Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Buziak ;:196
info na pw
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jolu,pięknie i gustownie masz w ogrodzie i w domku,piszesz,że nawet tulipany Ci przemarzły to ile ty miałaś mrozu,bo te wiosenne to z lekkim mrozem sobie radzą ,szkoda, bo jeszcze by długo mogły zdobić ogród,pozdrawiam i pięknego dnia życzę :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, o 5 rano było -2. Wcześniej było zimniej ale tulipany nie były tak mocno rozwinięte i tylko lekko się pochyliły. Teraz raczej nie wstaną ;:145 Nie ma czemu robić zdjęć...
;:196
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Moje też leżą ;:145
Po poprzednim mrozie się podniosły. Zobaczymy co będzie tym razem.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja też najbardziej stawiam na szarosci - dobrze komponują sie z zielenią roślin, cegłą, doniacami, drewnem i innymi elementami w ogrodzie.
Ognisko zagłębione ma ogromne zalety. Kłopotliwe może być jedynie wyjmowanie poogniskowych żużelków, choć ja akurat nie narzekam. Fajnie natomiast jest podczas wiatru, bo nie rozdmuchuje tak mocno popiołu, a poza tym wizualnie nam się tak podobało. Koniecznie pokaż końcowy efekt Waszego dzieła ;:168 :wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

April u mnie -5 i też wszystko leży, na pewno już po serduszkach i piwoniach drzewiastych, tulipany nie wiem, może się podniosą, zobaczymy.
Pięknie masz już w ogrodzie, tyle kwitnących roślinek ;:63 , a dekoracje świąteczne to mistrzostwo świata ;:180 ;:108 .
April jak nazywa się roślina po lewej stronie ;:131 , bardzo ładna, mam akurat miejsce dla iglaczka :wink:
https://images81.fotosik.pl/513/aed33b28fe74abb0.jpg
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pięknie przyozdobiłaś dom na święta. Nawet bardziej podobają mi się te skromniejsze, jak piszesz, tegoroczne. Kryształki dodają im lekkości ;:63
Twój pies zachowuje się dokładnie tak, jak mój. Uwielbia wyłożyć się kołami do góry i wytarzać w trawie, piasku a najbardziej w śniegu. Koty jak zwykle dostojne i piękne w tym dostojeństwie ;:oj Jak zwykle jestem nimi zachwycona.
Jolu, to aż niemożliwe, że miałaś tylko -2*, a zanotowałaś takie straty ;:202 U mnie było -5, a pokonało tylko magnolię. Tulipanom nic się nie stało, co prawda rozwinęły się tylko jedne i to na krótkiej nóżce. Cała reszta stoi jak stała. Żal bergenii, pięknie komponowała się z tulipanami. Szczególnie szkoda, bo stworzyłaś kompozycję, która w założeniu miała zdobić i zachwycać. Wystarczyła krótka chwila aby Twoje zamierzenia legły w gruzach. U mnie na szczęście roślinny misz-masz, więc jak nawet coś wypadnie, to nie psuje ogólnego widoku. Dziurę załatam po prostu czym innym.
Karmnik przecudny, jeśli możesz też podeślij mi adres. Znalazłam już co prawda coś podobnego, ale może mają tam i inne propozycje?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dekoracje świąteczne wyszły rewelacyjnie i niezwykle elegancko ;:138

Szkoda pomarzniętych tulipanów, ale miejmy nadzieję, że jeszcze się podniosą. U mnie trzy noce z rzędu było po -3* ;:222 Sporo róż ma przemarznięte młode przyrosty. Najbardziej chyba oberwała The Alnwick Rose i Port Sunlight :( One rosną w tzw. przeciągu i to była chyba przyczyna. Tulipany się podniosły, więc nie jest źle. Oby już nie wróciły noce z mrozem, bo i tak narobiły sporo szkód.

Cudne te Twoje rude futra i jak pięknie potrafią pozować do zdjęć ;:167 Wymiziaj koniecznie wszystkie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No i jak wygląda krajobraz weekend?
U mnie jakoś sie obyło bez strat
Mam nadzieje, że u Ciebie też za dużych nie ma
Najgorsze dla mnie jest to, że w taką pogodę to aż się nie chce wychodzić na dwór
A taką mam ochotę pogrzebać, rozładowac głowę i się nie da :roll:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Jolu i jak tam tulipany? Mam nadzieję, że jednak się podniosły, one aż tak łatwo się nie poddają...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w pięknym słonecznym dniu, żeby jeszcze temperatury były ciut wyższe to byłoby pięknie. Ostatnie dni z wiatrem dały się we znaki niezwykle mocno. Ale zapowiadają wyczekiwaną wiosnę, wreszcie ;:3

Nena, moje tulipany się podniosły :tan Nie spodziewałam się że to takie terminatorki.

Alania, szarość to ostatnio mój ulubiony kolor. M mówi że już świruję ;:224 Ale masz rację, dobrze komponuje się ze wszystkim.
Ognisko trochę zrobiliśmy ale wiatr był tak niesamowicie silny i zimny, że wygonił nas do domu przed kominek...

