U Wiśni
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Wiśni
No pewnie, że szczęśliwszy! Jak ja patrzę na swoje codziennie rano i wieczorem to jestem taka szczęśliwa że hej
I też pewnie poszłabym gdzieś do marketu czekając na autobus - szczęśliwie nie mam takich odległości, a w kwiaciarni którą mam zawsze po drodze nic ciekawego dla mnie nie ma, to i się nie mam gdzie dać ulec rozpuście Porady o oplątwach poiczytałam, ale kompletnie to nie dla mnie roślinki, nawet nie chcę próbować, ale gratuluję każdemu, kto radzi sobie z tym cudem. Ogólnie - śliczne roślinki!
I też pewnie poszłabym gdzieś do marketu czekając na autobus - szczęśliwie nie mam takich odległości, a w kwiaciarni którą mam zawsze po drodze nic ciekawego dla mnie nie ma, to i się nie mam gdzie dać ulec rozpuście Porady o oplątwach poiczytałam, ale kompletnie to nie dla mnie roślinki, nawet nie chcę próbować, ale gratuluję każdemu, kto radzi sobie z tym cudem. Ogólnie - śliczne roślinki!
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Poczytałam, pooglądałam i buzia mi się uśmiecha
oplątwy nie dla mnie ale przecież są piękne ten grudnik bardziej żywy od mojego i pięknie zapączkowany
oplątwy nie dla mnie ale przecież są piękne ten grudnik bardziej żywy od mojego i pięknie zapączkowany
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Twoje storczyki wcześniej zaczęły, moje dopiero w pędach śliczna ta chryzantemka
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Przepiękne kwiaty Ale jak to możliwe, że storczyki o tej porze jeszcze tak pięknie kwitną..., moje już dawno opadły. Czy one były jakoś specjalnie sterowane?
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie U mnie market blisko przystanku, więc przynajmniej jest się gdzie ogrzać, zwłaszcza o tej porze roku. Tyle, że pokusa wieeelka...
Oplątwy, to wiecie gdyby ktoś chciał spróbować Wy i tak, dziewczyny, tyle roślin macie, a wiadomo, że to co u jednego pięknie rośnie, nie zawsze radzi sobie u kogoś innego. Ale wiecie, jakby co
wela23, one nie są specjalnie sterowane w żaden sposób. Większość storczyków jest u mnie przynajmniej rok i raczej przystosowały się do warunków w mieszkaniu. I chyba właśnie od warunków to zależy, bo moje storczyki zawsze "strzelają" pędami późną jesienią i większość nich kwitnie zimą. Sądząc po komentarzu, Natalia ma tak samo U mnie w tym roku trochę słaba synchronizacja, część już kwitnie, ale sporo phalenopsisów jest jeszcze w pędach.
Wybaczcie jakość zdjęć, wybrałam te zrobione bez flesza, bo na zdjęciach z fleszem w ogóle były kolory nieładne i wszystko
Euphorbia pulcherrima, sztuk 6:
Ta konkretna jest już u mnie piąty sezon zimowy:
I kto powiedział, że się nie da?
Oplątwy, to wiecie gdyby ktoś chciał spróbować Wy i tak, dziewczyny, tyle roślin macie, a wiadomo, że to co u jednego pięknie rośnie, nie zawsze radzi sobie u kogoś innego. Ale wiecie, jakby co
wela23, one nie są specjalnie sterowane w żaden sposób. Większość storczyków jest u mnie przynajmniej rok i raczej przystosowały się do warunków w mieszkaniu. I chyba właśnie od warunków to zależy, bo moje storczyki zawsze "strzelają" pędami późną jesienią i większość nich kwitnie zimą. Sądząc po komentarzu, Natalia ma tak samo U mnie w tym roku trochę słaba synchronizacja, część już kwitnie, ale sporo phalenopsisów jest jeszcze w pędach.
Wybaczcie jakość zdjęć, wybrałam te zrobione bez flesza, bo na zdjęciach z fleszem w ogóle były kolory nieładne i wszystko
Euphorbia pulcherrima, sztuk 6:
Ta konkretna jest już u mnie piąty sezon zimowy:
I kto powiedział, że się nie da?
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Nie wiedziałam że masz ich aż tyle piękna kolekcja a storczyki właśnie zwykle wypuszczają pędy późnym latem albo wczesną jesienią, w tym roku trochę spóźnione
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Jak ja uwielbiam cudze storczyki! Twoje są piękne - szczególnie ten żółciejszy
Autobus, hmmm...całkiem niezła wymówka
Autobus, hmmm...całkiem niezła wymówka
Moniko, u mnie się nie da . No Ty to jesteś czarodziejka . Pięć lat . Gratuluję
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
wisnia897 pisze: A teraz mój nowy nabyteczek, czyli vriesea
Najpierw pozachwycałam się tillandsiami na drabince, ale gdy zobaczyłam te późniejsze na siatce to muszę stwierdzić, że to jest to!
