Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Niektóre papryki to chyba mają wybitne zdolności do rozkrzewiania bez żadnego przycinania,
Habanero White wypuszcza wilki (nie obrywam):
Natomiast u góry rozdzieli się na dwie łodygi ale jak będzie miała wystarczająca dużą doniczkę to z tego rozwidlenia wyrosną jeszcze dwie, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji zeszłorocznych .
A jeżeli chodzi o przycinanie to moje polowe papryki annum dwa lata temu sarny przycięły i pięknie się rozkrzewiły, w zeszłym roku ogrodziłam i wydaje mi się że się rozkrzewiły podobnie, albo trochę mniej i zajęło im to więcej czasu. Ale dokładnych pomiarów nie prowadziłam .
Tu zeszłoroczne nie przycinane a widać, że się krzewią:
Habanero White wypuszcza wilki (nie obrywam):
Natomiast u góry rozdzieli się na dwie łodygi ale jak będzie miała wystarczająca dużą doniczkę to z tego rozwidlenia wyrosną jeszcze dwie, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji zeszłorocznych .
A jeżeli chodzi o przycinanie to moje polowe papryki annum dwa lata temu sarny przycięły i pięknie się rozkrzewiły, w zeszłym roku ogrodziłam i wydaje mi się że się rozkrzewiły podobnie, albo trochę mniej i zajęło im to więcej czasu. Ale dokładnych pomiarów nie prowadziłam .
Tu zeszłoroczne nie przycinane a widać, że się krzewią:
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeżyły niezły stres i ze strachu, że nie zdążą wydać potomstwa wzięły się za robotę.
Jaki był z nich plon?
Iza
Bardzo dobry , nie ma to jak stres, jakiś bat nad głową, hehe, od razu lepiej idzie owocowanie .
- AliceWhite
- 100p
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
no Lyanna biedne twoje papryczki ale.moje tez maja podobny "stres" tyle,że ten stres nazywa się kot. Moja kota obzatla listki habanero chocolate jakieś 2/tygodnie temu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Saute bardzo ładne roślinki . Każde obcięcia powodują szybszy wzrost "wilków" i właśnie o to chodzi żeby było dużo zieleni, a nie dluga łodyga i parę liści
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
dzięki Aga W przyszłym roku trochę wcześniej wysieję i wszystkie ogolę
Andrzej
Nic jej nie było po tych liściach? Królik mi kiedyś objadł trochę ale boję się dawać, może to szkodliwe. A królik to prawie taki kot tylko niemy .AliceWhite pisze: no Lyanna biedne twoje papryczki ale.moje tez maja podobny "stres" tyle,że ten stres nazywa się kot. Moja kota obzatla listki habanero chocolate jakieś 2/tygodnie temu.
-- 28 kwi 2017, o 09:55 --
No chyba, że ktoś bonsai robi takie parasolowate . Tzn bonchi.Agula1985m pisze:Saute bardzo ładne roślinki . Każde obcięcia powodują szybszy wzrost "wilków" i właśnie o to chodzi żeby było dużo zieleni, a nie dluga łodyga i parę liści
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
No takie mi się podobają
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
Tu kilka moich troszkę ostrzejszych. Na razie nie ogolone, bo szkoda mi takie ładne. Chociaż wszystkie prawie wyglądają tak samo na tym etapie.
Fatali Gourmet Jigsaw, 7 Pot Lucy, H. White Peruvian, Fatali White, H.El Remo, H.Green, Saras Green
Fatali Gourmet Jigsaw, 7 Pot Lucy, H. White Peruvian, Fatali White, H.El Remo, H.Green, Saras Green
Andrzej
Może dlatego, że uprawiasz w wielkich donicach pod folią, może jeszcze gleba wyściełana agrotkaniną Ja uprawiam papryki w gruncie i tam są trochę inne warunkiBehaviour pisze:To jest normalna rzecz, że papryki się rozkrzewiają. Jednak przycinanie powoduje, że robią to wcześniej oraz wzmacniają szybciej główny pęd.
Ja w ubiegłym roku na krzakach miałem tyle papryczek, że roślina się pod ich ciężarem wyginała aż do ziemi. I choć niektóre papryki leżały na ziemi, nic im nie było.
- AliceWhite
- 100p
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Kontakt:
Lyanno, mojej kotce nic nie było na szczęście. Roślina nie ma.jeszcze kwiatków wiec ok. A że to nie był ani Skorpion ani Carolina Reaper to nie było problemu. Dwie roslinki Carolina reaper są pilnowane muszę jeszcze wysiac.nieco lagodniejszy Lemon drop i od nowa habanero czerwone. Kot zwalił mi siewki kiedy chciał wskoczyć na parapet. Tylko jedna się ostała ale czy to kolejny habanerek chocolate czy czerwony,nie wiem. Temu większemu za.jakiś czas.obetne wierzchołek.
-- 28 kwi 2017, o 12:50 --
Takie pytanie do was. Ile jest nasion opakowaniach ktore kupujecie? Ja czasami mam tak,ze od jednego producenta dają 8/nasionek na krzyż a w innych jest ich ok.25.
-- 28 kwi 2017, o 12:50 --
Takie pytanie do was. Ile jest nasion opakowaniach ktore kupujecie? Ja czasami mam tak,ze od jednego producenta dają 8/nasionek na krzyż a w innych jest ich ok.25.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;