Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
4, ale doradzono mi żebym zostawił jeden najsilniejszy.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zawsze zostawiam wszystkie, roślina sama zadecyduje które i ile owoców zostawi.
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś w tym jest, ale dopiero wczoraj je urwałem i było widać, który owoc będzie najlepszy. Pozostałe 3 były gdzieś tak o połowę mniejsze od tego i krzywe, mimo że kwitły praktycznie jednocześnie lub nawet ciut wcześniej od tego na zdjęciu.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2018, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie. Mam problem z cytryną. Ładnie rośnie, jest zielona, chyba zaczynają pojawiać się kwiatki. Ale w donicznie jest stado mrówek. Przesadziłam do nowej ziemi, do nowej doniczki uprzednio wyplukujac korzenie, ale nic to nie dało. Widzę, że robią mrowisko w doniczce. Z jednej strony chyba użyźniają glebę, ale chyba też szkodzą? Szukałam podobnego tematu, ale nic nie znalazłam. Jak je wypędzić? Przesadziłam, podlałam z nawozem - zero efektu.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Wybacz, ale gorącą wodą nie zaleję rośliny, blannex ma info w ulotce, że jest nieszkodliwy dla ludzi, ale nic nie pisze o roślinie. Proszek do pieczenia i soda nie są polecane, tzn. na mrówki tak, ale nie dla ziemi. Octu i soli nie wiem czy mogę użyć bez szkody. Wystarczy przeczytać, że nie znalazłam podobnego tematu. Gdybym znalazła tobym nie pytała.
- norbert76
Czytałaś cały wątek, wszystkie 45 stron?
Jest mowa też o kawie, albo o mące kukurydzianej.
W ostateczności możesz też po prostu wymienić podłoże.
Jest mowa też o kawie, albo o mące kukurydzianej.
W ostateczności możesz też po prostu wymienić podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
W moim poście dwa razy wspomniałam, że przesadziłam roślinę do nowego podłoża i nowej doniczki i nic to nie dało. Zadałam pytanie w tym wątku celowo - chodzi mi o cytrynę konkretnie. Wątek, który mi podałeś czytałam. Nie znalazłam informacji o cytrusach. Szukałam też informacji na innych stronach. Są sposoby ogólnie na mrówki w doniczkach, ale mi chodzi o to, że nie wiem, czy cytryna mogę traktować jak inne rośliny. Czy dając jej jakiś specyfik nie zaszkodzę jej. Przecież gdybym wiedziała to nie pytałabym.
- norbert76
Użyte alternatywne środki (oprócz typowych do roślin) oczywiście nie powinny tylko szkodzić roślinie, a wtedy nie ma znaczenia czy używasz pod cytrusy czy pod inne. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować z kawą albo mąką.
Najprawdopodobniej albo w nowym podłożu mogły być jaja mrówek, albo gdzieś w pobliżu roślin masz ich gniazdo.
Trzeba to dokładnie posprawdzać.
Ps. Nie pisz drukowanymi literami - poprawiłem.
Najprawdopodobniej albo w nowym podłożu mogły być jaja mrówek, albo gdzieś w pobliżu roślin masz ich gniazdo.
Trzeba to dokładnie posprawdzać.
Ps. Nie pisz drukowanymi literami - poprawiłem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Dziękuję bardzo, o taką informację mi chodziło
Sprawdziłam oczywiście, skąd się biorą, ale ziemia dookoła doniczki czysta, właściwie żyją tylko w tej jednej doniczce - chyba że tak dobrze się ukrywają. Też pomyślałam, że mogłam przynieść je z podłożem, ale to były dwie różne firmy więc nie wiem. Póki co użyłam kawy, dodatkowo rant doniczki oblalam roztworem z soli i octu. Jutro znów je poczestuję miksturą.
Sprawdziłam oczywiście, skąd się biorą, ale ziemia dookoła doniczki czysta, właściwie żyją tylko w tej jednej doniczce - chyba że tak dobrze się ukrywają. Też pomyślałam, że mogłam przynieść je z podłożem, ale to były dwie różne firmy więc nie wiem. Póki co użyłam kawy, dodatkowo rant doniczki oblalam roztworem z soli i octu. Jutro znów je poczestuję miksturą.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Mr?wki nie użyźniają ziemi. Robią kopce, są uciążliwe, pogryzają rośliny , obżerają młode pędy, a w dodatku hodują mszyce.
Ja bym się nie bawiła w żadne kawy czy mąki , bo sobie zrobisz syfiozę w doniczce ( w dodatku one wcale się tym nie przejmą) tylko celowała w problem bezpośrednio.
Gdzie jest gniazdo? W doniczce czy może skądś przyłażą?
Jeśli w doniczce może wystarczy wymienić ziemię? Nie wiem jak bardzo masz te mrówki ale u mnie w jednej z donic były tylko na dnie - wyjęlam roslinę i tylko dołem przetrzepałam im korytarze, wystarczyło, dla pewności wstawiłam jeszcze do miski z wodą.
Jeśli są przychodne to zr?b wszystko zeby im ograniczyć dostęp do donicy- może jakaś podstawka z wodą po kt?rej nie będą mogły przejśc?
Z dostępnych srodków domowych możesz spr?bować blokować im ścieżki sodą czy boraksem. W zasadzie sodę możesz też wlać do donicy i ma to całkiem spoko dzialanie, byleby nie za dużo bo można spalić roślinę. W internetach zachwalają też pieprz i pietruszkę, ale u mnie największe balangi mrówki organizowały właśnie na pietruszce, więc tu się nie zgodzę.
