Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

Rusalka pisze:
A u mnie co do pogody..
Pomidory są w gruncie już jakieś 2 tyg..
Nie padało jeszcze!!
Czekam na deszcze aby zrobić 1 oprysk..i nie mam jak zrobić bo zapowiadane deszcze u mnie nie padają..
I DOBRZE :tan
Po co Ci potrzebne deszcze do oprysku :lol: , opryskuje się jak jest w danym czasie zagrożenie chorobami .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rusalka pisze:W szklarni 30szt
W gruncie ok 60 -sama dobrze nie wiem :oops:
No i jeszcze w doniczkach koktajlówki..
U nas rewelacyjnie podlało, teraz oczekuję słońca z wytęsknieniem... Z 30- tką szt w szklarni poradzić sobie można bez problemu, ale jeśli musisz podlewać te 60 w gruncie to już nie zazdroszczę...
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Ja mam w gruncie 37 pomidorów i 7 papryk, w szklarni 8 pomidorów, bo reszta jest rodziców i każdy swoich pilnuje, potem porównamy efekty. ;) A jeszcze mam sadzonki z drugiego rzutu (dosiewałam na wszelki wypadek) i dylemat, bo ładnie rosną i szkoda wyrzucać, pewnie gdzieś po kątach będę sadzić, a koktajlówki w donicach, bo jak chcą rosnąć, to co im bronić? :wink:
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W szklarni 30szt
W gruncie ok 60 -sama dobrze nie wiem :oops:
No i jeszcze w doniczkach koktajlówki..
I skąd ja to znam - 4 godziny biegania z wiadrami ;)
Postanowiłam posadzić babci pomidorki na działce, a wcale mała nie jest, bo podwójną mamy. Więc zamówilam ponad 10 odmian i po przeczytaniu kilku informacji w necie, stwierdzilam, że lepiej dać po 2-3 nasionka do jednej doniczki, bo przecież mogą nie wyrosnąć. Okazało się, że nasionka są świeże, bo wyrosły wszystkie, no i wyszło mi ponad 200 sadzonek. W domu były wszędzie ;) No ale na koniec wsadziłam 120 szt - resztę rozdałam innym działkowiczom :)
Koniec końców - nabiegać się muszę z wiadrami tyle co Ty ;)
Milego wieczoru pomidorowiczom :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36

Post »

No to jak się już tak zagalopowałam do dodawania zdjęć na innych wątkach :roll: :roll: to pokaże Wam też moją konstrukcję do pomidorków gruntowych. Na początku miały być tylko same paliki, a potem wyszło coś takiego:

Obrazek Obrazek

W środku rośnie Maskotka więc nie będzie bardzo wysoka, więc z odmianami wysokimi po obu stronach (Bawole Serce i druga inna-jutro będę miała pytanie w jej sprawie) postanowiłam poeksperymentować i puścić je na 2 pędy: jeden pnie się po sznurku a drugi przy listewce :D
To jest mój pierwszy rok z pomidorkami, więc na razie tylko próbuję różnych sposobów i się uczę. Jak myślicie, zda to egzamin czy nie? 8-)
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

:shock: piękna konstrukcja! A głęboko masz te listewki w ziemię wbite? Kurcze, od linijki chyba wszystko :) Ale mi się podoba :) U mnie każdy kołek inny :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ania ,bardzo fajny pomysł ;:3 Tylko czy sznurki za bardzo nie idą na skos? Jak oglądałam takie patenty ,to raczej sznurki szły bardziej prosto do góry.. :D Ale to tylko moja sugestia...niech sie wypowią ludzie ,którzy juz maja takie rozwiązania
Asia
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dokładnie to samo :) Pozbierałam co było w altance, bo miałam przygotowanych z zeszłego roku tylko 50szt. No ale porobiło mi się sadzonek, jak do handlu, i szkoda było przecież wyrzucić. A skoro miejsce jest, to wsadziłam do ziemi ;) No i nastąpił problem z palikami... 30 dodatkowo kupiłam - 1,5zł za jeden. Resztę, co znalazłam to wbiłam w ziemię - byle by miały podporę ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

:wit
A ja trochę z innej bajki....
ochłodziło się trochę jest mokro (może zaraza ziemniaczana się pojawić) pryskam zapobiegawczo na pomidorka Planet,em (tańszy odpowiednik Ridomilu) + Miedzian. Tym bardziej że było u mnie gradobicie i pomidorki trochę ucierpiały (po gradzie poszedł Topsin i Asahi). Jeśli nie jesteście za chemią to radził bym chociaż jakimś Grevitem lub miedzianem
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
AniaAnia
50p
50p
Od: 14 mar 2011, o 22:36

Post »

Dzięki dziewczyny! :) :)
gajeczka pisze::shock: piękna konstrukcja! A głęboko masz te listewki w ziemię wbite? Kurcze, od linijki chyba wszystko :) Ale mi się podoba :) U mnie każdy kołek inny
Agulka11 pisze:U mnie dokładnie to samo :) Pozbierałam co było w altance
Nie wiem dokładnie jak głęboko są wbite, tym zajmował się mój mąż. Trzymają się dobrze i są stabilne, tak jak i cała konstrukcja.
Listewki to są stare listwy na boazerię teściowej, dlatego takie równe. Mają z 30 lat i leżały zapomniane w budynku gospodarczym :D A te górne listwy to nie uwierzycie.. :shock: To drewniane części od karniszy, które demontowaliśmy w ubiegłym roku :D Ponoć potrzeba matką wynalazków! :D
Pelasia pisze::wit Ania ,bardzo fajny pomysł ;:3 Tylko czy sznurki za bardzo nie idą na skos? Jak oglądałam takie patenty ,to raczej sznurki szły bardziej prosto do góry.. :D Ale to tylko moja sugestia...niech sie wypowią ludzie ,którzy już maja takie rozwiązania
Prawdę powiedziawszy to nie mam pojęcia czy to, że idą na skos to dobrze czy źle.. :? :D Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, na pewno Wam opowiem ;)
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Oj dokładnie, potrzeba matką wynalazków :D Tak to już jest, siejemy pomidorki a potem szkoda nam wyrzucić, ja to mam żal nawet o najmniejszą siewkę, wsadzam więc do kolejnego kubeczka i do kolejnego.. a potem trzeba kołki sztukować :)

Aniu - mnie się wydaje, że sznurki na skos nie przeszkadzają w niczym. W tunelach idą one pionowo w górę ale to raczej ze względu na miejsce - idą sobie wszystkie równo i więcej się mieści. A konstrukcję masz wypasioną :D materiał pierwsza klasa ;:138
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Jest komunikat tu: http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=RZDE

na alternariozę pomidora, i zarazę ziemniaka, ponadto znajoma mi mówiła ze zaraza ziemniaka już na pomidorkach się niestety pojawiła;/
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Dokładnie o tą stronkę mi chodziło też. No niestety... ale wiedziałam, że tak będzie, sadząc pomidorki bez tunelu :(
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Wrocławia pojawiło się ponad tydzień temu, ale nie widzę jeszcze żeby zaczęło atakować mój rejon. W zeszłym roku straciłam wszystkie pomidory :( wyjechałam na kilka dni, jak wróciłam nie było co zbierać... :( Chyba czas zakupić coś do oprysków.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

I tutaj dylemat. Pozostać w postanowieniu, że bez oprysków, czy działać.. Ech..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”