Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Hihihi! Krysiu dziękuję - dodajesz mi otuchy

Pozdrawiam, Dorota
to pierwszy który zmienia kolor
to podgląd moje buszu, już nigdy nie posadzę ta gęsto , nauka na przyszłość

a to odmiana która jest bardzo plena a pomidorki na dolnym gronie są wielkości pomarańczy

ah, zawsze wrzucam duże fotek, bo jestem zwolennikiem fotoforum, jakoś bardziej to do mnie przemawia i zachęca

to podgląd moje buszu, już nigdy nie posadzę ta gęsto , nauka na przyszłość

a to odmiana która jest bardzo plena a pomidorki na dolnym gronie są wielkości pomarańczy

ah, zawsze wrzucam duże fotek, bo jestem zwolennikiem fotoforum, jakoś bardziej to do mnie przemawia i zachęca

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś pytałam o ściółkowanie pomidorów. A jak widać działa to bardzo dobrze:) Jak myślisz, czy mogę po tych deszczach (a raczej ulewnych burzach) wyściółkować ziemię wookół pomidorów skoszoną trawą, ale nie suchą? I czy taka ściółka nie jest "siedliskiem" chorób grzybowych ? Większość moich pomidorów jest tak zmasakrowana, że nie chciałabym ich jeszcze tym dobić.termic88 pisze:Hm.. podłoże może nie. Ale ściółkę owszemNa początku posadziłam parę w agrowłókninie a parę przykryłam wysuszoną trawą. I powiem, że ten drugi sposób jest niebo lepszy, po pierwsze bardzo ważne dla mnie, jak podleję to wilgoć utrzymuje się nawet około tygodnia, w sensie, nie ma takiej skorupy jak np na polu, a ja 2-3 razy w tygodniu mogę tylko przyjechać. Pole wygląda tragicznie, więc przyjdzie mi w pt i pn okopać. Poza tym na takiej wyściółce lepiej robić koło nich, swobodnie klękać. Poza tym te w agrowłókninie wyglądały biednie, a te w słomie stawały się coraz ładniejsze, więc cały tunel tak wyścieliłam. ...
Jak patrzę na Wasze pomidory to mi się

Co za pomysł ?Hania_wroc pisze:czy mogę po tych deszczach (a raczej ulewnych burzach) wyściółkować ziemię wookół pomidorów skoszoną trawą,

Na trawie siedzą lub siadają różne patogeny niesione prądami powietrza lub pochodzące wprost z gleby na której rósł trawnik. W gnijącej warstwie trawy będą mieć świetna pożywkę. Zwlaszcza Botritis cinerea W ogóle co za pomysł ze ściólkowaniem nawet słomą pomidorów.
-
- 200p
Właśnie dlatego pytam. Nie chcę popełnić błędów.
Jak widzisz potwierdziłeś moje obawy o rewelacyjne siedlsko dla wszystkiego co niekorzystne.
Jak widzisz potwierdziłeś moje obawy o rewelacyjne siedlsko dla wszystkiego co niekorzystne.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Czy ktoś wie jaki to pomidor który nazywany jest pomidorem z żuromina? kupiłam takiego ostetnio, bardzo smaczny. Chciałabym za rok u siebie mieć.
Cantati. Ja też chyba mam tę chorobę. Znajomi i rodzina patrzą na mnie dziwnym wzrokiem, czy oby ze mną wszystko w porządku. Same mieszczuchy co to boją się pobrudzic pazurki.cantati pisze:W tym roku zwariowałam, wiem. Ale to nieuleczalne
A ja w środku miasta warzywnik sobie założyłam. A co?

Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja ze swoimi caly czas gadamKrystyna551 pisze:Pierwszy raz mam tak dużo pomidoów. Boje się, że sobie z nimi nie poradzę. Chodzę na ogród kilka razy dziennie i zaglądam i ogladam, chyba niedługo zacznę z nimi rozmawiać

-
- 200p
Zapewniam, że rozmowa z pomidorami to nic niezwykłego, a śmiem twierdzić, że to nawet dobry objaw odrobiny pozytywnego szaleństwa 

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Dorociudorkosa pisze:Cantati. Ja też chyba mam tę chorobę. Znajomi i rodzina patrzą na mnie dziwnym wzrokiem, czy oby ze mną wszystko w porządku. Same mieszczuchy co to boją się pobrudzic pazurki.
A ja w środku miasta warzywnik sobie założyłam. A co?

Miny sąsiadów - bezcenne

W dzień się wstydzą, ale wieczorem co poniektórzy na płocie wiszą

W tym roku byłam zielona co do ilości istniejących odmian pomidorów i papryk. Większość najfajniejszych sklepów internetowych poznałam w kwietniu, jak już był ostatni dzwonek na sianie. O akcji wymiany na Forum też dowiedziałam się za późno, żeby wziąć udział. Ostatecznie mam ok. 40 odmian. A nasion nowych dla mnie odmian koktajlówek mam na oku tyle, że łoj... Zaczynam się bać co będzie w przyszłym roku, jak będę nasiona kompletować i wysiewać...

A o braku miejsca w ogrodzie nic nie powiem

Pozdrawiam, Dorota
Cantati, imienniczko. Aż się boję kolejnego sezonu.
Ja mam tylko dwie odmiany: Bawole i Koralika. Kupowałam nasiona gdy nie miałam fioletowego pojęcia o pomidorach. Wysiałam, a dopiero miesiąc później były warunki, żeby przygotowac ogródek. Totalna partyzantka.
Mam domek otoczony z dwóch stron blokami. Miny sąsiadów gdy wrzucam świeżo zerwaną cukinię na grilla, bezcenne.
Ja mam tylko dwie odmiany: Bawole i Koralika. Kupowałam nasiona gdy nie miałam fioletowego pojęcia o pomidorach. Wysiałam, a dopiero miesiąc później były warunki, żeby przygotowac ogródek. Totalna partyzantka.

Mam domek otoczony z dwóch stron blokami. Miny sąsiadów gdy wrzucam świeżo zerwaną cukinię na grilla, bezcenne.

Pozdrawiam, Dorota
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Ja też do swoich gadamHania_wroc pisze:Zapewniam, że rozmowa z pomidorami to nic niezwykłego, a śmiem twierdzić, że to nawet dobry objaw odrobiny pozytywnego szaleństwa

Ja ściółkuję czarną agrowłókniną. Duży błąd? Chyba nie. Gdybym nie ściółkował to bym miał duże chwasty, bo nie mam czasu plewić na bieżąco. A zachwaszczenie, to też proszenie się o choroby.forumowicz pisze: W ogóle co za pomysł ze ściólkowaniem nawet słomą pomidorów.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bezo przepraszam, że nie odpowiedziałam. Umknęło mi to pytanie. Tak dokładnie, wstawić do wody i po kilku dniach masz małe korzonki, i do luźnej ziemi. Systematycznie podlewać i nie trzymać na ostrym słońcu. Jeśli wsadzisz w przeźroczysty kubek, to po kolejnych... nie pamiętam, około 2-3 tygodniach, zobaczysz przy ściankach ładne korzonki. I masz nowy krzaczorek.beza52 pisze:Tula,chcę się upewnić
"które ukorzeniałam z oberwanych wilków i za diabła nie pamiętam co to są. A już miałam nadzieję, że to koniec gmerania w ziemi."
czyli jak to zrobić, wystarczy oberwać wsadzić do- wody?, ziemi? i trochę poczekać i będzie nowa sadzonka pomidorowa..proszę o wyrozumiałość bo po raz pierwszy w życiu mam foliowy tuneli .doszkalam się czytając wypowiedzi forumowiczów, i jeszcze mam jedno pytanie które mnie nurtuje, obrywa się liście z krzaczka,? z dołu, czy wcale nie obrywać ?, są ładne zielone...
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.