Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Ja zdążyłem z opryskiem przed ostatnią zmianą pogody. I to był ostatni dzwonek. Dziś podwiązując pomidory zauważyłem na jednym krzaku na najniższych liściach parę plam alternariozy i plamę ZZ. Pogoda jest wyjątkowo sprzyjająca infekcji.
Jestem wierny swoim preparatom. Jutro ponownie inspekcja krzaków.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile czasu musiałabym mieć od oprysku ,2 godz.
?,żeby preparat zadziałał.Do tej pory pryskalam HT,może zwiększyć dawkę tymolu?
?,żeby preparat zadziałał.Do tej pory pryskalam HT,może zwiększyć dawkę tymolu?
Tencia
Jaśniej proszę, bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Jakie 2 godziny ?. Preparat działa natychmiast. Zwiększyć stężenie powiadasz ?. Najpierw należałoby sobie wyjaśnić pewien mechanizm. Nie ma sensu zwiększać stężenia. Pryskasz dajmy na to stężeniem 0,2 g /l . Preparat siada na liściach i zaczyna z niego odparowywać woda . Odparowuje do zera. Jak myślisz , jakie jest stężenie tymolu na liściach po zupełnym odparowaniu wody ?. Ano 100 %. Więc czy wyjdziesz ze stężenia 0,2 g/l czy 0,5 /l efekt końcowy jest taki sam. Na liściach pozostaje 100 % tymol. W czym więc jest różnica ?. Ano w gęstości pokrycia liści mikro kryształami tymolu uwięzionymi w błonie wytworzonej z wyschniętego krochmalu.
To samo dzieje się w przypadku użycia KSM
Jaśniej proszę, bo nie rozumiem o co Ci chodzi. Jakie 2 godziny ?. Preparat działa natychmiast. Zwiększyć stężenie powiadasz ?. Najpierw należałoby sobie wyjaśnić pewien mechanizm. Nie ma sensu zwiększać stężenia. Pryskasz dajmy na to stężeniem 0,2 g /l . Preparat siada na liściach i zaczyna z niego odparowywać woda . Odparowuje do zera. Jak myślisz , jakie jest stężenie tymolu na liściach po zupełnym odparowaniu wody ?. Ano 100 %. Więc czy wyjdziesz ze stężenia 0,2 g/l czy 0,5 /l efekt końcowy jest taki sam. Na liściach pozostaje 100 % tymol. W czym więc jest różnica ?. Ano w gęstości pokrycia liści mikro kryształami tymolu uwięzionymi w błonie wytworzonej z wyschniętego krochmalu.
To samo dzieje się w przypadku użycia KSM
-
te 2 godz.to bardziej mi chodziło o oprysk Acrobatem a z tym stężeniem Ht to nie wiedziałam ,że to tak działa .Jutro dalej HT i dziękuję za wyjaśnienia
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
-
A wracając do oprysku Ht ,żeby było śmieszniej,to rozrabiałam nie 1ml./l tylko na 4l.dawałam 5ml.tymolu,bo tak myślałam,że jak dodam krochmal to on mi się jeszcze rozcieńczy ,no bo następny płyn
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teresko, nie wiem, czy trzeba ale ja oberwałam wszystkie. Mam go po raz pierwszy, więc też mam wątpliwości. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie a może Guru,jako dawca nasion? (w moim bynajmniej przypadku)
Pozdrawiam, Marta.
Hmm a może ,pomidorki hodowane na aspirynie będą miały właściwości przeciwbólowe .Czyli na ból głowy -pomidor ?tencia pisze:Ja opryskałam dzisiaj HT,tylko nie miałam aspiryny
Guru wypowiedz się, bo ja też jestem ciekawa. W foliaku mam perłę Małopolski i jest tak gęsta, że gdybym zostawiła dodatkowe pędy, to chyba bym pomidorów nie widziała. Tyle ma ogromnych liściorów, które obrywam trochę aby nie zasłaniały gron. No właśnie jeśli się poobrywa trochę liści to może da się puścić na dwa, trzy pędy i wtedy krzak byłby obsypany gronami-ślicznie wyglądałby w donicy na tarasie, bo to naprawdę śliczny krzaczek.
Na temat uprawy Perły Małopolski w tunelu to mogę tylko powiedzieć, że od dwudziestu lat już nie mam foliaka i nie tęskni mi się za nim. W związku z tym trudno mi powiedzieć czy da się prowadzić w tunelu tego pomidora na dwa, czy trzy pędy. W gruncie spokojnie i na balkonie też, lecz doniczka powinna mieć te 20 l.
Po co mi tunel skoro w gruncie rosną takie egzemplarze.
albo ten od Józia
Powiem tylko tyle, że pomidor ten ma długie międzywęźla i wzniesiony pokrój,więc tunel foliowy musi być wysoki.
Ja go uprawiam na dodatek 2 x 1 w gruncie , każdy na 2 pędy. Tak, że w sumie mam przy jednym paliku 4 pędy.
Po co mi tunel skoro w gruncie rosną takie egzemplarze.
albo ten od Józia
Powiem tylko tyle, że pomidor ten ma długie międzywęźla i wzniesiony pokrój,więc tunel foliowy musi być wysoki.
Ja go uprawiam na dodatek 2 x 1 w gruncie , każdy na 2 pędy. Tak, że w sumie mam przy jednym paliku 4 pędy.