Pomidory pod folią cz.2
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
To moj pierwszy rok z pomidorami. U nas mówiło się, że szkoda zachodu, bo i tak nie uda się. Jak na razie nie jest źle.
Oslinyje Uszi z AWN najszybciej zawiązały owoce i szybko rosną
Odmiana Citrina z nasion Vilmorin zawiązała 5 gron. Miał być Cytrynek Groniasty ale pani poleciła ten jako lepszy. No ,porównać nie będzie z czym ale ocenić Cytrynka będzie można.
Pozdrawiam MArcin
Oslinyje Uszi z AWN najszybciej zawiązały owoce i szybko rosną
Odmiana Citrina z nasion Vilmorin zawiązała 5 gron. Miał być Cytrynek Groniasty ale pani poleciła ten jako lepszy. No ,porównać nie będzie z czym ale ocenić Cytrynka będzie można.
Pozdrawiam MArcin
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu, a czy na ziemi, masz agrowłókninę? Powiedz mi czy jesteś z niej zadowolona, bo za rok też się przymierzam, gracowanie , przy ciut wyższych krzakach jest uciążliwe.
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ela151 Pełen szacunek , przepiękne pomidorki moje chyba nigdy nie będą tak wyglądać .
Zbierać pojedynczo dojrzałe pomidory, czy czekać aż całe grono dojrzeje?
Pozdrawiam, Gosia:)
Piękne okazy.
Według mnie to agrotkanina, jest mocniejsza i wykonana z innego materiału.
Agrotkanina przypomina worek zboża, agrowłóknina - fizelina w kolorze czarnym.
Ja stosowałam w latach poprzednich agrowłókninę a teraz tkaninę, na koniec sezonu łatwiej mi będzie oceniać.
Wydaje mi się, że tkanina jest lepsza, jest też droższa. Mam ją w tunelu, szklarni, pod dyniami na polu, na jesieni dojdą truskawki i może poziomki i mamie zaproponowałam.
Nie rośnie chwast, odpada gracowanie, szybciej nagrzewa się podłoże a w nocy oddaje ciepło utrzymuje wilgoć podłoża. Lubią pod nią kopać krety a niektórzy skarżą się na nagie ślimaki, u mnie kret dokuczał lekko ale chyba tak jak na całej działce ślimaków nie zauważyłam.
Według mnie to agrotkanina, jest mocniejsza i wykonana z innego materiału.
Agrotkanina przypomina worek zboża, agrowłóknina - fizelina w kolorze czarnym.
Ja stosowałam w latach poprzednich agrowłókninę a teraz tkaninę, na koniec sezonu łatwiej mi będzie oceniać.
Wydaje mi się, że tkanina jest lepsza, jest też droższa. Mam ją w tunelu, szklarni, pod dyniami na polu, na jesieni dojdą truskawki i może poziomki i mamie zaproponowałam.
Nie rośnie chwast, odpada gracowanie, szybciej nagrzewa się podłoże a w nocy oddaje ciepło utrzymuje wilgoć podłoża. Lubią pod nią kopać krety a niektórzy skarżą się na nagie ślimaki, u mnie kret dokuczał lekko ale chyba tak jak na całej działce ślimaków nie zauważyłam.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy pod tą agrotkaniną nie ugotują się pomidorki, gdy temperatura będzie powyżej 30° C
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zerwać, jak tylko pierwszy dojrzejeGoshia pisze:Zbierać pojedynczo dojrzałe pomidory, czy czekać aż całe grono dojrzeje?
Ola
Dziękuję, rosną super, choć nie obyło się bez objawów braku magnezu, co jeszcze utrzymuje się na kilku krzakach i opadanie kwiatków też mnie nie ominęło.
Na ziemi jest agrotkanina i jest o wiele lepsza od agrowłókniny, którą mam pod pomidorami gruntowymi. Agrotkanina nie ściąga się tak i nie zwija jak agrowwłóknina. Obie w gruncie muszą być czymś obciążone, aby zabezpieczyć je przed wiatrem, ale tkanina zdezydowanie stabilniejsza jest, polecam.
Rzepka: pomidory się nie ugotują. Ja mam agro pod pomidorami w folii, w gruncie pod pomidorami pod daszkiem, pod ogórkami, cukiniami, paprykami.
Wszystko rośnie świetnie i podczas upałów nie zauważyłam żadnych ubocznych skutków, woda z ziemi wolniej paruje i to jest akurat wskazane.
Na ziemi jest agrotkanina i jest o wiele lepsza od agrowłókniny, którą mam pod pomidorami gruntowymi. Agrotkanina nie ściąga się tak i nie zwija jak agrowwłóknina. Obie w gruncie muszą być czymś obciążone, aby zabezpieczyć je przed wiatrem, ale tkanina zdezydowanie stabilniejsza jest, polecam.
Rzepka: pomidory się nie ugotują. Ja mam agro pod pomidorami w folii, w gruncie pod pomidorami pod daszkiem, pod ogórkami, cukiniami, paprykami.
Wszystko rośnie świetnie i podczas upałów nie zauważyłam żadnych ubocznych skutków, woda z ziemi wolniej paruje i to jest akurat wskazane.
Do tego typy mat ściółkujących są specjalne kołki można też przysypać ziemią brzegi ale na tej ziemi z kolei chwasty rosną. Generalnie świetna sprawa - nie ma chwastu.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ela, boskie pomidorasy. Masz do tego rękę
Paula! to min. dzięki Tobie i innym wspaniałym darczyńcom, którzy się nade mną ulitowali ( znalazłam się na forum 1 dzień po zakończeniu akcji wymiany nasion) Jak mi napisałaś, ile planujesz odmian posadzić, to już wiedziałam, że na 10 się nie skończy i poszłoooooo
Sama jestem zdziwiona efektem, bo to moje pierwsze, ale jak ja za coś się już wezmę....to na całego.
Sama jestem zdziwiona efektem, bo to moje pierwsze, ale jak ja za coś się już wezmę....to na całego.