Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany
To w okolicach Lublina widać piękna słoneczna pogoda, bo ja również byłem na działce "sprawdzić" jaki jest stan po ostatnich silnych wiatrach, ale na kwiaty derenia w pełnym rozkwicie i "krzątające" się po nich zapracowane pszczółki, przyjdzie mi jeszcze kilka dni poczekać. Pąki na dereniach są już bardzo "napompowane", ale jeszcze nie rozkwitnięte, dzień ponury, pochmurny z przelotnym deszczem i wietrzny. Potrzebne jest 2 - 3 dni pogody i będę również mógł się cieszyć "pozłoconymi" drzewkami dereni.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mój też kwitnie i pszczółki przylatują
Witam
Moje dwa derenie posadzone w tamtym roku taż kwitną jeden ma z 50 kwiatów drugi kilka ale zawsze, ciekawe czy będzie choć jeden własny owoc.
Podziękowania dla kolegów za patyczki do szczepienia zaszczepiłem 10 siewek zobaczymy czy coś się przyjmie
Pozdrawiam
Rafał
Moje dwa derenie posadzone w tamtym roku taż kwitną jeden ma z 50 kwiatów drugi kilka ale zawsze, ciekawe czy będzie choć jeden własny owoc.
Podziękowania dla kolegów za patyczki do szczepienia zaszczepiłem 10 siewek zobaczymy czy coś się przyjmie
Pozdrawiam
Rafał
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moje szczepione tej zimy zaczynają rosnąć. Dziczki w żywopłocie zakwitły. Wiosna!
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Akwelan_2009
Połamane ubiegłej zimy moje derenie, przez rozbrykanego jelonka, który popisywał się przed "panienkami" - sarnami, swoją siłą i umiejętnościami dewastowania nasadzeń, tej wiosny już zagoiły rany i bardzo obficie kwitną:
Mieczysław
Mieczysław
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Widać pełne oznaki wiosny. U mnie też kwitną, zobaczymy co z tego będzie. U mnie kwitnie od kilku lat a owoców dopiero garść była. Ale każdy kolejny rok przybliża do owoców, może to już ten.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Mieczysław - piękne fotki, ale teraz płot masz to już chyba popisy z drugiej strony robił - szczególnie trzecia, "wszystko" widać!
Basia
- Akwelan_2009
Moja działka jest już od 30 lat ogrodzona, również cały ogród ROD ma zewnętrzne ogrodzenie, ale takie ogrodzenie nie stanowi żadnej przeszkody dla tak skocznych zwierzaków. Gdybym osobiście nie widział, jak zimą spłoszone przez działkowicza, przeskakiwały przez zewnętrzne ogrodzenie, nigdy bym nie uwierzył, że są do tego zdolne. W tym roku zima była bezśnieżna i bardzo "łagodna", na polach i w okolicznych lasach mogły znaleźć odpowiednią ilość pożywienia, dlatego "oszczędziły" nasadzenia w ogródkach działkowych i z amorami, przeniosły się w bardziej intymne, mniej odwiedzane przez ludzi miejsca - całe szczęście.
Mieczysław
Mieczysław
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Derenie kwitną jak piana,płacz rozpoczęły winogrona ,rabarbar wyłazi z ziemi.Nawet już zaliczyłem pierwsze ukąszenie meszki!Wiosna na całego!Też się cieszę ale wciąż mam z tyłu głowy że to jeszcze za wcześnie i pierwszy lepszy przymrozek może wszystko zniszczyć.
Witam
Przeglądając różne strony natrafiłem na taką firmę:
Nie linkujemy na naszym forum do All. bab...
Ma w swej ofercie 3 odmiany derenia jadalnego w cenie dość atrakcyjnej.
W związku z tym pytanie do wszystkich ktoś u nich już coś kupował? Można kupować czy raczej się obawiać jakichś numerów?
Przeglądając różne strony natrafiłem na taką firmę:
Nie linkujemy na naszym forum do All. bab...
Ma w swej ofercie 3 odmiany derenia jadalnego w cenie dość atrakcyjnej.
W związku z tym pytanie do wszystkich ktoś u nich już coś kupował? Można kupować czy raczej się obawiać jakichś numerów?
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Cena bardzo atrakcyjna, ja za Swietjaczoka w tej szkółce http://www.derenjadalny.com/pages/stron ... cornus-mas , płaciłam coś koło 40-50zł, nie pamiętam dokładnie. Kupiłam jesienią a teraz już jeden, właśnie Swietljaczok zakwitł, taki malutki a już kwitnie
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Daj na PW namiary na tą akcję.