W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
W dniu Imienin życzę Ci aby każdy kolejny dzień był niesamowity i wyjątkowy.Czerp energię ze słońca, kapiącego deszczu i uśmiechu innych. Szukaj w sobie siły, entuzjazmu i namiętności. Żyj najpiękniej jak umiesz. Po swojemu spełniaj się.
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat cz.1, cz. 2
Zapraszam
Zapraszam
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
- Zabeczka101059
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Wszystkiego naj naj
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Halinko wszystkiego najlepszego, dużo zdrówka i spełnienia ogrodowych marzeń.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kochani, pięknie dziękuję za życzenia imieninowe
Jak ten czas szybko leci, już lipiec
Opanowałam mój ogród, ale jeszcze wiele do zrobienia
Trochę zdjęć z mojego ogrodu
Firletka
inkarwila
krwawnik kichawiec
słoneczniczek
żylistek
I kalendarz biodynamiczny na lipiec
LIPIEC- do najważniejszych prac w tym miesiącu należy pielęgnacja bylin oraz kwiatów jednorocznych polegająca na podlewaniu, odchwaszczaniu, nawożeniu i usuwaniu przekwitłych kwiatów.
Na przełomie czerwca i lipca należy wykopać cebule narcyzów, hiacyntów i szafirków. Cebule tulipanów można wykopywać co 2 lata. wykopane cebulki należy oczyścić i umieścić w przewiewnych pojemnikach w chłodnych pomieszczeniach - np. w piwnicy.
Lipiec jest porą dzielenia i przesadzania kosaćców bródkowych oraz wysiewu takich bylin jak orliki, łubiny, goździki czy gipsówki.
W drugiej połowie lipca można sadzić młode sadzonki truskawki i poziomki.
Jeżeli zamiast trawnika zdecydowaliśmy się na łąkę kwietną to w lipcu należy wykonać drugie koszenie.
Trawnik należy strzyc regularnie ale nie zapominając, że wyższa trawa bardziej zacienia glebę, która w mniejszym stopniu ulega wysuszeniu - więc nie należy trawy strzyc zbyt nisko i zbyt często.
Lipiec to tradycyjnie miesiąc urlopów - jeżeli wyjeżdżamy na dłużej warto przed wyjazdem mocniej podlać ogród lub zapewnić roślinom opiekę zaprzyjaźnionej (i znającej się za rzeczy) osoby.
Kwiaty kwitnące w lipcu : lilie, malwy, dzwonki, ostróżki, powoje, lawenda, przymiotno, mieczyki, liliowce, słoneczniki, lobelie, aksamitki, nagietki, maciejka, liatra kłosowa, rozchodniki, chabry, firletki, gipsówka.
Krzewy kwitnące w lipcu : róże, hortensje, pięciorniki, dziurawiec kielichowaty.
W lipcu i sierpniu bardzo efektownie wyglądają perukowce o puszystych różowych lub bordowych owocostanach i czerwonych liściach.
Pnącza kwitnące w lipcu : clematisy, lędźwiany, fasola ozdobna, wilce.
Drzewa kwitnące w lipcu :Katalpa (surmia), sumak octowiec no i oczywiście pachnąca i miododajna lipa !
Informacje z @
Jak ten czas szybko leci, już lipiec
Opanowałam mój ogród, ale jeszcze wiele do zrobienia
Trochę zdjęć z mojego ogrodu
Firletka
inkarwila
krwawnik kichawiec
słoneczniczek
żylistek
I kalendarz biodynamiczny na lipiec
LIPIEC- do najważniejszych prac w tym miesiącu należy pielęgnacja bylin oraz kwiatów jednorocznych polegająca na podlewaniu, odchwaszczaniu, nawożeniu i usuwaniu przekwitłych kwiatów.
Na przełomie czerwca i lipca należy wykopać cebule narcyzów, hiacyntów i szafirków. Cebule tulipanów można wykopywać co 2 lata. wykopane cebulki należy oczyścić i umieścić w przewiewnych pojemnikach w chłodnych pomieszczeniach - np. w piwnicy.
Lipiec jest porą dzielenia i przesadzania kosaćców bródkowych oraz wysiewu takich bylin jak orliki, łubiny, goździki czy gipsówki.
W drugiej połowie lipca można sadzić młode sadzonki truskawki i poziomki.
Jeżeli zamiast trawnika zdecydowaliśmy się na łąkę kwietną to w lipcu należy wykonać drugie koszenie.
Trawnik należy strzyc regularnie ale nie zapominając, że wyższa trawa bardziej zacienia glebę, która w mniejszym stopniu ulega wysuszeniu - więc nie należy trawy strzyc zbyt nisko i zbyt często.
Lipiec to tradycyjnie miesiąc urlopów - jeżeli wyjeżdżamy na dłużej warto przed wyjazdem mocniej podlać ogród lub zapewnić roślinom opiekę zaprzyjaźnionej (i znającej się za rzeczy) osoby.
Kwiaty kwitnące w lipcu : lilie, malwy, dzwonki, ostróżki, powoje, lawenda, przymiotno, mieczyki, liliowce, słoneczniki, lobelie, aksamitki, nagietki, maciejka, liatra kłosowa, rozchodniki, chabry, firletki, gipsówka.
Krzewy kwitnące w lipcu : róże, hortensje, pięciorniki, dziurawiec kielichowaty.
W lipcu i sierpniu bardzo efektownie wyglądają perukowce o puszystych różowych lub bordowych owocostanach i czerwonych liściach.
Pnącza kwitnące w lipcu : clematisy, lędźwiany, fasola ozdobna, wilce.
Drzewa kwitnące w lipcu :Katalpa (surmia), sumak octowiec no i oczywiście pachnąca i miododajna lipa !
Informacje z @
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
HALINKO wejdz do mnie. Tam wkleiłam fotkę kwiatka, który mi wyrósł, a nie wiem co to jest. Wielki krzaczor i ma malutkie pączki. Dzięki. Pokazałaś firletkę. Ja też mam taki kwiatek, ale zupełnie inny! Czyżby były różne odmiany?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko a ja z pytaniem-budleja się przyjeła?Rośnie?
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Witaj Halinko-buziaczki na imieninki
a kwiaty u Ciebie jak zwylke piękne ten żylistek szczególnie.....taki właśnie chciałam
a kwiaty u Ciebie jak zwylke piękne ten żylistek szczególnie.....taki właśnie chciałam
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Halinko
Grażynka ma rację- żylistek cudny!! Mój w tym roku postawił na liście
Grażynka ma rację- żylistek cudny!! Mój w tym roku postawił na liście
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Zapraszam
Zapraszam