Jeśli Cię nie zraża chemia to można też rozłożyc poza donicą preparat kt?ry mrówki zanoszą do gniazda i giną. Choć bym pierw spr?bowała naturalnie, bo po co od razu walić chemię.
Ja bym się nie bawiła w żadne kawy czy mąki , bo sobie zrobisz syfiozę w doniczce ( w dodatku one wcale się tym nie przejmą) tylko celowała w problem bezpośrednio.
Gdzie jest gniazdo? W doniczce czy może skądś przyłażą?
Jeśli w doniczce może wystarczy wymienić ziemię? Nie wiem jak bardzo masz te mrówki ale u mnie w jednej z donic były tylko na dnie - wyjęlam roslinę i tylko dołem przetrzepałam im korytarze, wystarczyło, dla pewności wstawiłam jeszcze do miski z wodą.
Jeśli są przychodne to zr?b wszystko zeby im ograniczyć dostęp do donicy- może jakaś podstawka z wodą po kt?rej nie będą mogły przejśc?
Z dostępnych srodków domowych możesz spr?bować blokować im ścieżki sodą czy boraksem. W zasadzie sodę możesz też wlać do donicy i ma to całkiem spoko dzialanie, byleby nie za dużo bo można spalić roślinę. W internetach zachwalają też pieprz i pietruszkę, ale u mnie największe balangi mrówki organizowały właśnie na pietruszce, więc tu się nie zgodzę.
Jeśli Cię nie zraża chemia to można też rozłożyc poza donicą preparat kt?ry mrówki zanoszą do gniazda i giną. Choć bym pierw spr?bowała naturalnie, bo po co od razu walić chemię.
-
Poczęstowałam je kawą i mąką ziemniaczaną. Jak dzisiaj rano potrząsnęłam donicą to nie wylazły, myślałam, że wygrałam. Jak sprawdziłam wieczorem to impreza na całego. W donicy syf, bez wymiany ziemi się nie obejdzie. Nie wiem też, jak bardzo się zadomowiły, ale sądząc po ich liczbie to bardzo.
Na wierzchu ziemi widzę dziurki, z których wychodzą, mrówki są też pod donicą - wychodzi na to, że gniazdo budują w korzeniach (widziałam, jak znoszą korę) - nie mam pojęcia, skąd się wzięły. Nigdzie indziej ich nie ma, roślinę już przesadziłam do ziemi innego producenta i nic.
Wolałabym bez chemii, bo mi zwierzaki koło roślin chodzą.
Na wierzchu ziemi widzę dziurki, z których wychodzą, mrówki są też pod donicą - wychodzi na to, że gniazdo budują w korzeniach (widziałam, jak znoszą korę) - nie mam pojęcia, skąd się wzięły. Nigdzie indziej ich nie ma, roślinę już przesadziłam do ziemi innego producenta i nic.
Wolałabym bez chemii, bo mi zwierzaki koło roślin chodzą.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Uważam, że ta mąka była niepotrzeba. Każdy kto choć raz z mąką mial do czynienia, wie co się dzieje kiedy mąką się zejdzie z wodą - a jak nie wie to napiszę : cuchnący klajster, kt?ry bardzo trudno spłukać.
Skąd to info o mące było i jaką ona miała mieć funkcję?
O chemii to barzziej myślalam o połozeniu im na ścieżce na zewnątrz jeżli skądś przycbodzą. Zaobserwuj je, zazwyczaj chadzają utartymi scieżkami i skądś znoszą sobie skarby. Może przedostają się jakąś dziurą pod oknem i to tam trzeba celować.
Skąd to info o mące było i jaką ona miała mieć funkcję?
O chemii to barzziej myślalam o połozeniu im na ścieżce na zewnątrz jeżli skądś przycbodzą. Zaobserwuj je, zazwyczaj chadzają utartymi scieżkami i skądś znoszą sobie skarby. Może przedostają się jakąś dziurą pod oknem i to tam trzeba celować.
- norbert76
Porady o użyciu mąki (kukurydzianej) czy kawy jest z naszego forum...
viewtopic.php?f=17&t=16&hilit=Mr%C3%B3wki
W końcu dzielimy się tutaj własnymi doświadczeniami, a jeśli u kogoś pomogło użycie powyższych specyfików.
Niemniej kawę można było dodać do doniczki, a mąkę faktycznie wysypać tylko wokół niej.
viewtopic.php?f=17&t=16&hilit=Mr%C3%B3wki
W końcu dzielimy się tutaj własnymi doświadczeniami, a jeśli u kogoś pomogło użycie powyższych specyfików.
Niemniej kawę można było dodać do doniczki, a mąkę faktycznie wysypać tylko wokół niej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Po daniu fusów do doniczki stwierdziłam, że gorzej być nie może, stąd mąka wylądowała w doniczce.
Póki co posypałam trochę cynamonu do doniczki i czekam. Za kilka dni chcę zebrać górna warstwę ziemi razem z tym całym glutem i posypać świeżej lub wyjąć roślinę, wymoczyć korzenie i wsadzić do świeżej ziemi.
Póki co posypałam trochę cynamonu do doniczki i czekam. Za kilka dni chcę zebrać górna warstwę ziemi razem z tym całym glutem i posypać świeżej lub wyjąć roślinę, wymoczyć korzenie i wsadzić do świeżej ziemi.