Uprawa melonów cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Jakie już, jeszcze chwilę do połowy kwietnia zostało, można się poobijać.
U mnie do szklarni dzisiaj idą melony.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
-
- 200p
Ma ktoś jakieś zalecenia co do ilości NPK pod melony oraz jakie dawkowanie i kiedy? Tak samo czy macie jakieś zalecenia na inne mikro i makro elementy?
-
- 200p
Dzięki wielkie!! Bardzo mi się to przyda! Co do analiz to mam dla tego pola bo robiłem w tym roku To jest komercyjne doświadczenie więc gitara. A i dawki kg/ha są dla mnie idealne. Znasz może jakie najlepsze są terminy dawkowania?
-
- 200p
Dzięki i za to. Znam te wszysatkie niuanse ze studiów (rolnictwo) i pracy zawodowej. Więc całe przeliczanie nei jest aż takie problematyczne dla mnie. Bardziej właśnie liczyłem na jakieś dawki, które od Ciebie dostałem, oraz terminy stosowania. Te 2 na logikę wezmę albo poszukam dynię i z nich ściągnę.
Dzięki jeszcze raz!
kupniulaUK Melony traktuję tak samo jak ogórki z rozsady. Z tą różnicą,że melony sadzę w większych odstępach niż ogórki. Tabelka potwierdza,że ogórki i melony mają zbliżone zapotrzebowania. Natomiast arbuzy udają mi się , traktowane na równi z dyniami i kabaczkami. Ja bazuję na nawozach organicznych. Mieszkam na wsi typowo rolniczej,więc złoża mam dosłownie za miedzą . Sama też chowam trochę drobiu.
Według mojej starej i mądrej lektury pt.Gospodarstwo przydomowe, wydanej w 1986r (600zł kosztowała ) mogę podać zalecenia dla ogórków, które według mnie, również można wykorzystać w uprawie melonów.
*obornik zastosować jesienią lub kompost wiosną w ilości 30-40kg na 10m kwadratowych.
*nawozy mineralne przed siewem na 10m kw :0,2-0,3kg saletrzaku (25%N); 0,35-0,40kg superfosfatu (18% P)i 0,20-0,30kg siarczanu potasowego (50%K)
*nawożenie pogłówne saletrą amonową(34,5%N) w dwóch dawkach po 0,10kg na 10 metrów kwadratowych.
Teraz pozostaje tylko dobór nawozów mineralnych obecnie dostępnych w odpowiednich proporcjach lub zastąpienie ich nawozami organicznymi (gnojówki zwierzęce i roślinne).
Wysiałam w tym roku 2 odmiany: Junior i z nasion wybranych z kupnego melona,na oko podobny do Seledyna , bardzo mi smakował. Ciekawa jestem jak się uda w moich warunkach. Posiane do doniczki tydzień temu bez podkiełkowania. Po odgarnięciu widać że póściły kiełki, więc mam nadzieję że wnet zaczną wschodzić.
*obornik zastosować jesienią lub kompost wiosną w ilości 30-40kg na 10m kwadratowych.
*nawozy mineralne przed siewem na 10m kw :0,2-0,3kg saletrzaku (25%N); 0,35-0,40kg superfosfatu (18% P)i 0,20-0,30kg siarczanu potasowego (50%K)
*nawożenie pogłówne saletrą amonową(34,5%N) w dwóch dawkach po 0,10kg na 10 metrów kwadratowych.
Teraz pozostaje tylko dobór nawozów mineralnych obecnie dostępnych w odpowiednich proporcjach lub zastąpienie ich nawozami organicznymi (gnojówki zwierzęce i roślinne).
Wysiałam w tym roku 2 odmiany: Junior i z nasion wybranych z kupnego melona,na oko podobny do Seledyna , bardzo mi smakował. Ciekawa jestem jak się uda w moich warunkach. Posiane do doniczki tydzień temu bez podkiełkowania. Po odgarnięciu widać że póściły kiełki, więc mam nadzieję że wnet zaczną wschodzić.
Dziś przygotowałam grządkę pod melony, przykopany kurzeniec i wyścielona starym dywanem ( recykling ) Ponieważ rozsada słabo mi powschodziła, dosieję nasiona do gruntu.
Melony uprawiam trzeci rok, z rozsady, traktuję je jak jak ogórki, z tym, że rozsadę melonów wysiewam wcześniej. Na przełomie marca i kwietnia szykuję im grzędę, przekopuję i daję (hojnie) przekompostowany obornik (takie "masełko" - sterta z trudem zdobytego obornika końsko-bydlęcego leży w kącie ogrodu przykryta grubą folią budowlaną), ogórkom rzędowo, a melonom w gniazda (tam gdzie będą rosły), zasypuję ziemią, potem kładę czarną agrowłókninę, żeby ziemia się ogrzała (no i nie mam kłopotów z chwastami). Rozsady idą do gruntu jak już nie grożą przymrozki. Na początku okrywam rozsady białą włókniną (czarna leży cały czas). I to im wystarcza, żadnych nawozów już potem nie daję. Na plony nie narzekam.
jutro lub pojutrze posadzę swoje pierwsze melony
I tu pytanie- gdy sadzę pomidory ,to opryskuję liście od spodu miedzianem -czy rozsady melona też opryskujecie ?
I tu pytanie- gdy sadzę pomidory ,to opryskuję liście od spodu miedzianem -czy rozsady melona też opryskujecie ?