Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

Czy ten po prawej wygląda na Super Snow White? Nasiona z akcji, po lewej Snow White pasuje ale ten po prawej coś mi na koktajlówkę nie wygląda. Krzaczek taki dość delikatny i cieniutki, niby zdrowy a jakby ledwo się trzymał. I pierwszy więdnie a raczej stale wygląda na zwiędnięty.

Obrazek

Jak u Was ten pomidorek wygląda?
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój megagroniasty bardzo podobny do tego u Błażeja, ale rośnie w gruncie.
Obrazek
Pozdrawiam
Adam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mój gruntowy Megaron jest troszkę szczuplejszy, ale chyba nie tyczkowaty , przynajmniej tak mi się wydaje.

Obrazek Obrazek

Najdziwniej zachowuje się u mnie pomidor "czekolada" . Z gron wypuszcza mocne , kwitnące pędy .

Obrazek Obrazek

Inaczej tez się zachowuje K 131. W tym roku nie jest zdechlakiem i kwitnie wyjątkowo bujnie. Ma ktoś w tym roku tego pomidora z nasion ode mnie ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy nie wydaje się wam, że moje megagrony mają kwiatostan zbyt pionowy?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszyscy mają piękne rozłożyste grona..a u mnie pionowe... :(
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

kaLo!

Mam u siebie K/131 F9.Jutro sprawdzę torebkę od kogo.Też ma sporo kwiatów i to tak wygląda śmiesznie bo wszystkie kwiatki na wierzchołku.Rozwinął się na 3 pędy i wygląda jak miotła.Co ciekawe jako pierwszy miał owoc.Co dzień to większy.
Będę mogła porównać ponieważ mam też swoje sadzonki z nasion z 2011 roku.Tak mam zapisane.I jestem ciekawa jakie będą owoce na jednym i drugim krzaku.

Wczoraj pod wieczór zauważyłam pierwsze w tym roku ślimaki.Maszerowały w stronę ogórków.
Wcześniej ich nie widziałam,chociaż coś mi zjadło najładniejszą sadzonkę kabaczka rodem z Białorusi.
Zaczyna się powtórka z rozrywki ;:306
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powtórka z rozrywki mówisz? To dodam coś ze swojego (prawie) poletka. W jakimś artykule wyczytałem, że : KTO MA TURKUCIE TEN NIE MA ŚLIMAKÓW. ;:oj .Sąsiad z RODOS chętnie by się zamienił, bo faktycznie ślimaka nie widział od kilku lat, za to grządki ma tak spulchnione, że wszystko po kolei więdnie i usycha.

PS.
W innym artykule wyczytałem, ze to kret najlepiej tępi turkucie. ;:108
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Nie jestem zwolenniczką obrywania krzakom liści ,moje maja jeszcze po jednym liściu pod pierwszym gronem. Ale zaczynaja chorować starsze liście: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238 , muszę je trochę "prześwietlić"
Jak to jest? od jakiego momentu obrywać liścia pod pierwszym gronem? Jak już się zawiązały owoce ,czy poczekać az owoce podrosną? To tak na przyszłość :wink:
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja turkucia na oczy nie widziałam - i nie chcę. U mnie gleba ciężka, gliniasty - tylko krety są. Ślimaków od groma, młode pomidory to potrafią całe zeżreć. Większe to już podgryzają tylko. Ale sypię dookoła granulki nim wysadzę pomidory, by nie przeszły. Kilka lat walki i jest ich zdecydowanie mniej. Jednak jeden rok bez granulek i ich populacja rośnie. Najgorsze są te małe, bo jak wejdą na krzak pomidora to już z niego nie schodzą. Śluzu nie zostawiają. Widać tylko więdnące fragmenty krzaka - ciężko bestię znaleźć.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelasiu, na 99% to nie choroba, tylko brak jedzenia.Tak zwykle się dzieje,że głodne pomidory zrzucają dolne liście, żeby wyżywić kwiaty i zawiązki.Jeden z mich pomidorów zawiązał 3 grona i ma komplet zdrowych liści.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

W tym roku ślimaków u mnie tyle że można na palcach liczyć (w przeciwieństwie do zeszłego roku, gdzie były ich tysiące, może wykarczowanie krzewów w rowie miało trochę pozytywów), przy przeglądaniu zdjęć w wujku (szukałam sałaty) zawiesiłam oko na czymś takim http://static.abstore.pl/design/account ... agetes.jpg , swoją drogą bardzo ciekawy pomysł na wielosezonowe podpory które nie zniszczą się w przeciwieństwie do drewna (trzeba by tylko zabezpieczyć czymś na rdzę :) ) i dodatkowo łatwo by się takie wsadzało w ziemię (zapewne nie chwieją się tak jak podpory z gałęzi które mam co roku).
ObrazekObrazek
Mój skrawek pomidorowy, posłane słomą, jak do tej pory mało co obrywałam liści z powodu wilków które się rozszalały (mają słomę to zostawię aż podrosną i wtedy oberwę),. Drugie zdjęcie to 'czarny książę', jako sadzonki wystrzelił najwyżej i teraz mimo miejscówki z tyłu jest najwyższy i najdorodniejszy (liście zdrowe, soczyście zielone i solidna łodyga, pokazują się już pomidorki), chociaż 'ożarowski' wysokością go dogania w pokroju wygląda mizernie.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Mam takie podpory czwarty sezon.Są fantastyczne. Nie trzeba nic przywiązywać. Są fabrycznie zabezpieczone przed rdzewieniem. Kosztowały grosze - 3,50 zł za sztukę. A ja frajerka kupiłam tylko 20 sztuk. Do dziś nie mogę sobie darować ;:223
Jakby ktoś widział takie w W-wie lub okolicach, to proszę o info.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

kaLo ja mam K/131 od Ciebie, krzak jest nie za wysoki, dość masywny, nie nazwałabym go zdechlakiem i też dobrze kwitnie i wiąże.
pozdrawiam Karina
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są takie w Aldi , aluminiowe i chyba ponad dychę za 2 szt. Ja do pomidorów mam paliki. Służą już kilka lat. Kupiłem kontrłaty 2,5 x 5 cm impregnowane ciśnieniowo po 1,40 zł za metr bieżący. Przeciąłem wzdłuż na pilarce . Wyszło po złotówce za porządny palik o długości 150 cm.
PS.
Po owocach go poznamy , czy to jeszcze K131, czy już "cóś inszego" :wink: .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”