnym roku zakwitła! W tym roku na też sporo pąków.

Konwalie ułożyły się zstępująco :) Rzeczywiście, jakby chciał je tak posadzić, za nic by nie wyszło.

Beatko ogromną mi przyjemność sprawiłaś :) Czasem zaniedbuję ogród, nie robię wszystkiego o czasie, źle dobieram rośliny a one i tak wypracowują efekt.
Maryś to biało kwitnące rozłazi się zadarniająco i właśnie zapomniałam jak się nazywa ;:223
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

zuzanna2418 pisze: Maryś to biało kwitnące rozłazi się zadarniająco i właśnie zapomniałam jak się nazywa ;:223
Przypomnij sobie, proszę :D
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj to chyba wiem co to bo dostałam coś białego zadarniającego od Bogusi, ale też bez nazwy :uszy
Cenne uwagi na temat nawożenia podała kiedyś Marta Koziorożec i częściowo zastosowałam (bo drugiego środka nie kupiłam) i też jednak taka zakwitnie po latach i od razu paroma kwiatkami :lol:
.....kwiaty ,krzewy ,drzewa,na wiosnę i później zasilam rośliny przefermentowanym obornikiem od gołębi ,ale on musi przefermentować się ,żeby wywietrzał azot,który może spalić rośliny i powoduje przyrost zielonej masy a w ogrodzie kwitnącym zależy nam na kwiatach ,więc azotu ma być najmniej a najwięcej potasu i fosforu,czasem zasilam nawozem sztucznym z małą ilością azotu,czyli stosunek NPK, N-azot musi być mało,P-fosfor dużo i K -potas też dużo ,albo kupić sól potasową i superfosfat wymieszać po połowie i podsypać rośliny,to stosuje się np, przy piwoniach,bo one nie kwitną długo z tego też powodu ,że są przenawożone azotem i idą w liście zamiast kwiaty ,oczywiście oprócz tego znaczenie ma dla nich głębokość sadzenia
cytuję jej słowa!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dobry duszek podpowiedział ( ;:180 ), że to marzanka wonna
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Maska pisze:Dobry duszek podpowiedział ( ;:180 ), że to marzanka wonna
Uff, no właśnie... a ja przegrzewałam mózg i ciągle mi jakaś maruna, runianka łaziły po głowie... Marzanka, to jest to! Dzięki Marysiu ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”