Sama kiedyś chciałam kupić taką siatkę, ale nie spotkałam, a z wystawy nie zwinęłam ....
Co do mocowania, to ja stosuję te rajstopy, z których się śmiałyście. He, he wystarczy jedna sztuka na długo i to najzwyklejsze, nie żadne lyckra Jak mam cierpliwość, to bawię się żyłką, ale szlag mnie przeważnie trafia jak mam ją wiązać.
Co do Vriesea ciekawe jak Ci będzie rosła, będę kibicować.
T. cyanena namordowałam ile wlezie, w końcu odpuściłam, ale...ostatnio widziałam z odnóżkami, więc korci.
-
Natalia, Lucy, Basia , dzięki
Joasiu, cieszę się, że tu do mnie zajrzałaś! Tillandsiowych osób tutaj ostatnio niedostatek Jakbyś kiedykolwiek jeszcze chciała taką siatkę kupić (gdyby Ci jakiś wesoły pomysł przyszedł do głowy ), to siatkę kupiłam w ogrodniczym i z założenia jest to "płotek" do ogradzania małych drzewek i takich tam, żeby pies za blisko nie podszedł i nie nawoził
U mnie klamerki się sprawdziły jako zabezpieczenie przed wiatrem, teraz, gdy oplątwy są w domu nie muszę się obawiać wiatru, więc wycięłam kombinerkami większe otwory i oplątwy są tam tylko powkładane bez mocowania.
A za T. cyanea trzymajcie kciuki, jedna ma jednego dzieciaczka (miała dwa, ale jeden zasechł, niepotrzebnie oberwałam liść), a inna aż trzy
Joasiu, cieszę się, że tu do mnie zajrzałaś! Tillandsiowych osób tutaj ostatnio niedostatek Jakbyś kiedykolwiek jeszcze chciała taką siatkę kupić (gdyby Ci jakiś wesoły pomysł przyszedł do głowy ), to siatkę kupiłam w ogrodniczym i z założenia jest to "płotek" do ogradzania małych drzewek i takich tam, żeby pies za blisko nie podszedł i nie nawoził
U mnie klamerki się sprawdziły jako zabezpieczenie przed wiatrem, teraz, gdy oplątwy są w domu nie muszę się obawiać wiatru, więc wycięłam kombinerkami większe otwory i oplątwy są tam tylko powkładane bez mocowania.
A za T. cyanea trzymajcie kciuki, jedna ma jednego dzieciaczka (miała dwa, ale jeden zasechł, niepotrzebnie oberwałam liść), a inna aż trzy
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Klamerkowe zdjęcie rewelacyjne masz kochana tej cudnej zbieraniny, dbasz jak należy i widać wspaniałe efekty
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Dzięki za podpowiedź, taka siatka zawsze się przyda, więc przy wizycie w ogrodniczym rozejrzę się za nią - dzięki.wisnia897 pisze: siatkę kupiłam w ogrodniczym i z założenia jest to "płotek" do ogradzania małych drzewek i takich tam, żeby pies za blisko nie podszedł i nie nawoził
-
Kasia, bo się zarumienię Opieka nad oplątwami nie jest trudna, jedynie przez większość czasu należy zostawić je w spokoju
Joasia, u mnie recykling przede wszystkim, niejedna rzecz skończyła u mnie w zupełnie innej roli, niż pierwotnie założonej
To jak już Ewa powróciła z błogiego niebytu na forum, to od razu na dzień dobry mam wieeeelką prośbę o pomoc w identyfikacji nowszych nabyteczków. Powinny to być: T. stricta, T. recurvifolia, T. capitata 'Peach', T.aeranthos tylko za nic nie wiem która jest która. Po zamówieniu, gdzie w jednym miałam wybitnie podobne do siebie T. melanocrater oraz T. punctulata starałam się dobierać roślinki tak, by były względnie odróżnialne od siebie, jednak widzieć na zdjęciu to jedno, a żywa roślinka to czasem ździebko inna sprawa...
Joasia, u mnie recykling przede wszystkim, niejedna rzecz skończyła u mnie w zupełnie innej roli, niż pierwotnie założonej
To jak już Ewa powróciła z błogiego niebytu na forum, to od razu na dzień dobry mam wieeeelką prośbę o pomoc w identyfikacji nowszych nabyteczków. Powinny to być: T. stricta, T. recurvifolia, T. capitata 'Peach', T.aeranthos tylko za nic nie wiem która jest która. Po zamówieniu, gdzie w jednym miałam wybitnie podobne do siebie T. melanocrater oraz T. punctulata starałam się dobierać roślinki tak, by były względnie odróżnialne od siebie, jednak widzieć na zdjęciu to jedno, a żywa roślinka to czasem ździebko inna sprawa...
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)