Lilie-uprawa cz.6
Re: Lilie-uprawa cz.6
Niczym
Lilium Candidum jest potocznie zwana Lilią Św. Józefa czy też Św. Antoniego. A lilie z grupy longiflorum to całkiem inna bajka.
Lilium Candidum jest potocznie zwana Lilią Św. Józefa czy też Św. Antoniego. A lilie z grupy longiflorum to całkiem inna bajka.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Eliza52 w takim razie co to za lilia, twoim zdaniem?
Niepotrzebnie jest wprowadzany zamęt, skoro lilia została zidentyfikowana przez Mirka ( a on wie co mówi).
Mam obie lilie i doskonale wiem czym się różnią.
W taki sposób wiele osób jest wprowadzanych w błąd.
InesS, przepraszam, to nie o Ciebie chodziło , już poprawiłam.
Niepotrzebnie jest wprowadzany zamęt, skoro lilia została zidentyfikowana przez Mirka ( a on wie co mówi).
Mam obie lilie i doskonale wiem czym się różnią.
W taki sposób wiele osób jest wprowadzanych w błąd.
InesS, przepraszam, to nie o Ciebie chodziło , już poprawiłam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
InesS pisze:Eliza52 i Sara44 to nie jest Lilia Św. Józefa.
Lilium Candidum, czyli Św. Józefa, nawet nie jest do niej podobna! (Do tej na zdjęciu)
Mirzan wie najlepiej i napisał, że jest to lilia Longiflorum.
Najprawdopodobniej wygląda na White Heaven, które są teraz najpopularniejsze w sklepach ogrodniczych, jeśli chodzi o longiflorum.
Ja kupiłem je przez zupełny przypadek od dziewczyny na targowisku. Późno posadziłem, bo dopiero w maju i miało to wcale nie zakwitnąć. Ale wylazł badyl ogromny i zaczęła kwitnąć. Podlewałem rano rośliny i powaliło mnie na kolana. Na mój gust to pachnie to konwaliami leśnymi. Poszukam sam na wiosnę jak te moje przezimują, jak nie no to i tak je chce Mają w sobie coś subtelnego.
A i Józefkę od niej kupiłem, ale nie zakwitła i chyba nie zakwitnie, bo na zimę wylazło ale mróz trochę nadgryzł
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Również stawiam na White Heaven. Odrzucam White Triumphatora, bo on ma ciemniejsze pylniki A Lilium candidum to to na pewno nie jest
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Te lilie raczej nie kwitną w pierwszym roku po posadzeniu. Muszą się przystosować.robertP2 pisze: A i Józefkę od niej kupiłem, ale nie zakwitła i chyba nie zakwitnie, bo na zimę wylazło ale mróz trochę nadgryzł
Jeśli cebula była duża to powinna zakwitnąć w następnym. To jest charakterystyczne dla tych lilii, że wypuszczają liście przed zimą.
Ja mam 8 odmian z grupy linguflorum. Niczym nie okrywałam na zimę i przetrwały w gruncie, tylko pod warstwą śniegu, duże mrozy.
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i bardzo dobrze że rozgorzała dyskusja, w ten sposób nie wprowadzamy w błąd tylko pokazujemy że jest dużo podobnych roślin.
Pozdrawiam Ela
Ty to masz całe zagony liliowe u mnie na razie skromnie, dopiero od dwóch sezonów zacząłem się na poważnie nimi interesować Agnieszka wszystkie pachną z grupy linguflorum ? Wrzuć które to są u Ciebie ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Longiflorum,ma charakterystyczny kształt pąka, jak dziób pelikana.I pachnie. Ma mało paków na pędzie,krzyżówki mogą mieć więcej. Podobna do niej L. formosanum,z którą krzyżuje się, a mieszańce
nazywają się formolongi.
nazywają się formolongi.
Wyglądają nieźle.Przedmuchaj delikatnie,plewy wyfruną,dobre nasiona zostaną.Dobre nasionko,
ma widoczny pod światło przecinek.
Problem w tym,ze longiflorum, nie chce zawiązywać nasion. Aby wytworzyło żywotne nasiona,
muszą być dwie longiflorum,nie spokrewnione z sobą.Może masz zdjęcie kwiatu,z którego nasiona pochodzą?
ma widoczny pod światło przecinek.
Problem w tym,ze longiflorum, nie chce zawiązywać nasion. Aby wytworzyło żywotne nasiona,
muszą być dwie longiflorum,nie spokrewnione z sobą.Może masz zdjęcie kwiatu,z którego nasiona pochodzą?
Zdjęć nie mogę teraz odszukać, ale to było 5 lilii z kolekcji Global- każda inna: Arena, Beauty, Dream, Village....
W każdym jednym nasionku widać " przecinek" i są calkiem grube. Czy mogły wzajemnie się skrzyżować?
W każdym jednym nasionku widać " przecinek" i są calkiem grube. Czy mogły wzajemnie się skrzyżować?
Arena,to orientalna,Black Beauty,nigdy nie zawiąże nasion i nikogo nie zapyli.Ostatnia,którą wymieniłaś,
wygląda na longiflorum,albo jej krzyżówkę. Może z niej pochodzą nasiona?
wygląda na longiflorum,albo jej krzyżówkę. Może z niej pochodzą nasiona?