Jabłoń: choroby, szkodniki
- Natalii88
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jabłoń - choroby i szkodniki
Tak, co roku jest to samo, ale pamiętam, że rok temu jabuszka były jakby trochę mniej obsypane tymi stożkowatymi guzkami. Chyba cztery lata temu zaczęliśmy przycinać drzewa żeby powoli zrobić porządek z zapuszczonym sadem, ale owoce jak kiedyś "pryszcze" miały tak mają je i teraz, nic się nie zmieniło. Nie znam nazwy odmiany tego drzewa; mój tato twierdzi, że to pewnie jakieś w połowie dzikie drzewko posadzone przez przypadek a babci nie zapytam bo niestety od kilku lat już nie żyje. Sama też mam problem z określeniem odmiany bo owoce są zdeformowane a samo drzewo też jest po przejściach.
Ale wiem już, że to winowajca bakteryjny Jest postęp Dziękuję za pomoc i trzymam kciuki żebyś znalazł dokumenty
Pozdrawiam
Natalii
Ale wiem już, że to winowajca bakteryjny Jest postęp Dziękuję za pomoc i trzymam kciuki żebyś znalazł dokumenty
Pozdrawiam
Natalii
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Wracając do mojego biednego drzewka Spartan, które kupiłam jesienią przez internet...
Teraz niepokojący jest czub ... jak kupiłam był ścięty i zabezpieczony maścią ogrodniczą a teraz zmienił on kolor i nie wiem czy to zostawić i czekać czy ściąć czy wymienić drzewko na lepszy model bo za 2-3 miesiące już będzie za późno na sadzenie z gołym korzeniem.
Teraz niepokojący jest czub ... jak kupiłam był ścięty i zabezpieczony maścią ogrodniczą a teraz zmienił on kolor i nie wiem czy to zostawić i czekać czy ściąć czy wymienić drzewko na lepszy model bo za 2-3 miesiące już będzie za późno na sadzenie z gołym korzeniem.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zostaw je. Jak odbije to tnij powyżej świeżego przyrostu.
A jeśli boisz się, że już jest nieżywe to drap nożem od góry, aż napotkasz na zielone tkanki. I tnij na zdrowym.
A jeśli boisz się, że już jest nieżywe to drap nożem od góry, aż napotkasz na zielone tkanki. I tnij na zdrowym.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Luzik; to normalna, że koniec obumrze. Można już przyciąć, ale chyba ładniej zabliźni się 'jak ruszą soki'.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
To dobrze jak tak Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź Jak w tym roku będzie z nią dobrze to super, jak nie to jesienią wymiana.
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
Cześć
Co to się może wyprawiać z tą papierówką?
Idzie sobie to od dołu pnia w górę.
Co to się może wyprawiać z tą papierówką?
Idzie sobie to od dołu pnia w górę.
Piotrek
- maryann
Po większości wygląda na żywe; niepokojąco odchodzi kora na dolnym zdjęciu 'koło czerwonego ula'.
A liście- nie niedożywione?
A liście- nie niedożywione?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
Drzewo żyje, zakwitło, rośnie- wydawać by się mogło- zdrowo. Poza tym pniem nie wygląda na chore. Ma tam jakieś porosty od północnej strony, ale to źle nie wygląda.
Chcę się zorientować czy to coś groźnego, bo ta kora już tak wygląda któryś rok. Czy coś z tym robić, czy zostawić? Szkoda by tej papierówki było, bo jest na działce praktycznie od momentu kiedy rodzice dom postawili. Poza pysznymi jabłkami ma dla nas dużą wartość sentymentalną
Na drugim zdjęciu ten fragment be kory wygląda tak bo ją starłem przed zrobieniem foty. Korze "przy" ulu się przyglądnę po południu. Ale jeśli na całości pnia jest tak samo, to odchodzi ta najbardziej zewnętrzna warstwa kory. Bardzo cienka.
Chcę się zorientować czy to coś groźnego, bo ta kora już tak wygląda któryś rok. Czy coś z tym robić, czy zostawić? Szkoda by tej papierówki było, bo jest na działce praktycznie od momentu kiedy rodzice dom postawili. Poza pysznymi jabłkami ma dla nas dużą wartość sentymentalną
Na drugim zdjęciu ten fragment be kory wygląda tak bo ją starłem przed zrobieniem foty. Korze "przy" ulu się przyglądnę po południu. Ale jeśli na całości pnia jest tak samo, to odchodzi ta najbardziej zewnętrzna warstwa kory. Bardzo cienka.
Piotrek
- maryann
Jedynie tam, w rozwidleniu wygląda jak stłuczona, gnieciona czy inaczej uszkadzana i stąd jakby wgłębienie z odstającą korą. Skubnij paznokciem- jeśli pod młodą skórką jest jasne/ecru/zielone- to żyje zdrowo. Jak zbrązowiałe, to tkanka ta umarła.
Dla porównania http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %2A+kor%2A
Dla porównania http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %2A+kor%2A
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A na mojej jabłoni na wierzchołkowych liściach widzę biały nalot - czyżby to mączniak oprysk był robiony z Miedzianu, czym teraz potraktować ten nalot
- maryann
Zdrowe młode liście jabłoni są jak z białym nalotem. Te chore są dodatkowo wąskie, kremowo-białe a pachną jak pieczarki; poszukaj w necie zdjęć "mączniak jabłoni".
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jabłonka Honeycrisp (chyba dobrze wpisałam nazwę odmiany) - czy to rdza? Prysnęłam wczoraj SCORE, mam jeszcze tylko topsin.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
Czy te plamki nie były wcześniej ecru?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.