Daysy, tulipany się podniosły, u ciebie pewnie też. Innych roślin wymienionych przez ciebie nie mam, ale słyszałam że serduszka raczej nie wstaje niestety :(
Za miłe słowa o dekoracjach dziękuję pięknie ;:196
Roślina o którą pytasz to thuja occidentalis Aurea Piramidalis. Ma cudowny kolor, niestety jest dość rzadka. Nadaje się na uzupełnienie kompozycji. Jako soliter nie koniecznie.

Iwonko lejesz miód na moje serce swoimi komplementami ;:180
U mnie psy lubią tarzać się w trawie a kotka w piasku :;230
U mnie straty w ogrodzie wynikają nie tyle z przymrozków co z bardzo silnych zimnych wiatrów zachodnich. Przy temperaturach -2, odczuwalne jest -7 do nawet -10. Ale tulipany dzielnie się podniosły co było dla mnie niesamowitym pozytywnym zaskoczeniem.
Karmnik- już ślę info na pw.

Dorotko, aż miło się trochę natrudzić nad dekoracjami jak potem czyta się takie miłe słowa ;:196 Futra też dziękują, wymiziane na maxa :lol:
Coraz więcej róż, po wstępnym cięciu, będę musiała poprawiać bo marzną. Młode pędy jakoś się trzymają ale to co wydawało się lekko przyciemnione to teraz czarnieje ;:222

Margo krajobraz po weekendzie nieciekawy. Tyle gałązek nałamanych przez bardzo silne wiatry, że trawnik cały do grabienia. Połamane narcyzy i inne roślinki od spadających gałęzi. Tulipany wstały, ale np rozwarka japońska zmarzła. Też lubię iść do ogrodu żeby się odstresować. Ale dałam radę tylko poprzycinać lawendę i santolinę. No i trochę popracować nad ogniskiem. Niestety nie daliśmy rady skończyć.
Za to byłam w kinie na Szybkich i wściekłych 8. Trochę przekombinowany ale zabawa i tak świetna. Polecam dla zapaleńców samochodowych. Efekty specjalne baaaaardzo rozbudowane.

Małgosiu, tulipany oczywiście nie zawiodły, zresztą sama zobacz.

Obrazek To te białe tulipany leżały jak martwe po przymrozkach, a tu taka niespodzianka miła

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tu zaplanowane kulki berberysa bordo z białymi tulipanami ale berberys jakiś malutki, jeszcze mało go widać ;:306

Obrazek

Obrazek
fioletowe tulipany z zeszłego roku, całkiem nieźle powtarzają, myślę że min 50% zakwitło.

Obrazek Były schowane za lawendą, niemal niewidoczne, bo dość niskie. Ale aż żal było ciąć taką lawendę

Obrazek

Obrazek jednak po cięciu lawendy dopiero widać tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dobra, teraz rabatka z kulkami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Ależ pięknie pachną te hiacynty...

Obrazek

Obrazek Tu też mnie znalazłaś?

Obrazek To ja zmykam, nikt nie szanuje mojej prywatności

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu jak pieknie u Ciebie...dawno nie zaglądałam, ale potrzebuję kopa ogrodowego i musze popodglądać stare znajome ogrody i znów nabrać mocy. U mnie ogród poszedł w odstawkę, bo zaczęła się szkoła Mlodego i trzeba go jednak dopilnować a ogród po letnich suszach liże rany. Dosadzam "wypadnięte" tuje z żywoplotu, ale kiepsko to wygląda, bo stare ponad siatkę a młode po 100cm ledwo. No i perz mnie pokonuje...
U Ciebie ślicznie i tak juz dojrzale ;:138 .
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Joluś, ależ pięknie wyglądają tulipany z kulkami i nie z kulkami ;:180 Exotic Emperor jak mi się wydaje? W zeszłym roku byłam nimi zachwycona ;:167 Nie wykopałam ich i zostało na rabacie może z 50% - w dodatku dosyć małych :( Za to u Ciebie - bossssskie ;:333
Kićka jak zawsze Miss Obiektywu ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Jolu :wit .Dziękuję za namiary na sklep ;:196 .Widzę, że mimo niefajnej pogody to postanowiłaś jednak popracować w ogrodzie . Tulipanów masz dużo i ładnie zdobią Twój ogród ;:333 . Szkoda rozwarki japońskiej i wszelkich innych przymarzniętych roślin :( . Nie wiem po co te przymrozki występują ;:222 . Zazdroszczę wizyty w kinie, ja nie byłam chyba z 7 lat ;:306 . Może dobijemy do dychy i wybierzemy się wreszcie ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Jolu,
to, że rośliny leżą po przymrozku nie jest niczym złym.
Wprost przeciwnie - w odruchu obronnym rośliny odciągają wodę z części zielnych - dzięki temu mróz nie niszczy ich tkanek.
Te rośliny, które tego nie potrafią już się po mrozie nie podnoszą.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”