Tak jakoś śmiesznie-wokół całej rośliny w połowie jej wysokości jest kilka takich samych zgrubieńnolina pisze:Rośnie dziecko...odrościk
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
A można prosić o identyfikację roślin ze zdjęć?
Tak jakoś śmiesznie-wokół całej rośliny w połowie jej wysokości jest kilka takich samych zgrubieńnolina pisze:Rośnie dziecko...odrościk
krufka pisze:Nabyłam kilka gymnocalycium. .Były wybierane intuicyjnie,wszystkie miały etykietki "mammillaria".Mam nadzieję,że trafiłam,jedno to chyba baldianum,kwitnie na czerwono i pachnie delikatnie niedojrzałym arbuzem,inne miało bladoróżowe kwiaty.Czy moglibyście zidentyfkować moje zakupy?
Wiem,że te dwa spore z tyłu i maluch z prawej strony z przodu to nie gymno.Ale pozostałe?
Ten po lewej(na fotce dwukaktusowej) jest w bardzo złej kondycji,prawie nie mam korzenia,chyba jest przesuszony,ma plamy i pęknięcia i ....pąka
Wszystkie miały wełnowca,najwięcej te dwa oddzielne.Wyczyściłam,przesadziłam z błota,zaaplikowałam jakieś tabletki na wełnowca(bo nie było nic do oprysku).
Czy ten po lewej to może być Echinopsis subdenudata?krufka pisze:Proszę o identyfikację
Wygląda to na Lobivia aurea. Roślinka ma dość ciemny naskórek jak na ten gatunek. Zatem jeśli zakwitnie na czerwono to jest to L.aurea v.dobeana.
Wydaje mi się, że ten po prawej to Eriocactus magnificus, poprawcie jeśli się mylękrufka pisze:Czy ten po lewej to może być Echinopsis subdenudata?krufka pisze:Proszę o identyfikację