Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6

Post »

Niektóre papryki to chyba mają wybitne zdolności do rozkrzewiania bez żadnego przycinania,
Habanero White wypuszcza wilki (nie obrywam):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natomiast u góry rozdzieli się na dwie łodygi ale jak będzie miała wystarczająca dużą doniczkę to z tego rozwidlenia wyrosną jeszcze dwie, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji zeszłorocznych :).

A jeżeli chodzi o przycinanie to moje polowe papryki annum dwa lata temu sarny przycięły i pięknie się rozkrzewiły, w zeszłym roku ogrodziłam i wydaje mi się że się rozkrzewiły podobnie, albo trochę mniej i zajęło im to więcej czasu. Ale dokładnych pomiarów nie prowadziłam :).

Tu zeszłoroczne nie przycinane a widać, że się krzewią:

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Saute
200p
200p
Od: 24 lut 2017, o 23:20

Post »

A to niektóre moje po obcięciu główek ;:333

Obrazek
Obrazek
Andrzej
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Piękne ;:oj .

A to moje po obżarciu przez sarny:

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj
Przeżyły niezły stres i ze strachu, że nie zdążą wydać potomstwa wzięły się za robotę.
Jaki był z nich plon?
Iza
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Bardzo dobry :), nie ma to jak stres, jakiś bat nad głową, hehe, od razu lepiej idzie owocowanie ;:306 .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
AliceWhite
100p
100p
Od: 5 wrz 2013, o 16:00
Kontakt:

Post »

:;230 no Lyanna biedne twoje papryczki ale.moje tez maja podobny "stres" tyle,że ten stres nazywa się kot. Moja kota obzatla listki habanero chocolate jakieś 2/tygodnie temu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Saute bardzo ładne roślinki :-). Każde obcięcia powodują szybszy wzrost "wilków" i właśnie o to chodzi żeby było dużo zieleni, a nie dluga łodyga i parę liści
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
Saute
200p
200p

Post »

dzięki Aga :) W przyszłym roku trochę wcześniej wysieję i wszystkie ogolę ;:215
Andrzej
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

AliceWhite pisze::;230 no Lyanna biedne twoje papryczki ale.moje tez maja podobny "stres" tyle,że ten stres nazywa się kot. Moja kota obzatla listki habanero chocolate jakieś 2/tygodnie temu.
Nic jej nie było po tych liściach? Królik mi kiedyś objadł trochę ale boję się dawać, może to szkodliwe. A królik to prawie taki kot tylko niemy :).

-- 28 kwi 2017, o 09:55 --
Agula1985m pisze:Saute bardzo ładne roślinki :-). Każde obcięcia powodują szybszy wzrost "wilków" i właśnie o to chodzi żeby było dużo zieleni, a nie dluga łodyga i parę liści
No chyba, że ktoś bonsai robi takie parasolowate :). Tzn bonchi.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

No takie mi się podobają :-)
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
Saute
200p
200p

Post »

Tu kilka moich troszkę ostrzejszych. Na razie nie ogolone, bo szkoda mi takie ładne. Chociaż wszystkie prawie wyglądają tak samo na tym etapie.

Fatali Gourmet Jigsaw, 7 Pot Lucy, H. White Peruvian, Fatali White, H.El Remo, H.Green, Saras Green
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Andrzej
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Behaviour pisze:To jest normalna rzecz, że papryki się rozkrzewiają. Jednak przycinanie powoduje, że robią to wcześniej oraz wzmacniają szybciej główny pęd.

Ja w ubiegłym roku na krzakach miałem tyle papryczek, że roślina się pod ich ciężarem wyginała aż do ziemi. I choć niektóre papryki leżały na ziemi, nic im nie było.
Może dlatego, że uprawiasz w wielkich donicach pod folią, może jeszcze gleba wyściełana agrotkaniną :roll: Ja uprawiam papryki w gruncie i tam są trochę inne warunki :wink:
Awatar użytkownika
AliceWhite
100p
100p
Od: 5 wrz 2013, o 16:00
Kontakt:

Post »

Lyanno, mojej kotce nic nie było na szczęście. Roślina nie ma.jeszcze kwiatków wiec ok. A że to nie był ani Skorpion ani Carolina Reaper to nie było problemu. Dwie roslinki Carolina reaper są pilnowane :D muszę jeszcze wysiac.nieco lagodniejszy Lemon drop i od nowa habanero czerwone. Kot zwalił mi siewki kiedy chciał wskoczyć na parapet. Tylko jedna się ostała ale czy to kolejny habanerek chocolate czy czerwony,nie wiem. Temu większemu za.jakiś czas.obetne wierzchołek.

-- 28 kwi 2017, o 12:50 --

Takie pytanie do was. Ile jest nasion opakowaniach ktore kupujecie? Ja czasami mam tak,ze od jednego producenta dają 8/nasionek na krzyż a w innych jest ich ok.25.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”