Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Moje ostróżki nie udało mi się niestety uratować przed ślimakami, tylko jedna jakoś jeszcze egzystuje.
Cardinal H u Ciebie przepisowy, mnie nie chce rosnąć mimo ze w lekkim półcieniu, chyba gleba mu nie pasuje.
Oj przypiekło nam słonko róże, sporo kwiatów musiałam wyciąć.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

GRAŻYNKO cieszę sie, bo pierwszy raz mam ostróżki, zawsze podziwiałam je u Tosi takie wyrośnięte giganty.Masz od niej pozdrowienia wczoraj mnie odwiedziła .Cardinalek po przesadzeniu 3 czy 4 lata temu na miejsce po warzywniku oprzytomniał i od tego czasu daje popis ;:167 Wiosną cięty na 1/2m czasem niżej potem szaleje .Angela również po niskim cieciu wydała w tym roku masę paków i wygląda zjawiskowo .Dobrze ,że przesadziłam ja spod muru teraz może pokazać na co ją stać.Przy takim słonku kwiaty szybko przekwitają a deszcze im w tym pomagają .Dzisiaj totalnie ścięłam Doktorka na krótkiego jeżyka :wink:
BEATKO jestem wdzięczna Reni za te cudne ostróżki dobrze ,ze mnie do nich przekonała .Biała jest przepiękna, także chryzantemy od niej maja już pąki kwiatowe .Jestem ciekawa ich koloru
BASIU hektar to mało powiedziane mam 2 hektary ;:306 a tak między bogiem a prawdą to 230 m tak pi razy oko z tym ,że mam na tym obszarze także altankę i grila czyli w tych miejscach nic nie rośnie .Jednak u mnie każdy kawałek ziemi jest wykorzystany nic nie może stać odłogiem mam totalny miszmasz .Agresty, hortensja, róże, astry jesienne, ogórki, liliowce nawet iglaczek z nimi współpracuje wszystko żyje w dobrej komitywie :;230
IWONKO ja mam czas dla każdej róży i każdej roślinki .Jednak nie wiem gdybym musiała chodzić do pracy jakbym to pogodziła.Wyszukiwaniem owadów wciąż sie zajmuje zajrzę do każdego zakamarka .Mam parę ropuszek na ogródku .Jedna pilnuje mi skalniaka i trochę słabo sie stara, bo w części mam obżartą szarotkę .Drugą zauważyłam ,ze pilnuje mi ogórkowa ta sprawuje sie wyśmienicie ODPUKAĆ
ELUSIA Hanusie to moja największa radość ;:196 ;:cm teraz chyba zawsze będą rosnąć w doniczkach ,żeby mi się nie zgubiły tak jak tamte. Czy ty je jakoś specjalnie dokarmiasz, bo Hania pisała ,ze wiosną sypie im sporo Azofoski,bo są bardzo żarłoczne, a ja jakoś nie jestem do niej przekonana. Ta biało seledynowa była śliczna ma ja jeszcze jeśli sie nie mylę Georginia -Ala Tak ona była z targu a mój Generał de Gaulle marnieje to zaś się zbiera, ale dalej żyje.Ciekawe czy ona ma go dalej bo ,ze ma mrs. Lincolna to wiem pewne i ciekawe czy ma też tę seledynową.
ANIU tak zaczyna sie powoli prawdziwy spektakl za chwilkę dołączą lilie i coraz więcej róż otwiera pąki, czy buduje krzaczki.W tym roku nawet ogrodówki mi zakwitną ,ale w ubiegłym roku je odmłodziłam i pilnuję z podlewaniem
KRYSIU teraz czekam aż zaczną kwitnąć werbeny,floksy to z pewnością pojawi sie znów Fruczak na sesje bo jak na razie tylko sobie przeleci przez ogródek .Czekam tez na Pazia królowej dla niego specjalnie mam bukwicę, mam też Kminek no i koper . :oops: czuje sie zawstydzona, bo z pewnością wiele osób robi owadom dużo ładniejsze fotki .W tym roku jest sporo owadów dzisiaj np spotkałam Piórolota pięciopiórka .Niestety fotki z lampą są prześwietlone i tylko w sumie jedna fotka jako tako wyszła .Myślę ,ze może jutro rano też go spotkam.Warszawę mam od Zosi [zwkwiat] i bardzo cieszę sie z tej róży .U niej była wielkoludem lecz na to trzeba czasu i muszę jej trochę więcej dogadzać .Niestety przydałby sie gołębi czy koński nawóz niestety, ale u nas wyczaiłam konika muszę zajrzeć z ciekawości bo czuć z daleka jego zapachem .,Chociażby wiadro to już byłoby coś .Jak ogrodnikowi mało potrzeba do szczęścia- wiadro nawozu ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Na przedostatnim zdjęciu, to naparstnica, czy też może jakiś dzwonek taki długaśny urósł? Zadziwiające, jak czasami rośliny poszybują w górę, a raczej w bok :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO to naparstnica zbudowała sobie most na drugą stronę .Muszę pod nią przechodzić tak się powyginała .Nawet nie mam tak długiego kijka ,żeby ja podwiązać .Zresztą niech sobie tak rośnie jak chce .Wysokością dorównuje rutewce Elin :;230 Ona najpierw rosła w górę a po deszczu poszła w lewo :wink: A to moja rosła panna dziewanna ;:oj Strach się bać co pokaże

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jadziu już się chciałam pytać co to za roślina a to dziewanna.Pięknie kwitną ci róże pewnie i zapach silny. Jaka ja jestem szczęśliwa jak pójdę do ogródka zwłaszcza jak świeci słoneczko to więcej mi do szczęścia nic nie trzeba.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jadźko lilijki rosną blisko róż a róże nawożę obornikiem wczesna wiosną kiedy rozgarniam kopczyki. To na pewno podjadają sobie przy okazji.
