Stewia (Stevia rebaudiana)
Re: Stewia
Ja nigdy nie ukorzeniałam w wodzie,tylko od razu w ziemi.Początkowo sadzonki wyglądają jak podwiędnięte,ale po kilku dniach wszystko wraca do normy.Ukorzeniają się szybko,co będzie widać po wyrastaniu nowych listków Na prawdę warto spróbować,tym bardziej,że i tak pędy trzeba uszczykiwać,więc wystarczy włożyć do ziemi i dbać żeby podłoże zbytnio nie wysychało i nie zalewać,bo zgnije.
Polecam ten sposób,bo sama wielokrotnie tak robiłam,praktycznie bez strat w sadzonkach.Oczywiście sama decydujesz jak postąpić,ja tylko podpowiadam ze swojego doświadczenia
Polecam ten sposób,bo sama wielokrotnie tak robiłam,praktycznie bez strat w sadzonkach.Oczywiście sama decydujesz jak postąpić,ja tylko podpowiadam ze swojego doświadczenia
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja dziękuję za podpowiedź. Będę ukorzeniać w ziemi, bo w wodzie zrobiły się brzydkie, jakby podgniły właśnie
Pozdrawiam, Kasia
Uprawa Stewi
Witam. Nie wiem czy podobny temat juz istenieje - jeśli tak to sorki za odswiezenie tego tematu , jeśli nie to poszukuje osob ktore zajmuja sie uprawa stewi oraz wszelkich informacji odnosnie tej roslinki będę wdzieczny za wszelkie info
Wczoraj jest historią,
jutro tajemnicą,
dzień dzisiejszy darem.
jutro tajemnicą,
dzień dzisiejszy darem.
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Czytając posty na temat uprawy stewi dochodzę do wniosku że jej uprawa z nasion jest wielce kłopotliwa.Pomimo że nasiona kupione w ubiegłym roku były świeże ani jedno nie wykiełkowało,więc gdzie tu jest pies pogrzebany.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Faworyt, dlatego zniechęciłam się do wysiewania nasion, mi również nie wykiełkowało ani jedno nasionko, w tym roku kupię sadzonkę, bo bardzo mnie ta roślinka interesuje, a najbardziej właściwości
- Faworyt
Iwona:
powiadają że jestem uparciuch,więc zrobię jedno i drugie.Myślę że jak nie z nasion to z sadzonek czegoś się dorobię.
Pozdrawiam.
powiadają że jestem uparciuch,więc zrobię jedno i drugie.Myślę że jak nie z nasion to z sadzonek czegoś się dorobię.
Pozdrawiam.
Witam.Moja stewia zmarniała jesienią,aż w końcu padła :(Nie wiem dlaczego.Zakwitła po czym stopniowo zaczęła schnąć.
Już zamówiłam nowe nasionka na Al.... Jeszcze nie doszły.Zobaczymy co z tego będzie?Można by już wysiewać czy lepiej poczekać?
Już zamówiłam nowe nasionka na Al.... Jeszcze nie doszły.Zobaczymy co z tego będzie?Można by już wysiewać czy lepiej poczekać?
- Faworyt
Agatko:
O ile mnie pamięć nie myli,i żeby nie zełgać to siałem ją gdzieś około 10 lutego.
Pozdrawiam.
O ile mnie pamięć nie myli,i żeby nie zełgać to siałem ją gdzieś około 10 lutego.
Pozdrawiam.
Do tego czasu pewnie dojdzie i ją posieje .Będzie OK.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Ja swoją stewię przeniosłam z donicą na zimę do pomieszczenia , najpierw zaschły i opadły jej liście , później zaczęła wypuszczać długie , wątłe pędy, które przycięłam bo zaczęły rosnąć " do nieba", zostały skrócone badylki . Mam pytanie , czy czekać , że coś puszczą , czy wyrzucić ?
- Faworyt
Wisia7:
Najlepiej przejdź do pierwszej strony i w poście drugim masz wszystko dokładnie opisane.
Pozdrawiam.
Najlepiej przejdź do pierwszej strony i w poście drugim masz wszystko dokładnie opisane.
Pozdrawiam.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Dziękuję, już wszystko wiem(czytanie nie boli), poszłam na skróty, przepraszam.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Oj, kusicie żeby jeszcze raz spróbować z nasionami i teraz siłuje się u mnie zdrowy rozsądek z ogrodniczym chciejstwem Może...
- Faworyt
Tak czy siak gdybym się dochował 10 sadzonek to będę kontent.Jak się uda to posadzę je w doniczkach,żeby bez zbędnych kłopotów przenieść je przed zimą do pomieszczenia.Nasiona nie są wprawdzie tanie,ale nie sieję dużo.Niedługo trzeba siać,a nawet trzeba.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Ja siałam w ubiegłym roku, ale nic z tego nie wyszło. Kupiłam sadzonkę.
W tym roku też myślę o tym, by jednak kupić sadzonkę. Ale jak wpadną mi w ręce nasiona, to kto wie
W tym roku też myślę o tym, by jednak kupić sadzonkę. Ale jak wpadną mi w ręce nasiona, to kto wie
Pozdrawiam, Kasia