Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wczesna marchew i inne
Sałatę przepikujesz bez większego dla niej uszczerbku , w inne miejsce.Daj jej odrobinkę podrosnąć a potem delikatnie podważywszy przesadzisz nie wyrywając rosnącej obok marchewki.
Pozdrawiam - Krzysztof
Czytając kilka postów na początku tematu(w tym o nasionkach na taśmach) wpadłem na pomysł zrobienia własnej taśmy z nasionkami np.marchwi.
Przygotowujemy grządki dalej bierzemy taśmę malarską takąhttps://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 20malarska
ucinamy na szerokość grządki kładziemy na stole i przyklejamy sobie nasionka w dowolnej odległości od siebie i tak przygotowaną taśmę zanosimy na docelowe miejsce i zasypujemy, w zależności od długości taśmy damy radę sami albo będzie potrzebna pomoc drugiej osoby aby w miarę dobrze to przetransportować na grządkę.
Przygotowujemy grządki dalej bierzemy taśmę malarską takąhttps://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 20malarska
ucinamy na szerokość grządki kładziemy na stole i przyklejamy sobie nasionka w dowolnej odległości od siebie i tak przygotowaną taśmę zanosimy na docelowe miejsce i zasypujemy, w zależności od długości taśmy damy radę sami albo będzie potrzebna pomoc drugiej osoby aby w miarę dobrze to przetransportować na grządkę.
- Krzysztof59
- 200p
pawel332 Jest już taki temat na forum - zerknij tu - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a%C5%9Bmie
Pozdrawiam - Krzysztof
kurczaki a ja myślałem ze odkryłem koło na nowo
sorki po prostu nie słyszałem o taśmach wcześniej i tak mnie naszło a ze przede mną marchewki i takie tam ................
sorki po prostu nie słyszałem o taśmach wcześniej i tak mnie naszło a ze przede mną marchewki i takie tam ................
- Kasika
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lut 2015, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krzysztof59 pisze:Sałatę przepikujesz bez większego dla niej uszczerbku , w inne miejsce.Daj jej odrobinkę podrosnąć a potem delikatnie podważywszy przesadzisz nie wyrywając rosnącej obok marchewki.
Dzięki, tak zrobie !
-- 25 mar 2015, o 20:23 --
A ja sie wlasnie zastanawiam czy z taka tasma w podlozu nie bedzie anty-ekologiczna ? Czy marchewka sie przez nia przebije korzonkami ? Sorrki jeśli to glupie pytania pozdrawiam:)pawel332 pisze:Czytając kilka postów na początku tematu(w tym o nasionkach na taśmach) wpadłem na pomysł zrobienia własnej taśmy z nasionkami np.marchwi.
pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- player_ruda
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 13:33
Re: Marchew
Ja już wysiałam Nantes i oczywiście fioletową Deep purple.
Po sezonie mogę powiedzieć że fioletowa smakuje troche mniej marchewkowo niż zwykła ale dużo lepiej się przechowuje(jeszcze mam parę sztuk zakopcowanej i jest ok), kolor głęboki bordowo-fioletowy przy obieraniu mocno brudzący, w gotowaniu oddaje kolor i zabarwia zupy - nie polecam do rosołu bo będzie fioletowy U mnie zagości już na stale.
Po sezonie mogę powiedzieć że fioletowa smakuje troche mniej marchewkowo niż zwykła ale dużo lepiej się przechowuje(jeszcze mam parę sztuk zakopcowanej i jest ok), kolor głęboki bordowo-fioletowy przy obieraniu mocno brudzący, w gotowaniu oddaje kolor i zabarwia zupy - nie polecam do rosołu bo będzie fioletowy U mnie zagości już na stale.
Ola
- Krzysztof59
- 200p
Ekolożka z Ciebie na całego. Myślę, że materiały użyte przez firmy produkujące takie nasiona są całkowicie i w krótkim czasie biodegrodawalne. Taśma sama w sobie to z pewnością celulozowy papier (jak toaletowy tylko nieco grubszy),klej - może to być najzwyklejszy krochmal- wszystko naturalne.
Pozdrawiam - Krzysztof
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cały czas myślę o tych moich marchewkach sianych przed tym marcowym śniegiem. Daję im czas (łącznie z pietruszką) do przyszłego piątku. Jeśli się nie pojawią to sieję jeszcze raz. A jeśli wyjdą później to jakoś to będę musiał ogarnąć
A co myślicie o sadzeniu marchewki na podwyższeniu, to znaczy - robi się takie radlanki jak dla ziemniaków. Podobno wtedy marchew korzeniem szuka wody i rośnie długa i prosta w dół. Praktykujecie taką metodę? Mój tato widział to gdzieś w telewizji, ale ja obawiam się, czy takie kopczyki nie będą się rozsypywać od wiatru lub spływać wraz z deszczem?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zainteresował mnie sposób siania marchewki w krochmalu(łatwo,szybko,równomiernie).Znalazłam to na rosyjskim filmiku,nie mogę zrozumieć co to za proszek,którego dodała łyżeczkę,poproszę syna żeby wstawił linka,moim zdaniem bardzo ciekawe.
Olczi- Na redlinach można sadzić marchew jak jest ciężka,zwięzła ziemia .Na normalnej ziemi redliny się przesuszają i marchew dużo słabsza rośnie niż normalnie-widziałam u znajomej w zeszłym roku próbowała właśnie obu sposobów .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kalinna dzięki za odpowiedż,ten krochmal bardzo ciepły wręcz gorący,chyba nie zaszkodzi to nasionom ?Myślałam żeby w tej zawiesinie 1 dzień przetrzymać żeby nasiona napęczniały ?