Widzę, że u Ciebie też takie okazy szalone jak u mnie. ;:306
Super...pięknie masz i tyle. :lol:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Panna dziewanna to taka solidna dziewczyna :D Na pewno nie chuchro! :wink: I też widać, że się tak rozgościła, że trzeba ją omijać, bo włazi sobie na ścieżkę.
Śliczne masz przetaczniki. I ta róża Jubilee du prince de Monaco też ma super kolory, i jeszcze takie ciapki jak pashmina, bardzo elegancka.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, wspaniale kwitnie u Ciebie Angela ;:215
Mój Cardinal Hume wreszcie się pozbierał i nawet zakwitł. Pamiętasz jak wczesną wiosną pisałam, że ścięłam go prawie do zera? Myślałam, że już po nim, ale dał radę. Jest co prawda jeszcze dość niski i będzie potrzebował sporo czasu żeby nadrobić, ale dobrze, że wrócił do żywych :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGUSIU korpulentna z niej dziewczyna, ale najbardziej ciekawią mnie jej kwiatki bo miejsca potrzebuje sporo.Przez nią pomarniały mi róże, bo pożera chyba wszystko .Gdybym wiedziała ,ze to wyrośnie takie monstrum dostałaby całkiem inne miejsce ale ja chyba myślałam ,że to naparstnica jak ją sadziłam .Reszta przetaczników dopiero zakwitnie są w fazie paka .Uwielbiam te rośliny
ELUSIA moje też dostają dobroci to i zawsze liliom tez cosik zostawią, bo i u mnie rosną przy różach .
HALINKO i mnie więcej do szczęścia nie potrzeba calutki prawie dzień spędzam w ogródku .Tylko szybko do sklepu ,obiad i wio na słoneczko, a tam zawsze praca się znajdzie wypoczynek również .Jednak wieczorem padam i nawet nie zdążę odwiedzić wszystkich forumowych ogródków
DOROTKO Cardinal to mocny facet obejrzysz jak fajnie wybije na szerokość i wysokość .Moja Angela w tym roku to prawdziwe cudo i super się dogadują z Cardinalem bo to dwa potworki tylko trzeba je krótko trzymać
Niestety Doktorek ścięty prawie w całości to samo Parnik ,bo przy takiej temperaturze ,róże szybko okwitają .Niedługo przyjdzie czas także na LO ,a do Maigolda to się zabieram i zabrać sie nie mogę bo zbyt gorąco na ciężkie prace :wink:
trochę dzisiejszych wspomnień znów polowałam na Fruczaka lecz fotki nijakie ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, to jesteś mistrzynią wykorzystywania każdego centymetrów w ogrodzie! ;:215 Mistrzostwo świata!
I dobrze, że roślinki z sobą współgrają, a że misz - masz? No to co... Jest pięknie :)
Pięknie róże u Ciebie kwitną ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Koliberek ;:215 a panny dziewanny, to nie wiem czy się rozsiewają, czy ptaszki prezenty robią, ale mam je w różnych dziwnych miejscach i nie zawsze tam gdzie mogą rosnąć, więc je wyrywam niestety ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO Koliberek dziennie przylatuje parę razy, lecz nie zawsze aparat mam pod ręka .Dzisiaj znów był tym razem inny, bo nie miał tak zdewastowanego odwłoka.Niestety fotki nie wyszły najlepsze, no cóż nie zawsze się udaje ;:174 Gdybym wiedziała ,ze to dziewanna posadziłabym ją gdzie indziej lecz myślałam ,ze to naparstnica ;:174
BASIU no co mam robić jak zachciewajek moc, a terenu nie przybywa. Wiesz ,ze gdy nie ma pustych miejsc to i chwasty tak nie rosną, więc pozostają mi tylko do pielenia ścieżki.Basiu im więcej gatunków roślin tym mniej chorób się pokazuje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jadziu u mnie właśnie wieje, wieje, leje - aż strach jak przeżyją rośliny.
Oj tam zaraz miejsca brak nie udawaj masz ogródek z gumy Basiu ja tak twierdzę zobacz ile tam jeszcze miejsca :;230
Ciekawa ta Alibaba.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”